המחבלים רצחו וחטפו אזרחים, טנק בודד נלחם מול יותר מ-100 נוח'בות | תחקיר הקרב בניר יצחק

מתחקיר צה"ל עולה שרשרת כשלים • הצבא הגיע לניר יצחק רק בשעה 13:30, שעות לאחר תחילת ההתקפה • כיתת הכוננות נלחמה בגבורה, אך שישה מחבריה נהרגו, שלושה נחטפו - שני חללים חטופים עדיין מוחזקים ברצועה • מהתחקיר עולה: הפגיעה בשרשרת הפיקוד והקרבות בצירי הגישה מנעו הגעת תגבורת

מיגונית בניר יצחק. צילום: דויד פרץ

צה"ל כשל במשימתו בהגנה על קיבוץ ניר יצחק. בפועל, הצבא לא הצליח להגיע לשם למרות שעות ארוכות של לחימה. אוגדת עזה הוכרעה למספר שעות. האויב תקף בכל רוחב הגזרה, כאשר בחטיבה הדרומית היו 11 חדירות של מחבלים. גם הפעולה של אוגדה 80 התמקדה באותו היום בהגנה בגזרתה, כי צה"ל לא ידע אם תהיה פשיטה ממרחבים נוספים - כך עולה מתחקיר דובר צה"ל.

משפחותיהם של החטופים החללים טל חיימי וליאור רודאיף שנחטפו מקיבוץ ניר יצחק התייחסו לפרסום תחקיר אירועי 7 באוקטובר בקיבוץ: "אנחנו כאן מפני שיקירינו, טל חיימי וליאור רודאיף, יצאו באותו הבוקר ובהיעדר צבא נהרגו בקרב ונחטפו. הם עדיין חטופים".

מטה המשפחות להחזרת החטופים

בבוקר השבעה באוקטובר חדרו לקיבוץ ניר יצחק 15 מחבלים, שהם מהגל הראשון של הנוח'בה, כאשר שבעה מתוכם חדרו דרך הש"ג. בשעה 6:48 הוקפצה כיתת הכוננות לעמדות על פי התרגולת של האימונים האחרונים שלהם. המחבלים הצליחו להיכנס לקיבוץ, חטפו חמישה אזרחים, הרגו שישה מחברי כיתת הכוננות ונכנסו לבתים, הרסו ובזזו.

חמישה אזרחים, אחת מהם חברת הקיבוץ והאורחים שהיו אצלה, נחטפו מהקיבוץ ושוחררו - חלקם חזרו לארץ בעסקת חטופים וחלק במבצע חילוץ "יד הזהב" של הימ"מ. כוחות צה"ל הגיעו לקיבוץ רק בשעה 13:30, כאשר בפועל אחרון המחבלים עזב קודם לכן.

חמשת האזרחים שנחטפו, קלרה מרמן, לואיס הר, פרננדו מרמן, גבריאלה ליימברג וביתה מיאה ליימברג - שוחררו מאוחר יותר, חלקם חזרו לארץ בעסקת חטופים וחלק במבצע חילוץ "יד הזהב" של הימ"מ. כוחות צה"ל הגיעו לקיבוץ רק בשעה 13:30, כאשר בפועל אחרון המחבלים עזב קודם לכן.

בקרבות בקיבוץ נהרגו שישה מחברי כיתת הכוננות, בהם רבש"ץ הקיבוץ ירון שחר, אופק ארזי ובועז אברהם. 3 חברים נוספים מכיתת הכוננות - טל חיימי, אורן גולדין וליאור רודאיף - נרצחו וגופותיהם מוחזקות עד היום בעזה.

מדוע לא הגיעו כוחות צה"ל? מתוך התחקיר בניר יצחק, צילום: דובר צה"ל

מתחקיר צה"לי שנערך בקיבוץ ניר יצחק בעוטף עזה הגיעו למסקנה כי הפגיעה בשרשרת הפיקוד והשליטה בפלוגת סופה, בגדוד כרם שלום ובחטיבה הדרומית של אוגדת עזה הייתה קשה. הקרב הקשה במוצב סופה עם תחילת ההתקפה מנע את היציאה המהירה של כוחות ההגנה והעתודה להגנת היישובים. בנוסף, היה חוסר בתמונת מצב ברורה בגדוד כרם שלום ובחטיבה הדרומית לגבי המתרחש בקיבוץ ניר יצחק.

המערכת שנפלה השפיעה על היכולת לגבש תמונת מצב לגבי קיבוץ ניר יצחק. הצבא לא הצליח לקבל תמונת מצב לאורך השעות הראשונות, למרות שהיו ניסיונות של הצח"י לדבר עם החטיבה הדרומית. לא נבנתה תמונת מצב לגבי הקיבוץ עצמו ולגבי היקף ההתקפה עליו. עד השעה 7:30 ניר יצחק בכלל לא דווח כמרחב שיש בו פעולת מחבלים. הפעילות האפקטיבית של אותם מסק"רים עבדה ופעלה סביב ניר יצחק אך לא בתוכו.

לא נוצר קשר ישיר בין המפקדים ויחידות מבצעיות לרבש"ץ ולקיבוץ, ולכן לא התגבשה תמונת מצב עדכנית. עוד עולה מהתחקיר כי בשל הקרבות העזים בצירי ההגעה לניר יצחק ובצמתים המובילים, כוחות התגבור והעתודה של צה"ל התעכבו באופן משמעותי בהגעה לקיבוץ. צומת מעון נפתח רק לאחר השעה 12:00 בצהריים. מרבית הכוחות של התגבור הגיעו מצפון לדרום ונעצרו במוקדי הלחימה בשדרות, בארי, מפקדת אוגדת עזה ובמסיבת הנובה. לקיבוץ ניר יצחק הם לא הגיעו.

הקרב הקשה במוצב סופה עם תחילת ההתקפה מנע את היציאה המהירה של הכוחות. מוצב סופה ב-7 באוקטובר, צילום: דובר צה"ל

כיתת הכוננות נלחמה באומץ והשפיעה משמעותית על המערכה

מתחקיר צה"ל עולה כי כל הכוחות הגיעו מהאזור הדרומי, מהאזור של ציר פילדלפי וצאלים, ואז נתקעו באזור כביש 232 ובנובה שהיה שורץ במחבלים והתנהלו בו קרבות קשים. בכך נמנעה מהם ההגעה המוקדמת לקיבוץ ניר יצחק. הכוחות הצה"ליים הגיעו קודם כל לאזור של כרם שלום, חולית וסופה, ובגלל שציר 232 היה סגור לכוחות שהגיעו ממזרח, לא הצליחו להגיע לניר יצחק בזמן בשל מיקומו הגיאוגרפי.

מהתחקיר עולה כי בפעולת האויב בגל הראשון והשני בקרב על הקיבוץ, הלחימה של כיתת הכוננות השפיעה באופן משמעותי. הם הצליחו לצמצם משמעותית את פגיעת המחבלים בקיבוץ. מהתחקיר עולה שכיתת הכוננות והרבש"ץ חתרו למגע, פעלו באומץ לב באופן ראוי לציון ופגעו באויב.

עוד עולה כי ההחלטה של רב סרן רועי צ'אפל ז"ל לשלוח את הטנק למרחב הגדר בתחילת ההתקפה צמצמה משמעותית את מספר המחבלים שהגיעו לקיבוץ, גם לניר יצחק וגם לסופה. טנק 4 מילא את תפקידו הקריטי בצמצום כמות המחבלים שהגיעו לקיבוץ.

הטנק מילא תפקיד קריטי בצמצום כמות המחבלים שהגיעה לקיבוץ ניר יצחק, צילום: חנן גרינווד

מפקד הפלוגה צ'אפל פקד על הסיור להגיע לקיבוץ ניר יצחק, אולם בדרכם לשם לוחמי הסיור לחמו באנדרטת דנגור תוך שהם נתקלים בעשרות מחבלים, מה שמנע מהם להגיע לקיבוץ. מהתחקיר עולה שבשל הפגיעה הקשה במוצב סופה שאמור להגן על הקיבוץ ניר יצחק, חולית וסופה, ובהתקפה עליו, נמנע מהכוחות להגיע לניר יצחק והפלוגה לא הצליחה במשימתה להגן על הקיבוץ.

מהתחקיר עולה כי בתחילת הלחימה בקיבוץ ניר יצחק השתתפו רק חברי כיתת הכוננות, עד הגעת כוחות צה"ל - לוט"ר אילת וכוחות דובדבן, סיירת נחל וגדוד 77, מה שהשפיע על צמצום כמות המחבלים שהגיעו. צה"ל השיג את השליטה המבצעית באזור כרם שלום רק בשעה 21:00.

מהתחקיר עולה כי למרחב כרם שלום חדרו כאלף מחבלים. בשעה 6:41 בבוקר החלו המחבלים לחצות את המכשול. הערכת צה"ל היא שכ-180 מחבלים נהרגו בהתקפות חיל האוויר והשריון, וזאת על פי הגופות של המחבלים שנמצאו בשטח. אין מידע כמה מגופות המחבלים הוחזרו לעזה על ידי מחבלים אחרים. בין צומת גבולות לכרם שלום נמצאו 152 גופות מחבלים. המחבלים חדרו מ-11 נתיבי חדירה. במהלך הלחימה צה"ל תפס 28 שבויים במרחב הזה, חלקם מהמוצב בסופה, חלקם ביישוב יתד ובעוד כמה מקומות, ביממה שלאחר מכן. צה"ל השיג את השליטה המבצעית באזור כרם שלום רק בשעה 21:00.

רס"ן רועי צ'אפל ז"ל. החלטתו צמצמה משמעותית את מספר המחבלים שהגיעו לקיבוץ ניר יצחק ולסופה, צילום: דובר צה"ל

תמונת מצב בקיבוץ ניר יצחק

לאחר קרב מתמשך בין עשרות מחבלים לחברי כיתת הכוננות, בשעה 10:00 הגיע לקיבוץ גל משמעותי של 50 מחבלים. הם התקדמו לכיוון הבתים, נכנסו ל-32 בתים של תושבים, בזזו, הרסו, חטפו ולאחר מכן עלו על אופנועים ונסעו לכיוון הרצועה. בשעה 11:14 מחבלים פרצו לבית של משפחת הרמן וחטפו משם את מיה למברג וגבריאלה ואת קלרה ופרננדו. הם לקחו אותם רגלית, יצאו איתם דרך הפרצה בגדר ואחרי זה העלו אותם על הטנדר שיצא החוצה לרצועה.

בשעה 11:30 חדרו עוד מחבלים לבית של משה ודיאנה רוזן. הם פרצו את דלת הממ"ד והוציאו אותם לכיוון הגדר. שניהם התעקשו שישחררו אותם והמחבלים שחררו אותם. המחבלים חטפו את הגופה של ליאור רודאיף באמצעות אחד הרכבים שנגנבו מהקיבוץ וכן את הגופה של טל חיימי.

הלקחים מתוך התחקיר בניר יצחק, צילום: דובר צה"ל

בין הלקחים: הגדלת כמות הלוחמים בכיתת הכוננות

צה"ל הפיק לקחים מהטבח בשבעה באוקטובר בשיפור ושדרוג מרכיבי הביטחון בקיבוץ ניר יצחק. כיתת הכוננות תהפוך למחלקת הגנה על ידי הגדלת כמות הלוחמים המצוידים בנשקים חדשים. במקום שני אימונים בשנה ייערכו שמונה אימונים בשנה. צוות ייעודי יגובש לחניכת הרבש"ץ ולבניית תיק הגנת היישוב. לקיבוץ ניר יצחק יוקצו רחפנים, מג"בניקים ואמצעי חמ"ל יישובי. בנוסף, יוקצו מצלמות ומכולות ציוד לוחם מתקדם. לכל לוחם בבית תונפק כספת אישית לנשק.

עוד במסגרת המסקנות לשדרוג מרכיבי הביטחון בקיבוץ, הוחלט על הקמת ביתן ממוגן בכניסה לקיבוץ, חלוקת מנעולים לממ"דים לכל בית בקיבוץ, הקמת רשת של מצלמות ומכ"מים ביישוב ופרויקטים טכנולוגיים נוספים, הטמעת אפליקציית "נץ" ככלי לניהול אירוע ביישוב, ובנוסף יוקצה אמבולנס ממוגן מרחבי.

במסגרת התחקיר הצה"לי הוחלט להקים ביישובי העוטף את יחידת הלוחמה בטרור עוטף, בדומה ליחידת הלוחמה בטרור אילת שהוקמה לפני מספר רב של שנים. היחידה נמצאת בימים אלו בשלבים האחרונים של תהליך ההכשרה, וביצעה במהלך החצי שנה האחרונה מילוי של תקני מטה, איתור והכשרת לוחמים, רובם מאזור עוטף עזה והסביבה. מדובר ביחידה מבצעית אשר משימתה להוות כוח תגובה מהיר ומיומן ביותר, שיודע לפעול ברמה מקצועית גבוהה ביותר במספר תרחישי לחימה. היחידה הוקמה ותוכננה לפי תרחישי ייחוס הכוללים תרחישי לחימה בשטח פתוח, בשדות, בחממות, במטעים וכן לחימה בשטח חורבני בערים.

מהתחקיר עולה כי חיל האוויר פעל במרחב עצמו באמצעות מסק"רים והפעלה אחת של זיק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר