מה עושים כשחברת הבנייה מוסרת לכם דירה עם ליקויים?

ליקויי בנייה ועיכובים: אתגרי רוכשי הדירות החדשות

עו"ד מור דמתי צילום המבורגר עברון

בשיתוף עו"ד מור דמתי

רבים מהרוכשים מתארים תחושת תסכול מהתנהלותה של חברת הבנייה, ולעיתים אף מרגישים כי  מדובר בהתשה מכוונת. אם גם אתם מוצאים את עצמכם בסיטואציה הזו, חשוב לדעת מהם הצעדים הנכונים להתמודדות – ולמה ליווי של עורך דין מומחה יכול להיות ההבדל בין מאבק מתיש לתוצאה מוצלחת.

דירה מקבלן – לא מה שחשבתם

רבים מאיתנו מאמינים שדירה חדשה מקבלן עדיפה בהרבה על פני דירה יד שנייה – ולכאורה, זה הגיוני. הכל חדש, תשתיות המים והחשמל מודרניות, העיצוב אופנתי, ולבניין יש לרוב חניה, לובי וגינה מטופחת. דירה מקבלן אמורה להיות חפה מתקלות שגורמות לבעיות בבתים ישנים יותר.

אבל המציאות? פחות זוהרת. בישראל 100% מהדירות נבנות עם ליקויי בנייה, ורוכשים רבים נאלצים להתמודד במשך שנים עם בעיות חוזרות. מידות חדרים שלא תואמות את התכנון, רטיבות, או אריחים נופלים – אלו רק חלק מהתקלות הנפוצות בפרויקטים רבים. אחרים מגלים שהפרויקט מתעכב חודשים רבים, בעוד שהם ממשיכים לשלם גם משכנתא וגם שכירות.

אז איך מתמודדים נכון מול חברת הבנייה? ואיך משיגים פיצוי מקסימלי על הנזקים שנגרמו לכם?

לפני הכל – ייעוץ עם עורך דין המתמחה לתחום הבנייה

כבר בשלבים הראשוניים ביותר, כאשר מתבררים הפרטים הראשונים על איחור במסירת דירה מקבלן או הליקוי שגיליתם, יש להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום זה וזהו עיסוקו העיקרי. הסיבה לכך היא שגם חברות הבנייה מצויידות בעורכי דין שיעשו הכל כדי להסיר את האחריות מכתפי החברה, ואם לא ניתן לעשות זאת – אז לצמצם ככל הניתן את תשלום הפיצוי לרוכש.

עורך דין טוב, אשר בקיא בתחום, יידע כיצד לגשת אל החברה הקבלנית ולהצביע על הליקוי או הנזק שהיא גרמה כאחריותה הבלעדית, יפעל כדי לקצר את משך תהליך קבלת הפיצוי, ימנע מראש מכשולים משפטיים שונים, וישיג עבור הלקוח שלו, כלומר, הרוכש שנפגע, את הפיצוי הגבוה ביותר האפשרי. כאשר עורך הדין מבין היטב ומכיר את התחום ואת השחקנים החוזרים הפועלים בו, קל לו יותר להבין כיצד לשמור על האינטרסים של הלקוח שלו ולבחור באסטרטגיה המשפטית הנכונה.

אחריות חברת הבנייה כלפי הרוכשים

בהתאם לחוק המכר (דירות) אחריות הקבלן, או חברת הבנייה, נחלקת לשתי תקופות:

תקופת בדק – תקופה זו נמשכת בין שנה לארבע שנים מרגע מסירת הדירה. במהלכה, החברה הקבלנית חייבת לתקן כל ליקוי שמתגלה בדירה, אלא אם תצליח להוכיח כי הרוכש עצמו הוא שגרם לנזק (למשל, בעקבות שיפוץ). בתקופה זו, קל יותר להוכיח את אחריות החברה לליקוי ולקבל פיצוי, מאחר והחוק עומד לטובת הרוכש. לכן, חשוב לעמוד על זכותכם לתיקון, ואם החברה מסרבת – יש להגיש תביעה לביהמ”ש, שיכול לחייבה לתקן את הליקוי, או לפצות אתכם בעלות התיקון.

בכל מקרה, חשוב לא לנסות לתקן את הליקויים בעצמם – שכן פעולה כזו עלולה להסיר את אחריות החברה הקבלנית!

תקופת אחריות – לאחר שמסתיימת תקופת הבדק, ישנה תקופת אחריות נוספת, הנמשכת כשלוש שנים.תקופה זו מאתגרת יותר עבור הרוכשים, שכן נטל ההוכחה כי הנזק נגרם באשמת חברת הבנייה עובר אליכם.עם זאת, אין סיבה להיבהל – אם הליקויים אכן נובעים מרשלנות חברת הבנייה, ובתנאי שתיעדתם באופן מסודר את כל הפניות שלכם, כדאי לשקול ניהול הליך משפטי, שכן יש סיכוי גבוה שתקבלו פיצוי או תיקון.

כיצד נראה תהליך התביעה מול החברה הקבלנית שמכרה לכם את הדירה?

ראשית, חשוב להבהיר: לא תמיד הדרך לבית המשפט היא הכרחית. בשלב הראשון, עורך דין מנוסה ינהל משא ומתן עם חברת הבנייה בניסיון להגיע להסכמה על פיצוי הוגן ללא צורך בתביעה. במהלך שלב זה, יש לאסוף ולשלוח לחברה תיעוד מלא – תמונות הליקויים, חוות דעת הנדסית, וכל מסמך שמוכיח את טענות הדייר. לאחר קבלת תגובת החברה, ניתן להחליט על הצעד הבא.

לעיתים החברה תסכים לתקן את הנזק בעצמה, או תציע סכום לפיצוי, או תיתן לכם את האפשרות לבחור בין השניים. פיצוי אמיתי צריך לכלול לא רק את עלות התיקון, אלא גם ירידת ערך הדירה והנזקים העתידיים. למשל, במקרה של אריחים רופפים – יש להבין האם מדובר באזור בעייתי, או שכל מעטפת הבניין צריכה להיות מוחלפת כדי למנוע נזקים נוספים בעתיד.

אם חברת הבנייה מתחמקת מאחריות – זה הרגע לעבור לשלב הבא. הגשת תביעה לבית המשפט. בשלב זה, קריטי שעורך הדין שתבחרו בקיא בתחום ומכיר את הזירה היטב – שכן רק עו”ד שמכיר את השחקנים הפועלים החוזרים בזירה, יידע לנתב אתכם נכון בהליך המשפטי, וישיג עבורכם את התוצאה המקסימלית.

למעלה מ-90% מתביעות ליקויי הבנייה שמוגשות לביהמ”ש בישראל מתקבלות – ההבדל הוא בפיצוי. ומה עושה את ההבדל בין פיצוי מקסימלי לפיצוי מיניאלי? – רק עורך הדין שתבחרו.

עו”ד מור דמתי צילום המבורגר עברון

.

פיצוי כספי או תיקון – מה יותר עדיף?

כאשר חברת הבנייה מציעה לרוכש לבחור בין פיצוי כספי לבין תיקון, חשוב לדעת שלכל אפשרות יש את היתרונות והחסרונות שלה:

  • פיצוי כספי – רוכשים רבים מעדיפים לקבל את הכסף ביד ומיד, בזכות תחושת הסיפוק שבכך. אולם, חשוב לזכור שני דברים חשובים – האחד הוא שבמידה ואתם לוקחים איש מקצוע אחר שאינו קשור לחברת הבנייה, האחריות לתיקון תהיה עליו, והשני הוא שלא תמיד הפיצוי הכספי מכסה את כל העלות של השיפוץ והתיקון, ולכן צריך לוודא היטב שקיבלתם את מקסימום הפיצוי האפשרי.

 

  • תיקון הדירה – כאשר אתם בוחרים בתיקון הליקויים שנמצאו בדירה על ידי חברת הבנייה, האחריות לתיקון נשארת של החברה, ולא תצטרכו לשאת בהוצאות חורגות או נלוות עבור התיקון. רוכשים רבים חוששים ליתן לחברה הזדמנות נוספות לתקן ליקויים שהיא לא הצליחה לתקן בעבר, אך במסגרת הליך משפטי, תיקון הליקויים יעשה בפיקוחו של מומחה ביהמ”ש באופן שיבטיח כי הליקויים אך יתוקנו כראוי ולא ישנו. אף על פי כן, רוכשים רבים אינם מעוניינים להישאר “במערכת יחסים” עם חברת הבנייה, ולכן יעדיפו לקבל פיצוי כספי ולתקן באמצעות בעלי מקצוע מטעמם.

 

עו”ד מור דמתי – עושה סדר בליקויי הבנייה ומחזירה לרוכשים את הכוח מול הקבלנים

עורכת הדין מור דמתי, מציעה לרוכשים אשר גילו ליקויים בדירה יד ראשונה מחברת בנייה או שניזוקו כלכלית לאחר איחור משמעותי במסירת הדירה, מעטפת שירותים מלאה ממי שכבר ראתה איך נראים פני הדברים מן העבר השני – עו”ד מור דמתי שימשה בעבר כעורכת דין של חברות הבנייה הגדולות בארץ ומכירה היטב את השחקנים החוזרים בזירה.

עם הניסיון שצברה והידע הרב שלה, חצתה עו”ד דמתי את הקווים וכיום היא פועלת מול חברות הבנייה אשר מוסרות דירות עם ליקויים מתוך תחושת שליחות להגן זוגות צעירים ואנשים פרטיים שאין להם את הכלים והכוח להתמודד מול תאגידי נדל”ן גדולים ובעלי משאבים. במקביל, היא פועלת ציבורית כחברה בוועדת ליקויי בנייה ובוועדת מחיר למשתכן של לשכת עורכי הדין, במטרה לשפר את מנגנוני הפיצוי ולייצר תהליכים שקופים וצודקים יותר עבור רוכשי הדירות בישראל.

עו”ד מור דמתי הינה עורכת דין מיומנת ומנוסה, הנלחמת עבור כל לקוח בנחישות על מנת להביא לפיצוי מקסימלי בהתאם לעומק הנזק שנגרם לרוכש, ולהביא להליך קצר ויעיל ככל הניתן מול חברות הבנייה השונות. כל הידע המקצועי והניסיון של המשרד עומד לרשותכם, כדי להביא לפתרון הבעיה ולשנים ארוכות של שקט נפשי תחת קורת גג יציבה ובטוחה.

האמור בכתבה זו כולל תוכן ומידע מסחרי / שיווקי באחריות המפרסם ומערכת ישראל היום אינה אחראית למהימנותו

 

בשיתוף עו"ד מור דמתי

כדאי להכיר