לוחמות קרביות בצה"ל. צילום: אורן כהן

נחשף מספר הנשים הקרביות בצה"ל: "עדים לאומץ לב ולגבורה"

בדיון מיוחד של הוועדה קידום מעמד האישה ולציון שנה לחרבות ברזל ותרומתן של נשים למלחמה הציגה יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר נתונים על העשייה הרבה של הנשים בצה"ל • ח"כ מיכל וולדיגר מחתה על שינת נשים וגברים ביחד במלחמה

[object Object]
תא"ל אלה שדו-שכטמן בוועדה, צילום: דוברות הכנסת

תא"ל שדו הרחיבה עוד בעניין השתתפות הנשים הכוח הלוחם: "אני פוגשת לוחמות ומפקדות בסדיר ומילואים, בטייסות, בעזה ובספינות והן עושות זאת בנחישות רבה. המלחמה הזאת הביאה מבצעיות של נשים גם בעלייה בכמות המלשב"יות ואלפי נשים נכנסות למעגלי המגע אם זה בהגנת גבולות, באיסוף קרבי, רופאות ופרמדקיות.

"יש עלייה במספר הנשים שחצו את הגבול והיום אנחנו מדברות על מאות נשים. מתוך סדר כוחות הלוחמים - 20% הן לוחמות וזה מספרים בלתי נתפסים. יש לנו 6 מג"דיות לוחמות. עלינו ל-65 אלף נשים שמשרתות במילואים מתחילת המלחמה ובצוק איתן היו פחות מ-7000 נשים. לראשונה גויסו נשים ל-669. המלחמה הציפה את המורכבות בקיום חיי משפחה ולא ניתן היה לעשות כלום ללא התמיכה מהבית".

ח"כ שטה הדגישה את הצורך בנוכחות נשים בכל פורום של קבלת החלטות גם בצבא: "אנחנו רוצים לדעת שלא מתקבלות החלטות קרדינליות בלי נשים בפורומים הנחשבים בגלל שהן יכולות לשנות מציאות. האם את יודעת שזה קורה?".

תא"ל שדו ענתה: "בפורום מטכ"ל יש שתי אלופות ואנחנו נמצאים בפורומים בקבלת ההחלטות בהתאם לתפקיד. כמעט בכל מקום יש נשים מסביב לשולחן ובחייל התקשוב יש מפקדת בדרגת תת אלוף ומתחתיה יש 4 אל"מיות ואל"מ אחד וזה הולך ומתפתח".

בטרם דיברה סנ"צ ורד ויניקוב רמ"ד מניעת הטרדה מינית במשטרה, אמרה ח"כ תמנו שטה: "אנחנו יודעים ששוטרות רבות חירפו את נפשן מתחילת המלחמה וכולנו מצדיעים לכל משטרת ישראל, ונחשפנו לגבורה הבאמת הרואית של שוטרים ושוטרות שידעו שהם לא חוזרים הביתה".

סנ"צ וינקוב ציינה כי :"גם אצלנו בסדר כוח הייעודי יש מעל 20% נשים ויש המון תהליכים בנושא. ב-7 לאוקטובר היו המון נשים בזירות הלחימה ומתוך נופלי המשטרה 11 הן נשים ולמעשה יש בכל המערכים נשים ולצד הלוחמות ונשות השטח גם מערך הזיהוי הפלילי והחקירות חירפו נפשם במערכת זיהוי החללים במחנה שורה ובכלל.

ויכוח על לינה משותפת

עם זאת, נשמעו גם חילוקי דעות בוועדה ח"כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) הקריאה מכתב של אשה שמחתה על שינת נשים וגברים ביחד במלחמה. "אני בעד שילוב ושחיילות יעשו את העבודות הכי קשות, אבל צריך להבין שלא כולם חושבים כמונו ואם למישהו חשוב שאסור לאישה לישון צמוד לגבר שהוא לא בעלה, אז צריך להשמיע גם את הקול הזה".

היו"ר: "את מציירת אירוע קצה, ואם הייתי לוחמת בעזה ואם היו שמים אותי בחדר נפרד אוי ואבוי". עפרה עש, מנכ"לית פורום דבורה, ענתה: "יש לנו עדויות של פרמדקיות שהיו בעזה שסיפרו כי הגברים לא רצו להיות איתן באותו חדר בלילה".

"לראשונה גויסו נשים ל-669". הדיון בכנסת, צילום: דוברות הכנסת

תא"ל שדו סיכמה: "אנחנו בצבא מתחשבים ברגשות של כולם וכולן. יש ממגוון האוכלוסיות והמגדרים שאנחנו יודעים לעשות הכל עם כולם. פקודת השירות המשותף מותאמת לשגרה ופחות לחירום אבל עשינו התאמה לגזרה המבצעית ולכל אירוע שבו נמצאים לוחמים ולוחמות. אם הם בבית המג"ד בעזה אז יהיה חדר לנשים בנפרד ולגברים בנפרד ואם אין מקום נפרד אז יצרנו כללים ונתנו כלים למפקדים באותו חלל. כולם על מדים עם הפרדה בתוך החדר". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו