צה"ל ממשיך להציג את תחקיר מחדלי 7 באוקטובר, והפעם, תחקיר הקרב על העיר שדרות. 53 ישראלים נהרגו בשדרות בשבת השחורה, מהם 37 אזרחים, 11 שוטרים, שלושה חיילים ושניים מכב"ה. לא היו חטופים מהעיר שדרות.
את הנזק הגדול גרמו 41 מחבלים שחדרו לעיר, 39 מהם חוסלו ושניים נוספים נשבו. עוד עולה מהתחקיר, כמו מתחקירים נוספים בנוגע ל-7 באוקטובר, כי סרטון המחבלים על טנדר ברחבי העיר שדרות גרם לכך שכוחות רבים זרמו יחסית במהירות לעיר.
מהתחקיר עולה כי גם בתכנית "חומת יריחו" של המחבלים, הייתה העיר שדרות יעד משמעותי. המטרה של מחלקת המחבלים הראשונה הייתה להגיע לשדרות ולייצר מארבים על כביש 232. עוד נמצא כי המחבלים תכננו לבצע את המתקפה באמצעות ג'יפים, תוך תפיסת צומת שער הנגב והקמת שלושה מארבים ברכבת. החוליה השנייה תוכננה להשתלט על בניין המשטרה ועל הקניון.
ואכן, המחבלים פעלו על פי תכנית.
לאחר שהירי החל בשעה 6:29, פחות מ-20 דקות לאחר מכן כבר חדרו מחבלים לתחנת המשטרה בשדרות באמצעות 26 מחבלים מגדוד דראג' תופאח. בשעה 07:00 התבצעה חדירה שנייה לאזור התעשייה. בעיר. בשעה 7:34 חדירה שלישית של המחבלים לשכונת האחוזה.
המחבלים בשדרות ב-7 באוקטובר || השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
לאור סרטון הטנדר עם המחבלים בשדרות, ונוכח היותה צומת גיאוגרפי, יותר מ-1,000 לוחמים ומפקדים הגיעו לשדרות באותו הבוקר, עד כדי יצירת פקק שדרות. בין היתר, הגיעו לעיר כוחות צנחנים, יהל"ם, מגלן, ימ"מ ועוד. אלא שבפועל, מרבית ההיתקלויות עם המחבלים בעיר היו של מג"ב והמשטרה, והתחקיר הצה"לי לא תחקר את האירועים הללו.
מהתחקיר עולה כי לכיתת הכוננות של שדרות לא היה מחסן נשק, לא היו כלי נשק ארוכים, בעיקר בגלל ביורוקרטיה, ולכן מי שהיה בעיר יצא להילחם עם אקדחים אישיים. עוד נמצא כי לא היה תיק הגנה לעיר, וב-7 באוקטובר לא הגיע אף כוח של החטיבה הצפונית של אוגדת עזה שהייתה אמורה להגן על העיר.
הקרב בתחנת המשטרה
מהתחקיר עולה כי ב-6:58 חדרו לשדרות 26 מחבלים על שני טנדרים. לאחר שרצחו את מור גבאי ז"ל במיגונית, הגיעו לצומת "יצחק שמיר" עם שני הטנדרים ועם רכב נוסף שלקחו מצומת שער הנגב. המחבלים ירו בשני שוטרים שיצאו מתחנת המשטרה, אחד מהם נהרג במקום. גם השוטרה נוסף נהרג.
המחבלים כובשים את הקומה הראשונה של תחנת המשטרה, ב-7:10 עולים לקומה השנייה ומנסים לפרוץ לתוך הגג. המחבלים לא מצליחים לעלות לגג, שוטרים מדווחים על כך שהם מבוצרים וקוראים לחילוץ. בשעה 7:20 מגיעים כוחות משטרה ראשונים לתחנה, ב-7:32 מתארגן כוח חילוץ של שישה כדי לחלץ את השוטרים מהגג, אך לא מצליחים לעבור את גרם המדרגות לאחר שנפתחת לעברם אש.
ב-8:37 נכנס כוח חילוץ שני של יחידת יואב, סורקים את הקומה השנייה, אחד מאנשי הכוח נהרג. למעשה, בשלב זה, גם כוח החילוץ דרש חילוץ, שכן לא הצליח לצאת או לעלות לגג. בשעה 09:00 תופסת פיקוד כוח ימ"מ, וב-9:52 פורץ למבנה ומחלץ פצועים. בשעה 13:30 מחלצים את השוטרים באמצעות מנוף וכבאית.
ב-14:00 פורצים לקומה השנייה, סורקים אותה ומחלצים שוטר. בדרך החוצה נהרג שוטר נוסף בהיתקלות. ב-22:37 יורים מהאוויר לעבר התחנה, ובהמשך מנסים לחסל את המחבלים המנסים להימלט. חלק מהמחבלים חוסלו רק 24 שעות לאחר תחילת המתקפה.
רצח הגמלאים באיזור התעשייה
מוקד הלחימה השני בשדרות היה צומת איזור התעשיה, לשם חדרו תשעה מחבלים שרצחו 13 גמלאים בשעה 7:03. ב-7:34 נתקלו המחבלים בכוח ימ"מ שחיסל אותם. מוקד שלישי בלחימה בשדרות היה שכונת האחוזה. מהתחקיר עולה כי החל מ-7:35 היו יותר כוחות ביטחון מאשר מחבלים בשדרות.
מסקנות התחקיר הן שצה"ל כשל במשימתו, לא היה ערוך לפשיטה רחבה בהפתעה. לא היה מרחב עומק לגדוד, לפלוגה או לחטיבה הצפונית, ולא היו פתרונות מהירים לפשיטה רחבה. המתחקרים המליצו להקצות לשדרות כוח קבוע להגנה.
עוד מצא התחקיר כי החטיבה לא עדכנה את גדוד 13 שיש חדירה לכיוון שדרות. עוד נמצא כי לא הייתה מערכת שסינכרנה בין הארגונים והכוחות, מה שגרם לכוחות גדולים להצטבר במקום על חשבון יישובים אחרים. כמו כן, לא ניתנה התראה של 15 דקות לעיר שדרות על חדירת המחבלים מהגבול, לא הוטמעה מערכת הודעה על חדירת מחבלים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו