בעקבות גניבת הענק מבסיס צה"ל: "חשש שהנשק הגנוב ישמש לפיגועים"

דאגה גדולה במשטרה מהנשק שנלקח מהבסיס בדרום • קצין בכיר ל"ישראל היום": "חזרנו אחורה, אמצעי הלחימה עלולים להימסר לארגוני טרור"

כלי נשק וחלקי כלי נשק שנימצאו בדרום (להמחשה), צילום: דודו גרינשפן

"גניבה כזאת מחזירה אותנו אחורה במאבק בתופעת הנשק הבלתי חוקי", כך מזהיר קצין משטרה בכיר בשיחה עם "ישראל היום", בהתייחסו לגניבת הענק של אמצעי לחימה בשבוע שעבר מבסיס צה"ל בדרום. לדברי הקצין הבכיר, החשש שמתבסס על מקרים קודמים הוא שהפעם אמצעי הלחימה הללו יימסרו לארגוני טרור לצורך פיגועים.

מהודעת צה"ל בסוף השבוע עולה שהפריצה התרחשה ביום רביעי, ומהבונקר בבסיס "שדה תימן" נגנבו ארגזי תחמושת שבהם עשרות אלפי כדורי רובים. על פי פרסומים שונים, בפריצה נגנבו כ־20 אלף כדורי רובה של 5.56 מ"מ, 690 כדורי 7.62 מאג ו־8,740 כדורי 5.56 נגב.

מצה"ל נמסר שנסיבות הגניבה נחקרות בידי המשטרה הצבאית החוקרת, ועם סיום החקירה יועברו הממצאים לבחינת הפרקליטות הצבאית. מפקד פיקוד הדרום, האלוף אליעזר טולדנו, מינה את מפקד חטיבת הראל, אל"מ אלעד צורי, לערוך בחינה מערכתית ולהפיק לקחים בנוגע לתנאים שאפשרו את המקרה.

הבסיס בדרום יתוגבר, צילום: דודו גרינשפן

"כל כדור נמכר בשוק"

כמו כן, הוחלט על תגבור הבסיס בצוות לוחמים נוסף, ועל שיפור אמצעי ההגנה מסביבו. גניבת האמל"ח הפתיעה גם בכירים במשטרה, שכן בתקופה האחרונה בעקבות שיתוף פעולה בין המשטרה לצה"ל נדמה היה כי הפרצות לבסיסי צה"ל בכל הנוגע לגניבות אמל"ח נחסמו.

ל"ישראל היום" נודע שמאז תחילת 2022 תפסה המשטרה יותר מ־75 אלף פריטי אמל"ח בלתי חוקי. חלק לא מבוטל מפריטי האמל"ח האלה - רובים, חלקי נשק וכדורים - נגנבו מבסיסי צה"ל, כפי שקרה בסוף השבוע האחרון.

"כל כדור בודד כזה של אקדח או רובה נמכר בשוק השחור של העבריינים בסכומים של שקל עד 10 שקלים", אמר קצין משטרה בכיר, "החשש הכבד הפעם הוא שהאמל"ח שנגנב ישמש לפח"ע לנוכח המצב הביטחוני בימים אלה, שבו פעם אחר פעם ניתן לראות כי כלי נשק ואמל"ח גנובים משמשים את המחבלים וחוליות הטרור".

אר.פי.ג'י נתפס ברהט

במהלך מבצע האכיפה "מסלול בטוח" תפסו שוטרי מחוז דרום פגזים ורימונים של צה"ל בשגב שלום. ברהט נתפסו טיל אר.פי.ג'י ורימונים, ובחורה רובה M-16. בפעילות נגד תופעת האלימות והפשיעה ברחוב הערבי נתפסו אלפי כדורים ותחמושת הנגנבים מבסיסי צה"ל.

דאגה: הנשק עשוי להגיע למחבלים ביו"ש,

די לציין את פיגוע הירי בחדרה שביצעו שני מחבלים ערבים־ישראלים ב־27 במארס, שבו נהרגו שני שוטרי מג"ב. בכליהם של המחבלים שחוסלו על ידי הכוח נמצאו כאלף כדורים גנובים מצה"ל. בתל שבע, למשל, תפסה המשטרה עשרה רובים, חלקם של צה"ל.

בכיר במשטרה: "הגניבה מהבסיס בדרום מחזירה אותנו אחורה במאבק בתופעת האמל"ח הבלתי חוקי, אך הפעם החשש הוא כפול לנוכח המצב הביטחוני וההתרעות הרבות. יש חשש גדול יותר שהאמל"ח הזה יגיע לידי גורמי טרור. כל אירועי הירי שאתם רואים ברשתות החברתיות בחתונות בדרום או סתם ירי ראווה פרוע באוויר, שהוא ירי הפחדה או ירי ראוותני של עבריינים מהרחוב הערבי, הוא ירי שבו משתמשים העבריינים בכדורים ובמחסניות של צה"ל".

הקצין הוסיף: "אנחנו מזהים אצל העבריינים גם ציוד גנוב של צה"ל כמו אפודים, משקפות, ידיות לנשק ורימונים מסוגים שונים. הפעם הכמות שנגנבה תפרנס לצערנו הרב לא מעט עבריינים, וחלילה גם מחבלים".

אחריות המפקדים

כבר בינואר 2021 נערך דיון בנושא גניבת אמל"ח מבסיסי צה"ל בוועדת החוץ והביטחון. האלוף אהרון חליוה, ראש אגף המבצעים דאז, אמר שאף נשק צה"לי שמוצא את דרכו לציבור איננו תעודת כבוד עבור מערכת הביטחון. חליוה הדגיש שהרמטכ"ל שם את הנושא במיקוד מטכ"לי והנחה שבכל מחנה שייכשל בביקורת - הכישלון יהיה באחריות המפקדים. יותר משנה חלפה ותופעת גניבות הנשק עדיין מאתגרת את מערכת הביטחון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר