בשיתוף יקב טפרברג
אז איך מבינים מה מסתתר מאחורי כל בקבוק יין, ואיך יודעים מה באמת מתאים לטעם האישי שלכם? בואו נעשה סדר בעולם היינות המרתק.
יין אדום, לבן ומבעבע – מה בעצם ההבדלים ביניהם?
ההבדלים בין סוגי היין מתחילים כבר בשלב הראשוני של הייצור – בבחירת הזנים ובאופן עיבודם:
- יין אדום מופק מענבים כהים (שחורים/אדומים) , כשגם הקליפות משתתפות בתהליך התסיסה ותורמות לעומק הטעם, לצבע ולעושר הטאניני.
- יין לבן, לעומת זאת, מופק בדרך כלל מענבים בהירים (ירוקים/צהובים) או מענבים כהים שהופרדו מקליפתם מיד לאחר הסחיטה, כשטעמו לרוב רענן, פרחוני או פירותי יותר.
- יין מבעבע, בין אם מדובר בשמפניה קלאסית או בפרוסקו קליל, עובר תסיסה כפולה שיוצרת את הבועות המשמחות שמזמינות הרמת כוסית כמעט בכל הזדמנות.
לכל סוג יין יש את הקסם שלו – השאלה היא באיזו אווירה ובאיזה מצברוח אתם נמצאים.
מה זה בכלל זן ענבים – ולמה יש כל כך הרבה?
“זן” הוא בעצם סוג מסוים של ענב – ולכל זן יש מאפיינים ייחודיים שמכתיבים את טעמו, הארומה, רמת החומציות, הגוף והאופי של היין המופק ממנו.
למשל, ישנם זנים שמניבים יינות עשירים, כהים ובעלי גוף כבד, ויש כאלה שמפיקים יינות קלילים, פריכים ורעננים.
כשאתם רואים יין שמכיל כמה זנים שונים – זהו “בלנד”. הרעיון בבלנד הוא לשלב את היתרונות של כמה זנים יחד, ליצירת יין מורכב, מאוזן ולעיתים נגיש יותר מבחינת טעמים.
יינות מיקב אחד יכולים להכיל עשרות קומבינציות שונות – כי לפעמים, כמו במוזיקה, הקסם האמיתי קורה כשכמה תווים מתחברים בהרמוניה.
שנת הבציר – האם באמת משנה כמה שנים יש לבקבוק?
שנת הבציר שמוטבעת על תווית היין מציינת את השנה שבה נבצרו הענבים ששימשו להכנת היין. אבל רגע לפני שאתם מתחילים לחשב גילאים – חשוב להבין: לא כל יין משתבח עם הזמן.
רוב היינות שמוצעים במדפים נועדו לצריכה תוך כמה שנים מהבציר, כשהם בשיא רעננותם וטעמם. בנוסף, שנת בציר יכולה להעיד גם על תנאי מזג האוויר שהשפיעו על הענבים – עונות חמות במיוחד או גשומות בצורה יוצאת דופן יכולות ליצור יינות ייחודיים במיוחד.
באופן כללי, אלא אם כן אתם מתכננים לפתוח מרתף יינות פרטי, אין צורך להתעמק יותר מדי בשנה. העיקר שהיין ירגיש לכם טעים, מאוזן ונעים.
איך לבחור יין שמתאים לטעם האישי שלכם?
אם עולם היין נראה לכם כמו שפה זרה – דעו שאין נכון או לא נכון. הדרך הכי טובה לבחור יין היא פשוט לגלות מה אתם אוהבים.
חושבים שאתם מעדיפים יין מתקתק? ייתכן שתיהנו מיינות עם פחות חומציות ויותר פרי. אוהבים תחושת רעננות בפה? חפשו יינות לבנים יבשים או מבעבעים קלילים.
אם אתם לא בטוחים, נסו לשים לב לגוף של היין: יין קליל “יגלוש” בקלות בגרון, ואילו יין בעל גוף מלא ישאיר תחושה עמוקה ועוטפת יותר.
יין לאירועים שונים – כך תבחרו נכון
בחירה ביין הנכון יכולה לשדרג כל אירוע – קטן או גדול:
- יין מבעבע הוא כמעט שם נרדף לשמחה, מושלם להרמות כוסית, לחגיגות ולאירועים מרגשים.
- יין אדום בעל גוף בינוני עד מלא יתאים במיוחד לארוחות חגיגיות, עם בשרים ותבשילים מיוחדים.
- יין לבן קליל ורענן משתלב נפלא עם ימים חמים, ארוחות קלילות, דגים, סלטים ובראנצ’ים באווירה משוחררת.
לסיכום, בעולם היין אין צורך בידע אקדמי, רק בסקרנות ובפתיחות לגלות. אין זה משנה אם תבחרו יין אדום מורכב, יין לבן קליל או יין מבעבע עדין – כי יין הוא לא רק משקה, הוא חוויה שמתווספת לזיכרונות שלכם.
בשיתוף יקב טפרברג
