בדרך למשמר לאומי: מג"ב יקים חטיבת מתנדבים בעזרת "השומר החדש"

על הפרק: הקמת גוף שיתבסס על עמותת השמירה ועל מערך המילואים של מג"ב • בכירים במשטרה: "צעד שיחזק את ביטחון הפנים מקצה לקצה" • מנכ"ל השומר החדש: "טוב שנותנים בנו אמון לשמור על הבית" • כל הפרטים

לוחמי מג"ב, צילום: אורן בן חקון

פרסום ראשון: משמר הגבול מקים חטיבת מתנדבים בדרך להפוך למשמר הלאומי של המדינה. חלק ממערך המתנדבים יתבסס על ארגון "השומר החדש". הכוונה היא להקים את המשמר עד סוף השנה. זה נחשב לפרוייקט דגל במשטרה ובמשרד לביטחון הפנים שרוקם עור וגידים בחדרי חדרים. בכירים במשטרה מעריכים, שעם השלמתו, "ביטחון הפנים של ישראל יתחזק מהקצה אל הקצה".

מהפרטים שהגיעו ל"ישראל היום" עולה כי המשמר הלאומי יורכב מ-3 שכבות. הראשונה - תהא חטיבה לביטחון פנים שתתבסס על כ-350 לוחמים של מג"ב בתמהיל של חצי כוח סדיר וחצי לוחמים בקבע שעיסוקה יהיה טיפול בפשיעה החמורה, וארועי הפרות סדר חמורים.

ל"ישראל היום" נודע כי התקנים אושרו ומשמר הגבול נמצא בתהליך גיוס מתקדם ואף יצא בקמפיין גיוס של לוחמים ולוחמות. במסגרת פרוייקט "לביא" בארגון - למען בטחון ישראל - המשטרה החלה באיתור וגיוס של קציני צה"ל במיל', שלאחר הכשרה של ארבעה חודשים, ייהוו את הפיקוד על הכוחות המבצעיים בשטח.

הפרעות בעיר לוד במהלך מבצע שומר החומות (ארכיון), צילום: רויטרס

השכבה השנייה תורכב ממערך המילואים של מג"ב, המונה קרוב ל-3000 לוחמים שמפוזרים בכ-25 פלוגות. השכבה השלישית - תתבסס על "חטיבת מתנדבים". נדגיש כי למשמר הגבול יש כיום כ-8000 מתנדבים במסגרת ה"מתמיד", הפועלים במגזר הכפרי ומסייעים למשמר הגבול למלא את תפקידו בתחומי הסיור השונים: אבטחת אירועים ציבוריים בישובים, פעילות לבלימת פשיעה, פעילות בתחומי הבטחון, מחסומים, חיפושים, סריקות ומניעת גניבות חקלאיות במגזר הכפרי.

בנוסף להם, כחלק מהקמת המשמר הלאומי, מוקמת בימים אלו חטיבת מתנדבים שתפעל השגרה ובחירום בפשיעה החקלאית. לצורך כך משמר הגבול נמצא בימים אלו בתהליך גיוס של 1000 מתנדבים, כשעד כה גויסו 470 מתנדבים. החטיבה תכלול ארבעה גדודים בפיקוד מח"ט. בשונה ממתנדבי ה"מתמיד" השיוך ההתנדבותי בחטיבה לא יהיה בהתאם למיקום הגיאוגרפי שבו תפעל והוא ישתנה מאירוע לאירוע.

נזכיר כי שיתוף פעולה אסטרטגי בין השומר החדש למג"ב החל בשנת 2014 ש עם הקמת היחידה הראשונה בצפון הארץ. בינואר 2021, השומר החדש התריע על עלייה בהיקף הפשיעה הכפרית, ובמקביל, צוות ייעודי בהובלת ישראל יצחק, מפקד מגב לשעבר, קיים שיח עם המשטרה כדי להוביל לבניין כוח תחת משמר הגבול, ובסוף אפריל 2021, התחילה עבודת המטה לגיוס 1,000 המתנדבים הראשונים.

"המשטרה לא יכולה לטפל בהכל"

"לאורך כל התהליך השומר החדש פעל גם ברמה המוניציפאלית וגם ברמה הממשלתית כדי לרתום את כל המערכות בהפיכה של משמר הגבול למשמר לאומי ובזכות היכולות הקיימות ידעו לפעול בתאי השטח גם בשגרה וגם בחירום", אמר ל"ישראל היום" גורם המעורה בפרטים.

יואל זילברמן, צילום: יהודה פרץ

"בסוף יש תופעות פשיעה שתחנת משטרה לא יכולה לטפל בהם", אמר ל"ישראל היום" קצין משטרה בכיר, "הרעיון הוא להקים מאסה של לוחמים ומתנדבים שיוכלו בו זמנית ובאין מפריע במחוללי פשיעה במגזר הכפרי, בהפרות סדר והארועים גדולים ובמצבי חרום. יצוין כי בשלב הראשון המשמר הלאומי צפוי לפעול תחת פיקוד המשטרה אך בארגון לא פוסלים אפשרות שבבוא העת הוא יהפוך ל"אגרוף ברזל" לאומי ועצמאי.

כזכור, הצורך בהקמת משמר לאומי עלה כשהסתבר בימים הראשונים של הפרעות שהתרחשו אשתקד בערים המעורבות, נדרשו למשטרה שלושה ימים כדי להיערך ולבלום את הפרעות. בעקבות האירועים האלימים יזם ח"כ יואב קיש (ליכוד) הצעת חוק להקים בישראל "משמר לאומי", דוגמת זה הפועל בארצות הברית, שיתבסס על כוח  מילואים התנדבותי חמוש.

אמיר כהן, צילום: אורן כהן

מפקד משמר הגבול, ניצב אמיר כהן, רמז השבוע על הקמת המשמר בטקס מצטיינים מג"ב ליום העצמאות. "נכונו לנו עוד אתגרים רבים בלחימה בטרור ובפשיעה החמורה. אתגרי הביטחון נערמים ולמדינת ישראל ומשטרת ישראל דרוש משמר לאומי- גוף מבצעי, עוצמתי ואיכותי שיוכל לשמור ולהגן על הזכות הבסיסית, הזכות לחיות בביטחון", אמר ניצב כהן.

במשמר הגבול סרבו להתייחס לפרטים. יואל זילברמן, מנכ"ל "השומר החדש", אמר: "אלפי מתנדבי השומר אשר בחרו לסייע לחקלאים בשמירה על השטחים הפתוחים של ישראל בחרו לעשות זאת מתוך ראייה ציונית ממלכתית והבנה שחסרים כוחות אכיפה משמעותיים בשטח".

"אחרי פרעות מאי מבצע שומר החומות, כבר לא היה צריך להסביר לציבור הרחב כי הסכנה שעמדה בפתחם של החקלאים עומדת לפתחם של האזרחים כולם", הוסיף זילברמן. "לכן אנו רואים באופן ברור את החשיבות האדירה דווקא בעת הזאת להעצים את הכוחות אשר יפעלו תחת משמר הגבול ויאפשרו מהפכה של ביטחון אישי הן בשגרה והן בחירום. אם המדינה חשה ביטחון ואמון מלא להוציא את אותם כוחות להילחם על הגבולות, אין סיבה שלא תפקיד בידיהם את אותו אמון בשמירה על הבית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר