קרטל המסעות לפולין: העונש הכבד שנגזר על חברת הנסיעות, אחרי שהודתה בקבלת דבר במרמה

ביהמ"ש גזר על החברה קנס בסך 1,000,000 שקלים • מדובר בגזר הדין החמישי בפרשה, והראשון שבו מודה אחת מהחברות על חלקה בקרטל

מסעות לפולין, ארכיון. צילום: Paul Stecura

בית המשפט המחוזי מרכז הרשיע אתמול (ראשון) בהתאם להודאתה את חברת "דיזנהאוז", הנקראת היום ׳טרמינל 1 נסיעות ותיירות׳, והיא אינה קשורה לדיזנהאוז גרופ. בקבלת דבר במרמה, ובכך שהייתה צד להסדרי אי תחרות בפרשת קרטל המסעות לפולין. ביהמ"ש גזר על החברה קנס בסך 1,000,000 שקלים.

בהתאם להסדר טיעון שנחתם בין הצדדים הורשעה אתמול, כאמור, חברת "דיזנהאוז" בהתאם להודאתה בכך שהיתה צד להסדרי אי תחרות עם חברת י. הלל ושות' וחברת אקדמי טרוול בע"מ בכל הקשור למסעות בני נוער לפולין. כמו כן, הורשעה דיזנהאוז בעבירת קבלת דבר במרמה.

מכתב האישום המתוקן שהוגש על ידי עו"ד עפר מעוז, נריה ויניצקי רוקח ונעם אלפרון מהמחלקה הפלילית ברשות התחרות ועו"ד בן עמי כהן וכוכבית קלדרון מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עולה כי ההסדרים בין החברות נמשכו כחמש שנים וכללו הסכמה של הצדדים שלא להתחרות על לקוחות קיימים האחד של השני.

המסע לפולין (ארכיון), צילום: יוסי זליגר

החברות אף הגישו "הצעות גיבוי" לבתי ספר ומשרד החינוך כדי להסתיר את הקרטל. ההסדרים נפסקו אך ורק לאחר פתיחת החקירה על ידי רשות התחרות.

גזר הדין שניתן אתמול על ידי סגן נשיאת בית המשפט המחוזי כבוד השופט ד"ר עמי קובו, הוא החמישי בפרשה, והראשון שבו מודה אחת מהחברות על חלקה בקרטל.

בשנתיים האחרונות הודו והורשעו מנהל מחלקת פולין בחברת אקדמי שנגזרו עליו ל- 7.5 חודשי מאסר; מנהל תחום המסעות בפולין בחברת דיזנהאוז שנגזרו עליו 6.5 חודשי מאסר; מנהל מחלקת פולין בחברת הלל, שנגזרו עליו - 7 חודשי מאסר ומנהלת מחלקת פולין בחברת גשר שנגזרו עליה- 5 חודשי מאסר.

בגזר הדין שניתן אתמול קבע בית המשפט כי מעשי החברה חמורים, בין היתר, בשל חשיבותו הציבורית והחינוכית של התחום שתואם, שעניינו בהנצחת זיכרון השואה והנחלתו לבני נוער ובשל היות החברה צד לשני הסדרים כובלים עם שתי חברות שפעלו בהתאם להסכמה, ונמנעו ככלל מלהתחרות על לקוחות קיימים.

בית המשפט אישר את העונש שהוסכם בין הצדדים, וציין שהוא תואם את חלקה היחסי של דיזנהאוז וכן את העובדה שדיזנהאוז נטלה אחריות על חלקה בפרשה והודתה בכתב האישום, בעובדה שפעילות החברה נמכרה בשנת 2015 לפני תחילת החקירה הגלויה, וכן בשל העובדה שמנהל מחלקת פולין בחברה אשר הודה במעשיו, לא היה הרוח החיה בהסדרים הכובלים.

נציין כי כיום מחיר נסיעה של תלמיד לפולין מגיע לסכום של 6,900 ש"ח לאדם בחדר זוגי, זה כולל אירוח בבתי מלון, ארוחות, כניסה לכל האתרים המורשים, הדרכות. בשנת 2024 יצאו לפולין כ- 12 אלף בני נוער, מתוך שנתון של 140,000 תלמידי י"ב. ב-2019, לפני תקופות הקורונה והמלחמה, יצאו מעל 40 אלף בני נוער. אגב, מידי שנה עלויות האבטחה של המסעות לפולין נאמדות במיליוני שקלים.

חברת "דיזנהאוז" המוזכרת בכתבה אינה קשורה לחברת "דיזנהאוז גרופ".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר