עדן עברה טסט בכיסא ממונע: "תהיה לה עצמאות"

עדן טוויזר בת ה־3 מתמודדת בגבורה עם ניוון שרירים והיא הצעירה ביותר שעברה טסט לכיסא גלגלים ממונע • ביה"ח אלי"ן סייע בהגשמת החלום

צילום: ליאור מזרחי // עדן מתרגלת לכיסא החדש

ניצחון הרוח על החומר: סיפורה של עדן טוויזר, בת 3 שמתמודדת באומץ לב עם מחלת ניוון השרירים, הוא הוכחה ניצחת לעוצמת הרוח המתגברת על חולשת הגוף. טוויזר הנחושה התמידה בשנה האחרונה בלימודי נהיגה ושליטה בכיסא גלגלים ממונע עד שפיתחה מיומנות מרשימה, והיא הילדה הצעירה ביותר שהצליחה לעבור מבחן נהיגה בכיסא גלגלים ממונע. 

עדן הקטנה והפיקחית מתקשה מאוד להניע את ידיה וסובלת מחולשה קיצונית. למרות המחלה הקשה, היא התעקשה ללמוד בבית הספר לנהיגה בכיסא גלגלים ממונע בבית החולים אלי"ן שממוקם בירושלים.

 טוויזר תירגלה פעם אחר פעם נהיגה בכיסא הגלגלים באמצעות  בקר (ג'ויסטיק), עד שהצליחה לנסוע באופן רציף, לעבור דרך פתחי דלתות, לעצור לפני מכשול ואפילו לבצע פעולות מורכבות יותר - לעלות על משטח משופע ולרדת ממנו. 

לאחר שעברה טסט יותאם לטוויזר הקטנה כיסא ממונע שיירכש עבורה במימון משרד הבריאות. השינוי בחייה של עדן יהיה משמעותי ביותר, והיא תוכל להיות ניידת בביתה וגם לנסוע בכוחות עצמה בכבישים ובמדרכות בהשגחה צמודה של הוריה האוהבים. 

שרה טוויזר, אמה של עדן, אמרה ל"ישראל היום": "אני גאה בה שהיא הצעירה ביותר שעברה את הטסט ומשמח אותי שתהיה לה עצמאות. זה משפר לה את איכות החיים, כי לפני כן היא היתה תקועה במקום. יש לעדן מחלה גנטית והיא חלשה מאוד ובקושי יכולה ללחוץ על כפתורים, אבל המחלה שלה לא פוגעת במוח. היא מפעילה את הכיסא הממונע בנגיעה קלה, ועכשיו יש לה שליטה מלאה על הכיסא". 

כדי לקבל מימון ממשרד הבריאות לכיסא ממונע, חייב כל ילד לעבור טסט מיוחד. בית החולים אלי"ן הקים לשם כך, בשיתוף עם משרד הבריאות והביטוח ללאומי, פרויקט השאלת כיסאות גלגלים ממונעים המיועד לילדים. 

במסגרת הפרויקט מקבל הילד כיסא בהשאלה ועובר את התרגול. 

חדוה אלהרר, מרפאה בעיסוק, המנהלת את מעון היום השיקומי בביה"ח אלי"ן, סיפרה על התהליך הייחודי שעברה עדן הקטנה. 

"הטסט שעדן עברה דורש רצון ללמוד וגם ליהנות מהשליטה על החיים שלה. זה חשוב להתפתחות שלה", אמרה אלהרר, "העובדה שעדן עברה את הטסט בגיל צעיר כל כך מעידה על אופייה. היא חכמה מאוד ובעלת רצון חיים, שנאלצה להתגבר גם על צינור מכשיר הנשמה שלו היא נזקקת מדי פעם, שהפריע למעקב העיניים ולמרחב הראייה שלה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר