באחד הלילות הארוכים של המלחמה, ליחידת איסוף המסמכים ושלל טכני־טכנולוגי של צה"ל (אמש"ט), הגיע מהשטח משלוח של מסמכים בעלי עדיפות עליונה. בתוך ערימת הניירות והפתקים שנפרקה מהרכב, הצליחו אנשי היחידה לאתר שלושה דפים שערכם לא יסולא בפז: ברשימות קטנות, עם כתב דהוי בערבית, הבחינו המפענחים בטבלה של מטעני נפץ. מחבל חמאס טרח ורשם לעצמו בדיוק היכן הוטמן כל מטען - אם בוואדי, בכביש או בגבעה; כיצד מפעילים אותו; ונגד איזה כוח של צה"ל, רכוב או רגלי. אנשי המודיעין של היחידה ערכו הצלבות נוספות כדי לאתר את האזור, והלוחמים המתמרנים ניצלו.
תיעוד חדש מרגעיו האחרונים של סינוואר // צילום: דובר צה"ל
"פעמים רבות הערביסט הוא צוואר הבקבוק הכי חשוב", מספר ל"ישראל היום" ט' מיחידת אמש"ט. "מקבלים חומרים מתמרונים בעזה, בלבנון ובזירות נוספות. לפעמים מדובר בעשרות קילוגרמים של חומרי שלל, וצריכים למצוא את ידיעת הזהב שתציל חיים מחר בבוקר, שתמנע מכוח להיכנס לאזור של מארב אויב או מטענים - למשל, ליידע את הכוח לגבי האזור שבו הוא מתכנן לתמרן. רק אחר כך מגיעים הרבדים הנוספים של מידע אסטרטגי או מסמכים על יחסי חמאס־איראן".
עד כמה שהדבר יישמע אבסורדי ממרחק של שנה וחצי, ערב 7 באוקטובר 2023 היחידה היתה סגורה. צה"ל נתפס ללא יחידת אמש"ט מתפקדת. ללא תודעה של מפקדים ולוחמים בנושא, ללא אחראים, ללא מתודולוגיה או תיאום בין הגורמים השונים במערכת הביטחון וארגוני החירום. הפעם האחרונה שאמש"ט הופעלה באופן מבצעי לפני מתקפת הטרור היתה במבצע צוק איתן, ומאז, "בתהליך הדרגתי" חדלה להתקיים.
כשהכל התחיל, כמה מאנשי היחידה מגלגוליה הקודמים התגייסו והבינו מהר מאוד שהמצב שונה בתכלית ממה שהורגלו אליו בעבר. מפקד היחידה היום, אל"ם ע', שפעל במשימה אחרת, ניסה לעזור להם ובתוך יומיים־שלושה נשלח על ידי קצין המודיעין הראשי להקים את היחידה מחדש.
שנה וחצי לתוך המלחמה, והמפקדים מתמרנים ונעזרים באופן שוטף בחומרים שמגיעים מהשטח עצמו, ולא נשענים רק על מערכי הסייבר ומודיעין הסוכנים. ישראל מחזיקה כבר בכלי משוכלל ורב־עוצמה, שכולל מיליארדי קבצים - פתקים, מפות, תמונות, רשימות ו־60 שנות (!) וידאו. היום זו כבר יחידה רב־זירתית, שמחזיקה גם לוחמים משלה ביחידות החוד, ביניהם ערביסטים ואנשי טכנולוגיה. הלוחמים האלה מתלווים למפקדי הפלוגות ולמג"דים, ליעדים שצפוי להימצא בהם מודיעין משמעותי, והם עוזרים להם במקום כדי שיוכלו לדעת לקבל החלטות קריטיות, ולהבין איזה מודיעין להביא. חלקם יכולים לטפל בממצאים טכנולוגיים כמו שרתים או לתפעל מחשבים. נציגי היחידה גם מוצבים במפקדות ומשמשים כמו קציני קישור שמוודאים מימוש של תהליכים. גורמים נוספים הם אנשי הדרכה, לוחמים לשעבר שלאורך כל הלחימה מסתובבים בין הכוחות ומדריכים אותם איך לזהות בכניסה לחדר את המודיעין החשוב.
לדברי אל"ם ע', אנשי היחידה נדרשו גם להתמודד עם תרחיש חסר תקדים. לעומת מלחמות העבר, בפעם הראשונה צה"ל נתקל בהיקפים בלתי־נתפסים של חומר מודיעיני שהגיע מתוך שטח המדינה. מחבלי חמאס, הג'יהאד האסלאמי וארגוני הטרור האחרים שפלשו לישראל, נשאו איתם כמות עצומה של חומר בעל ערך מודיעיני. מדובר במפות, בפקודות שיטה, בפנקסי כיס של מפקדים שבהם נכתבו הערות בתדריך האחרון לפני המתקפה, וגם בשלל טכנולוגי כמו שעונים חכמים, לפטופים, מצלמות גו־פרו ומצלמות רכב.
"חלק מהחומרים נועד לשימוש בפשיטה, אבל חלק ממנו היה אזרחי־אישי", אומר אל"ם ע'. "חלק מהמשתתפים לא ידעו שהפשיטה הולכת לצאת לפועל עד הרגע האחרון. אז הם הגיעו לנקודות הכינוס עם הרבה ציוד אישי. חלקם הגיעו עם המחברת של הילדים לבית ספר, שהיתה במושב האחורי של האוטו, עם טופס הפניה לרופא ועוד הרבה דברים אחרים".
"חיילים לא רצו הביתה"
בשבועות שחלפו מיום המתקפה ועד לראשית התמרון הקרקעי, היחידה התרחבה והלכה. מהר מאוד גם נוצרה הזדהות של המשרתים עם המשימה: ביחידה מספרים על חיילים שחששו לצאת הביתה כי אולי תתפספס ידיעה. "זה מאוד לא מובן מאליו מה שקורה כאן בהיבט האנושי", אומר ע'. "יש פה מילואימניקים עד גיל 70. יש פה בני משפחה שעובדים ביחד, ומילואימניקים שעזבו את מקומות העבודה שלהם כשאין להם ודאות שהם יחכו להם בחוץ. יש עובדים שמנסים לשמר את העבודה או את העסקים שלהם".
התמרון הקרקעי עצמו היה השלב הבא בלידה מחדש של אמש"ט. מהר מאוד החומרים הוכיחו את עצמם. למשל, מחברת של יותר ממאתיים עמודים של חמאס שתדרכה מחבלים כיצד לפגוע בטנקים וסרטוני הדרכה בנושא. בתיעודים של ארגון הטרור אפשר היה לראות את התרגולת: יציאה מהפיר, התגנבות לחלק האחורי של הטנק, הצמדת המגנט עם המוקשים או פצצות המרגמה והבריחה. ביחידה ידעו להתריע ולתת מענה טקטי. מפקד טנק בשטח הבהיר להם אחרי אחת הפעמים: "הצלתם לנו את החיים פעמיים - פעם אחת הם ברחו והצלחנו לדרוס אותם. פעם אחרת הם זרקו את זה והנצרה נשארה על המטען, שלא התפוצץ. תודה, ראינו בעיניים".
תשומת לב מנצחת
במקרה חריג אחר, 250 לוחמים של אוגדה שהתמקמו בצפון עזה, התכוננו לכניסה ללב העיר. הם שהו בין סוללות חול והתארגנו לשלב הבא של הלחימה. הלוחמים הרגישו בטוחים אחרי שהשטח טוהר, אבל באחד הבתים מצא הכוח מפה חשודה שנשלחה לאמש"ט. אחרי תהליך הפענוח, התגלה שהמפה מסמנת שורה של פירי מנהרות. בכל רגע נתון, מחבלים היו עלולים לצאת ולזנב בכוחות או אף להחליט להקריס את המנהרה מתחת לרגליהם. "זה מודיעין שהגיע בזמן ובתוך חצי שעה (מקבלת הפקודה; ש"ק) הכוחות התפנו משם", אומר אל"ם ע'.
בחומר אחר שהועבר ליחידה התגלה סרטון חשוד. מחבלים נעו בלבוש אזרחי בסמטאות עזה, מסתתרים מאחורי שמיכות ומעבירים אמצעי לחימה בין חורים של קירות הבתים. הם פעלו כדי לפרוס מארב לכוחותינו. מפענח זיהה רגע אחד בסרטון של שלוש שעות, שבו רואים מעין מספר של בית. הנתון הקטן הוצלב עם פרטים אחרים והמיקום אותר. המחבלים נוטרלו בזמן.
אתגר אחר קשור למצב שחמאס נמצא בו כיום. לדברי אל"ם ע', בשלב הנוכחי בלחימה הותקפו כל המפקדות המרכזיות של האויב, כל מערכות הקשר שלו וכל תשתיותיו. "לחמאס אין כבר ברירה אלא לעשות הערכות מצב על דפי נייר, לשרטט על קרטונים של קורנפלקס ועל שקיות ניילון כי הוא נמצא במנוסה. אבל בסוף המחבלים חייבים לכתוב את הפקודות שלהם. לכן אנחנו מקבלים מודיעין מאוד עדכני, שלא יגיע משום סוכן ושום סייבר - רק על ידי כוחותינו ועבור כוחותינו".
סיוע להסברה
עודף המידע בחמאס יכול ללמד עד כמה עמוק השתרשה בעזה תנועת הטרור מרובת זרועות ומנגנונים. בצה"ל יודעים לספר על מצבורים גדולים של מידע שאותרו במפקדות ראשיות של חמאס, במנהרות, בארכיונים שמתמקדים בגזרה ספציפית או בכלל הרצועה. כל תשלום שמגיע, אפילו מארגון "הומניטרי" לכאורה, מתועד, כל היערכות צבאית, כל פעילות "חברתית". יתר על כן, העובדה שצה"ל הגיע למעוזים של ראשי חמאס, בין אם בלשכה המדינית או בזרוע הצבאית, מאפשרת לו להבין לעומק את הנפשות הפועלות. ראש הזרוע הצבאית בפועל, מוחמד סינוואר, ובכירים כמו עז א־דין אל־חדאד, כבר אינם דמויות אפופות מסתורין כפי שהיה מוחמד דף.
בצה"ל מקווים שעושר המידע יאפשר לישראל להימנע מקונספציות שגויות בעתיד, ואף יסייע לה בזירה הבינלאומית. "מהר מאוד הבנו שבתוך כל המודיעין הזה יש פוטנציאל למענה של הרבה משימות נוספות בצה"ל, בקהילת הביטחון ובקומה העליונה", מסביר מפקד היחידה, "סרטון של פעילים שרצים מבית לבית יכול לשמש להסברה כי אפשר להראות איך חמאס פועל מתוך האוכלוסייה האזרחית. היו דוגמאות של חומרים שמצאנו בבתי חולים כמו א־שיפאא, כדי שנציגי ישראל יגיעו לבית הלבן לקבל עוד שעות לגיטימציה לפעילות באתרים רגישים כאלה. אז יש כאן פוטנציאל למימוש יכולת ברמה לאומית. כשישראל שולחת נציגים לאו"ם או לבית הלבן או לכל מקום אחר, הם משתמשים בחומרי אמש"ט כדי להסביר מה קורה פה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו