ח"כ גלעד קריב נחקר בלהב 433 - ולא שיתף פעולה

"הרדיפה הזאת לא תרתיע אותי מלהמשיך למלא את שליחותי הציבורית", הגיב קריב, בתום החקירה בחשד להדלפת מסמכים ביטחוניים מוועדת חוץ וביטחון • גורמים המעורים בחקירה בהובלת יאח"ה: "ח"כ קריב בעיקר שתק בחקירה, פרקטיקה מוכרת מעולם העבריינות"

ח"כ גלעד קריב. "מעולם לא פגעתי בביטחון המדינה". צילום: אורן בן חקון

חבר הכנסת גלעד קריב ממפלגת העבודה נחקר הבוקר (שני) ביחידת להב 433 בהובלת יאח"ה. חבר הכנסת התייצב לחקירה באזהרה בחשד להדלפת מסמכים ביטחוניים מוועדת חוץ וביטחון. החקירה מתקיימת לאחר שביום חמישי האחרון נודע כי קריב ייחקר בחשד שמסר לתקשורת פרוטוקול סודי של הוועדה. 

גורמים במשטרה מסרו כי חקירתו של ח"כ קריב נמשכה כ-45 דקות. בבמסגרת חקירתו נמסר לח"כ קריב כי הוא נחשד בעבירה לפי סעיף 117 לחוק העונשין - "גילוי בהפרת חובה", כלומר מסירת ידיעה של עובד ציבור שהגיעה אליו מתוקף תפקידו שלא כדין. סעיף זה מתייחס לעובד ציבור המעביר מידע שהגיע לידיו במסגרת עבודתו למי שאינו מוסמך לקבלו.

גורמים המעורים בחקירה דיווחו כי "קריב בעיקר שתק בחקירה. מי שלא מדבר בחקירה ולא מגיע עם פלאפונים - זה מוכר מעולם העבריינות". לאחר תחילת החקירה, העניק ח"כ קריב הצהרה כללית בה התייחס לאירוע ושטח את גרסתו, אך בהמשך בחר לשמור על זכות השתיקה ולא להשיב לשאלות החוקרים. קריב מסר כי השאיר את מכשיר הטלפון שלו ברכבו. לטענתו, החוקרים ידעו על כך אך לא ביקשו ממנו להביא את המכשיר הסלולרי עמו.

מהמשטרה נמסר כי החקירה בעניינו של חה"כ קריב נמשכת, וכי הוא ככל הנראה יזומן לחקירה נוספת. 

החקירה יצאה לפועל לאחר עיכוב של כשמונה חודשים, תקופה בה נטען כי הפרקליטות התמהמהה בקבלת החלטה, חרף עמדת המשטרה שדרשה לחקור את קריב. המפנה הגיע כאשר עמותת "לביא" הגישה עתירה לבית המשפט בדרישה לפתוח בחקירה פלילית נגד חבר הכנסת. 

מסביבתו של קריב נמסר כי "בניגוד לחברי כנסת הבזים לשלטון החוק, בכוונת חה״כ קריב להתייצב לחקירה, ולכבד כל החלטה של פרקליטות המדינה ורשויות אכיפת החוק".

קריב עצמו הגיב לחשדות ואמר כי "כל בדיקה תלמד שאין בתלונה הפוליטית של ח"כ אמיר אוחנה דבר - כי מעולם לא פגעתי בביטחון המדינה". לדבריו, "בזמן שמתנהלת אחת הפרשות הביטחוניות החמורות מאז קום המדינה, מחפש הליכוד בעזרת מכונת הרעל כל בדל של סיפור קטן כדי לאחוז בו ולהסית נגד האופוזיציה הישראלית".

החשדות נגד קריב עלו לראשונה ביוני 2024, כאשר ארגון "לביא" הגיש עתירה לבג"ץ בדרישה להורות למשטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית נגדו. העתירה התבססה על ממצאי בדיקה של קצין הכנסת, לפיה קריב היה היחיד שעיין בפרוטוקול הסודי בימים שקדמו לפרסום תוכנו בתקשורת בדצמבר 2023.

עו"ד יצחק בם. מייצג את מגישי העתירה: "ההדלפה מערערת את האמון בין הממשלה לכנסת", צילום: אורן בן חקון

בעתירת ארגון "לביא", נטען כי למרות פניית יו"ר הכנסת ליועצת המשפטית לממשלה בנושא, לא נפתחה חקירה במשך כחצי שנה. עו"ד יצחק בם, המייצג את הארגון, טען כי "הדלפת פרוטוקול של ועדת החוץ והביטחון מערערת את האמון בין הממשלה לכנסת, חותרת תחת האפשרות לקיים פיקוח פרלמנטרי על מהלכיה הביטחוניים של הממשלה, ופוגעת בדמוקרטיה הישראלית".

קריב מצדו טען כי "במהלך המלחמה הודלפו חומרים סודיים מהקבינט, מהממשלה ומועדת חוץ וביטחון, שפגעו באופן ישיר בביטחון המדינה ובעסקאות החטופים, הדלפות אלו לא פסקו ונמשכות עד לימים אלו. כידוע - על אף אחת מהן לא נפתחה חקירה".

קריב: מדובר ב"תלונה פוליטית ונקמנית"

בתום החקירה מסר ח"כ קריב הודעה נחרצת בה טען כי מדובר ב"תלונה פוליטית ונקמנית" של יו"ר הכנסת אמיר אוחנה. לדבריו, התלונה "חותרת תחת החסינות הפרלמנטרית ונועדה להשתיק את האופוזיציה".

אמיר אוחנה. קריב: "תלונה פוליטית ונקמנית של יו"ר הכנסת", צילום: אורן בן חקון

קריב הדגיש כי הציטוטים בכתבתו של העיתונאי בן כספית, העומדת בבסיס התלונה, "אושרו על ידי הצנזורה ואין בהם כל מידע סודי", זאת בניגוד להדלפות אחרות מוועדת חוץ וביטחון ומהקבינט שלא נחקרו.

"הרדיפה הזאת לא תרתיע אותי מלהמשיך למלא את שליחותי הציבורית", סיכם קריב, והבטיח להמשיך לעמוד נגד "התנהלותו המסוכנת והנפשעת של ראש הממשלה נתניהו מלפני הטבח ועד עכשיו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר