הסיכוי לעסקה, המנהרות שלא הושמדו, ואסטרטגיית חמאס: כתבנו בציר שנתניהו כינה "פילדלפי 2"

בסיור בציר מורג היום העריך שר הביטחון: ״אנחנו קרובים יותר לעסקה מאשר להגברת הלחימה העצימה״ • בין השאר עולה כי ההערכה לפיה המנהרות בין עזה למצרים הושמדו - אינה נכונה • חמאס מנסה אמנם לשוב ולייצר אמצעי לחימה, אך לא בהיקפים גדולים או באיכות תקנית • בין השאר מזהים בצה"ל את הביקורת הגוברת בעזה כלפי חמאס - שמנסה לגייס מחבלים לשורותיו • בריאיון מוסיף כ"ץ: "במידה וישוחררו חטופים - מיד תיעצר הפעילות"

פעילות צה"ל ב"ציר מורג" . צילום: אבי כהן

בעיצומו של מאמץ צבאי מתגבר, צה״ל עומד על סף השלמת כיתור אסטרטגי של רפיח וחאן יונס - מהלך שעשוי לשנות את כללי המשחק בדרום הרצועה. בסיור ברפיח ובציר מורג היום (רביעי) העריך שר הביטחון ישראל כ״ץ: ״אנחנו קרובים יותר לעסקה מאשר להגברת הלחימה העצימה״.

בצה"ל מודים כי מאז תחילת הלחימה בעזה לפני כשנה וחצי צה״ל הצליח לאתר ולהשמיד רק 25 אחוז מכלל מנהרות החמאס. מדברי כ"ץ בביקור עלה כי ההערכה של צה"ל מלפני מספר חודשים, לפיה כל המנהרות שחצו למצרים היו חסומות, לא הייתה נכונה. הנתונים מציבים סימני שאלה חדשים לגבי היקף האתגר התת-קרקעי שעדיין ניצב בפני צה״ל.

כ״ץ שהגיע היום לרפיח מלווה במפקד פיקוד הדרום האלוף יניב עשור ומפקד אוגדה 36 תא״ל מורן עומר, כדי לעמוד מקרוב אחרי התקדמות חטיבה 188 וחטיבת גולני במרחב הלחימה.

אחרי שנה וחצי האוכלוסיה הפלשתינית המקומית הפכה להיות לב העניין. בצבא אומרים כי החטופים הם מקור הלחץ היחיד שלהם, כשכל מדינה אחרת הייתה נכנעת אל מול הפעילות של צה"ל בעזה, ומספרים כי חמאס מתמקד בחבלה וצליפה, כאמצעי מרכזי לאתגר את הכוחות המתמרנים שלא חשים בהתנגדות עזה.

פעילות צה"ל ברצועת עזה, צילום: אבי כהן

בצה״ל מבינים כי חמאס מתקשה לקבל אספקה של אמצעי לחימה. איראן לא תומכת בהיקפים גדולים בחימוש לארגון הטרור. חמאס מנסה אמנם לשוב ולייצר אמצעי לחימה, אך לא מדובר בהיקפים גדולים לא באיכות וברמה תקנית. עוד מציינים כוחות צה״ל ממוקדים בהחזרת החטופים ולפגוע בחמאס, לוחצים אותו מכל הכיוונים.

בצה״ל אומרים כי הכוחות במצרים לא הגיעו עד הים. זאת כדי לאפשר תנועה של תושבים עזתים בין צפון הרצועה לדרומה, במטרה שילכו דרומה. בין השאר מתייחסים לפעילות ב"מסדרון מורג", שנועדה להכריע את חטיבת רפיח וליצור חיץ בין רפיח לבין חאן יונס. "יש להם גדודים. חלק מהמחבלים הלכו למואסי וחאן יונס ברפיח״, ציינו מקורות צבאיים. לפני כשבוע הכריז רה"מ נתניהו על הפעילות הצפויה בציר ואף אמר כי הוא יהיה "פילדלפי 2". 

"גם בתמרון הזה מצאנו מנהרות, פגענו רק ב-25 אחוז מהתשתית התת-קרקעית״, אמר גורם צבאי. בצה״ל אומרים כי איתרו מנהרות המחברות בין חאן יונס לרפיח וכן נמצאו מנהרות מקשרות ביניהן. בצה״ל מעריכים כי הפגיעה המנהרות תוביל לפגיעה ביכולות ההגנה וההתקפה של שתי חטיבות הטרור של חמאס.

כאמור, כ״ץ העריך שהתקדמות הלחימה תוביל את חמאס לקבל את ההצעה האמריקנית לשחרור חטופים ולהפסקת אש בעקבות כך. בצה"ל יודעים כי בכל מקום שהוא עוזב אין ואקום, כשהמחבלים חוזרים ומנסים לשחזר את יכולותיהם מחדש במקום. בעזה שני מיליון תושבים. בצה"ל טוענים כי 700 אלף מהם תומכים בחמאס, ו-40 אלף מתוכם שייכים לזרוע הצבאית, כאשר חמאס דואג להשיב את תומכיו לשורותה הזרוע הצבאית. 

וויזואליה סיור שר הביטחון ישראל כץ בעזה// שירה קינן משרד הביטחון

עד כה פונו רבע מיליון עזתים מאזור הפעילות של צה"ל, כשהפעם משטרה מקומית לא מנעה מהם לעזוב. עוד מזהים בצה"ל ביקורת ציבורית גוברת בעזה ותסכול כלפי חמאס, כולל הפגנות ללא כיסוי פנים בג'באלייה. במהלך הסיור ברצועה אמר שר הביטחון כי: "אוכלוסיית עזה מתפנה מאזורי הלחימה ושטחים רבים נתפסים ומצורפים לאזורי הביטחון של מדינת ישראל ומשאירים את עזה קטנה יותר ומבודדת".

בצה"ל מייחסים את ההישגים, ואת היעדר הנפגעים לכוחות, לשיטת הפעולה שכוללת "ריכוך", או פעולה מקדימה לפני כניסת הכוחות, וכן לעובדה שלא נתקלים בהתנגדות חזקה מצד ארגוני הטרור. 

"לבתר את הקשר בין חאן יונס לרפיח"

בראיון, הסביר שר הביטחון כ"ץ: "מבצע עוז וחרב נועד להגביר את הלחץ לטובת שחרור החטופים ולבנות גשר לקראת פעולות ההמשך להכרעת החמאס. כוחות צה"ל, כמו שראינו, מביאים הישגים גבוהים מאוד בפעילות שלהם".

לגבי מטרת הציר הנוכחי של הפעולה, הוא הרחיב: "גם במובן של פינוי האוכלוסייה, סיכול תשתיות, ביתור עזה בצירים חדשים, כולל ציר מורג שלא בוצעה בו פעילות עד היום במשך המלחמה. הותרו שם מנהרות ותשתיות טרור, וייווצר מסדרון חדש, כמו מסדרון נצרים, שבעצם יבתר את הקשר בין חאן יונס לבין רפיח, יאפשר לנו פעילות מבצעית ויקשה על החמאס בפעילות".

כשנשאל על האפשרות לעסקה, ענה כ"ץ: "אני חושב שהסבירות יותר גבוהה מקודם, ובכל מקרה, הפעולה היא גם נועדה להפעיל מנוף חזק מאוד לכיוון שחרור החטופים, ובמידה ואכן זה יתבצע מיד תיעצר הפעילות".

דברי שר הביטחון היום בעזה // אלעד מלכה משרד הביטחון

בנוגע למנהרות למצרים, אמר כ"ץ: "באחד הביקורים האחרונים שלי כאן, בעזה, ברפיח, בפילדלפי, מפי אנשי צה"ל בעצמם, אחרי שהם נקטו בפעולה חדשה של דיקור השטח כל שבעה מטר לגלות מנהרות, גילו עוד מנהרות שחודרות בין עזה למצרים".

ברצועת עזה התחדשו ההפגנות נגד חמאס ובכיריו: "חמאס ארגון טרור. חמדאן המרגל"

בהמשך התייחס לנושא האיראני, שהיה גם במוקד הפגישה בין רה"מ בנימין נתניהו והנשיא האמריקני דונלד טראמפ. "התמניתי לשר הביטחון בגלל שתי סיבות בראייתי. א', לוודא שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. שניים, לנצח במלחמה. אלה הדברים החשובים... ישראל נחושה לא לאפשר לאיראן נשק גרעיני".

לסיום התייחס כ"ץ למכתב שעורר סערה, וכולל את פניית הטייסים לממשלה לעצור את הלחימה ולשחרר את החטופים. לטענתו, לא ראה את המכתב.  "אני לא ראיתי, אלי לא הגיע, אני לא בטוח שזה גם נשלח, אני סומך על הרמטכ"ל ועל מפקדי צה״ל, שיודעים לנתב את הדבר הזה בדרך ראויה. צה״ל שיש להיות כולו מחויב למשימות האלה, שמשימות גם למען שחרור החטופים וגם למען הגנת מדינת ישראל מול האתגרים... וכולנו, צבא הסדיר והקבע והמילואים, צריכים להיות מגויסים ולנתק את הוויכוחים, גם אם הם קשים, מתוך הדבר הזה. אני את התרומה שלי לניתוק המערכת הביטחונית והצבאית מהוויכוחים ולאפשר למערכת הזאת, עם פיקוד נכון ועם חיילים בלתי רגילים, לממש את המטרות, בנפרד מהדברים האחרים, אין לישראל את הפריבילגיה, לאפשר שצה"ל יפעל באופן שאפילו פסיק אחד מכוחו לא יבוא לידי ביטוי. אנחנו צריכים את כל הכוח ואת כל האחדות להשיג את המטרות שלנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר