מתיחות שיא בירושלים לקראת חודש הרמאדן: "אזרח חמוש בכל בית כנסת"

לאחר רצף הפיגועים הקשים בתוך שלושה שבועות - היערכות משטרתית מוגברת ברחבי הבירה • תושב נוף ציון: "לא ייתכן שהם יחגגו, ואנחנו נשלם בדם" • בכיר ערבי ממזרח העיר: "ברשתות החברתיות הסיתו גם ילדים בני 6, לאן הגענו? צריך להוריד את הטיקטוק עד אחרי הצום" • תושב הרובע המוסלמי: "ממגנים תחנות אוטובוס במקום לעצור את ההסתה במערכת החינוך הפלשתינית"

דגש על בדיקת צעירים. כוחות מג"ב, צילום: אורן בן חקון

דריכות גבוהה בירושלים לאחר רצף הפיגועים הקשים, שבהם נרצחו 11 בני אדם בתוך שלושה שבועות בלבד. כוחות משטרה ומשמר הגבול מפגינים נוכחות רבה בשטח, בדגש מיוחד על בדיקת צעירים ערבים, כדי לאתר מחבלים פוטנציאליים.

ימים ספורים לאחר הפיגוע במחסום שועפאט, שבו נדקר למוות לוחם מג"ב סמ"ר אסיל סואעד ז"ל בידי מחבל בן 13, מתפתחת במזרח ירושלים - ובעיקר ברובע המוסלמי בעיר העתיקה - תופעה מדאיגה של ילדים קטנים עם רובי צעצוע, המחקים את המחבלים הצעירים שביצעו את הפיגועים האחרונים.

"לעצור את ההסתה". לוחמי מג"ב ברובע המוסלמי בירושלים (ארכיון), צילום: אורן בן חקון
 
לוחם מג"ב סמ"ר אסיל סואעד, צילום: דוברות המשטרה

 

יחיאל, תושב הרובע המוסלמי, מבהיר: "המצב עכשיו קשה יותר עם בני ה־13 עם הנשקים. ממגנים תחנות אוטובוס במקום לעצור את ההסתה בבתי הספר, להיכנס לבתים שלהם ולתפוס את הנשקים הבלתי חוקיים.

"זו חולשה, ואני חושש שהפיגועים יימשכו ברמדאן כי אין תגובה מתאימה שלנו לפיגועים. עם זאת, חשוב שיהודים ימשיכו להגיע לעיר העתיקה. בשישי שעבר עברו כאן פחות יהודים בערב בדרך לכותל, וזו טעות כי זה בדיוק מה שהם רוצים".

"הפיגועים יימשכו כי אין תגובה מתאימה". כוחות הביטחון בעיר העתיקה, בזמן הרמאדן, צילום: אורן בן חקון
נשקים ותחמושת. נשק בלתי חוקי שנתפס במסגרת מבצע "שובר גלים", צילום: דובר צה"ל

במשטרת מחוז ירושלים מסרו ל"ישראל היום" על "היערכות מוגברת בכל הגזרות ברחבי ירושלים, כולל פעילות ביטחון שוטף מוגברת כפי שהיתה במהלך השבוע במרכז העיר ובמזרחה, בשכונות התפר ובעיר העתיקה".

לדברי מאור צמח, תושב שכונת נוף ציון הסמוכה לשכונת ג'בל מוכבר, "לא יכול להיות מצב שהם יחגגו רמדאן, ואנחנו נשלם בטרור ובדם ברחובות. יש היערכות של תושבים סביב בתי הכנסת בשבתות, ומקפידים שיהיה תמיד מישהו חמוש בכל בית כנסת. זה מגביר את תחושת הביטחון. בשנים האחרונות הרמדאן מתנהל על בסיס של הסתה. אנחנו מצפים מההנהגה להקדים תרופה למכה, ולהבהיר לאוכלוסייה במזרח ירושלים ששקט ייענה בשקט".

"היערכות תושבים סביב בתי הכנסת". מבט מלמעלה על העיר העתיקה והר הבית (ארכיון), צילום: רויטרס
חשש מהסתה במהלך תקופת הרמאדן. מסגד אל אקצא (ארכיון), צילום: אי.פי

מייחלים לשקט

במגזר הערבי נערכים לרמדאן, שיחל בעוד כחודש, ומייחלים לימים שקטים. בכיר במזרח העיר, שביקש להישאר בעילום שם מחשש לשלומו, אמר ל"ישראל היום": "הצעירים הולכים אחרי ההסתה, ואנחנו הקורבנות. ההנהגה שלנו צריכה לומר שילדים הם מחוץ למשחק".

"אלה הילדים הכי מסכנים ממשפחות מצוקה", הוסיף הבכיר. "מסיתים אותם מגיל צעיר, ואחר כך הורסים להם את הבית ואת המשפחה. מנצלים אותם דרך הרשתות החברתיות, יש שם הסתה חמורה. שמעתי שברשתות הסיתו גם ילדים בני 6 שייצאו לבצע פיגועים. לאן הגענו? זו בושה וחרפה. צריך להוריד את הטיקטוק עד אחרי רמדאן".

"הילדים הכי מסכנים". ההסתה הפלשתינית בירושלים (ארכיון), צילום: אי.פי
"מאיים בהריסות במקום לדבר על היתרי בנייה". איתמר בן גביר בכנסת, צילום: אורן בן חקון

אבל יש מי שעומד מאחורי ההסתה.

"אנחנו בתקופה קשה מאוד, ולצערי המיעוט שולט. אין לי ביטחון ובינתיים הרעל מנצח אותנו. רוצים לחגוג רמדאן בשקט ובשלווה, אבל ההצהרות של הפוליטיקאים כאילו תהיה מלחמה מחממות את המצב. בן גביר הוא כבר לא נוער גבעות, הוא מאיים בהריסות במקום לדבר על היתרי בנייה. הוא שר, שיכבד את התפקיד שלו.

"גם אצלנו צריך להוריד פרופיל. כולנו סובלים מהפיגועים וזה פוגע בכולם, בסוחרים ובמרקם החיים, מכניס אנשים ללחץ. אנחנו צריכים לבנות תקווה ועתיד קדימה. זה חודש לסליחות ותפילות. צריך אהבת חינם, לא שנאה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר