גורם ביטחוני בכיר מזהיר: "כל אירוע קטן עלול להוביל לתבערה"

עיקר המאמץ האבטחתי יהיה היום ומחר בהר הבית, על רקע העלייה לרגל של אלפי ישראלים • במהלך החג יוטל על השטחים סגר, הכוננות הגבוהה תימשך עד לאחר הבחירות • קצין בכיר: "אצבע קלה על ההדק עלולה להוביל להיקף נפגעים גבוה - כולל של חפים מפשע - ולהסלים את המצב"

נפיץ גם בעיר האבות, צילום: רויטרס

סוף השבוע החולף היה רגוע יחסית ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים. ההסבר לכך הוא כפול: הלחץ ההתקפי שמפעילה ישראל, בעיקר בשכם, והתגבור ההגנתי, בדגש על גזרת ירושלים.

הפרות סדר בשומרון: חמישה פלשתינים נפצעו, חייל צה״ל במצב קל

החלק הראשון, ההתקפי, ממוקד בהתארגנות "גוב האריות", שהפכה בתוך זמן קצר לאיום המרכזי בשטחים. צה"ל אמנם ממשיך ברצף המבצעים במחנה הפליטים ג'נין כדי לעצור מבוקשים ולסכל פיגועים, אבל הדאגה העיקרית היא שכם – עיר מרכזית, שהתערערות הביטחון בה עלולה להקרין על הגדה כולה, עד כדי הצבת סימני שאלה על יכולת המשילות של הרשות הפלשתינית.

ההתארגנות הזאת עלתה לגדולה בחסות הטיקטוק. פרסומי הפיגועים שביצעה הקנו לה מימון מטעם החמאס, ותהילה ברחוב הפלשתיני. קריאתה ליום זעם בירושלים תורגמה לאלימות נרחבת בשלהי השבוע שעבר, והובילה לדרישה של ישראל מהרשות הפלשתינית להקשיח את הפעילות נגדה. עוד קודם לכן הציבה ישראל מחסומים בכניסות וביציאות משכם. זה נעשה כדי לצמצם יציאת מחבלים לפיגועים (והצליח), אבל גם הטיל במשתמע מגבלות קשות על חופש התנועה של האוכלוסייה האזרחית. במערכת הביטחון קיוו כי הציבור הפלשתיני יפעיל לחץ על הרשות ועל הכנופיה, ויוביל לריסון שלה.

המחבלים של "גוב האריות", צילום: רשתות ערביות

המאמץ הזה אכן נשא פירות חלקיים. כ־10 מחברי "גוב האריות" כבר מסרו את נשקם לרשות הפלשתינית, תוך הבטחה שיגויסו לשורותיה. ישראל הבהירה לרשות כי לא תעניק חסינות לאנשי ביטחון פלשתינים, אם יתברר כי היו מעורבים בפיגועים, אולם בשלב הזה לא פעלה כנגדם. עיקר המאמץ המודיעיני־מבצעי ממוקד כעת בכ־30-25 חברי ההתארגנות הנותרים, שישראל כבר הבהירה לפלשתינים כי תפעל למעצרם.

בינתיים נחלה ישראל הצלחה בחזית עקיפה. הלחץ שהופעל על רשת הטיקטוק הוביל להשעיית החשבון של "גוב האריות". מדובר במכה קשה עבור ההתארגנות הזאת: כל כוחה המבצעי, התדמיתי והכלכלי נשאב מהרשת. אם תישאר "אילמת", היא תתקשה לגייס פעילים וכספים, ועל הרשות הפלשתינית יקל לרסן אותה. הרשות כבר הוכיחה שהיא נחושה לעשות זאת, בין היתר ביחס הנוקשה שהיא מעניקה לראש ההתארגנות, מוסעב א־שתייה, שכלוא ביריחו.

חזרה לשגרה

החלק השני, ההגנתי, מתמקד בירושלים. פלוגות מג"ב במילואים שהצטרפו לפעילות סייעו בהרגעת הרוחות במזרח העיר, אם כי עיקר המאמץ יהיה היום ומחר בהר הבית, על רקע העלייה לרגל הצפויה של אלפי ישראלים. תפילות יום השישי בהר אמנם הסתיימו ללא אירועים חריגים, אולם גורם ביטחוני בכיר הבהיר כי "ברמת הנפיצות הנוכחית של השטח, כל אירוע קטן עלול להוביל לתבערה נרחבת בירושלים וביו"ש".

שישי במרכז חברון, צילום: אי.אף.פי
שישי במרכז חברון, צילום: רויטרס

במהלך החג יוטל על השטחים סגר, שיוסר מחר בלילה. הבכיר העריך כי החזרה לשגרה, החל מיום שלישי, תוביל לירידה מסוימת ברמת הנפיצות של השטח, אולם לדבריו הכוננות הגבוהה תימשך עד לאחר הבחירות. זאת, בעקבות ההיקף הגבוה של התרעות לפיגועים, והרצון של ארגוני הטרור לצבור תהודה באמצעותם. בהקשר הזה, הזהיר הבכיר גם מפני פעולות נקמה של גורמים בימין הקיצוני, שעלולות אף הן להוביל להסלמה.

בתוך כך, דחו במערכת הביטחון את הקריאות להקל את הוראות הפתיחה באש של חיילי צה"ל בשטחים. קצין בכיר הגדיר את הדרישות האלה "פופוליסטיות שנובעות ממניעים פוליטיים", ואמר כי על החיילים לא מוטלות מגבלות כלשהן כשיש לכך הצדקה ביטחונית־מבצעית. אצבע קלה על ההדק, הבהיר, עלולה להוביל להיקף נפגעים גבוה – כולל של חפים מפשע – ולהסלים את המצב בשטח. גם שר הביטחון, בני גנץ, דחה אתמול את הקריאות האלה, ואמר: "נוהלי הפתיחה באש נקבעים אך ורק על ידי הרמטכ"ל והמפקדים, וללא כל מעורבות פוליטית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר