אחרי 22 שנה: צוערי בה"ד 1 חזרו למובלעות

הפעילות התבצעה מעבר לגדר הגבול לאור ההערכה שהמלחמה הבאה תהיה בלבנון • רס"ן בר טוב: "עבדנו בתוך המובלעות וביצענו נוהל קרב, זה מקום דומה לרצועת הביטחון של פעם - בודדים מהצוערים היו בקו באזור הזה"

בקורס קציני החי"ר בבה"ד 1 מעריכים שהמערכה של ישראל תהיה בגבול הצפון. השנה, לראשונה מאז נסיגת צה"ל מלבנון בשנת 2000, חזרו הצוערים לפעילות מבצעית מעבר לגדר הגבול בצפון, כשהם פועלים מול מחבלי חיזבאללה ונמצאים ללא גדר שתפריד בינם לבין האויב.

סגן מפקד גדוד גפן בבית הספר לקצינים בבה"ד 1, רס"ן אלעד בר טוב, מסביר כי מדובר בחלק מהיערכות חדשה: "גזרת הצפון היא הצפי למלחמה הבאה, וזהו בית הספר למלחמה הבאה".

הצוערים ביצעו פעילות מבצעית במובלעות בשטח הישראלי מעבר לגדר הגבול בגזרת רכס רמים ובהר דב, פטרלו ושכבו במארבים כשמולם חיילי צבא לבנון חמושים ומחבלי חיזבאללה שפועלים באזור במסווה.

עד לנסיגת צה"ל מלבנון, ביצעו צוערי השלמת החי"ר פעילות מבצעית ברצועת הביטחון בלבנון כחלק מההיערכות לתפקידי הקצונה. אולם לאחר הנסיגה הוחלט שהם יתמקצעו בגזרת יהודה ושומרון. רק כעת, 22 שנה לאחר הנסיגה - הם חזרו צפונה.

רס"ן בר טוב, "בקורס האחרון החזרנו את הפעילות לצפון מראייה שפיקוד הצפון הוא בצפי למלחמה. הכוונו הרבה מהקורס לכיוון הזה, אמרנו שאת שבוע הפעילות המבצעית נבצע בגזרה הזו, שהיא משמעותית בהקשר של להכיר את הקרקע והאויב.

"עבדנו בתוך המובלעות וביצענו נוהל קרב. אתה רואה לא מעט חיילי אויב, ואתה מריח את הר דב. זה המקום שדומה לרצועת הביטחון של פעם. ממש בודדים מהצוערים היו בקו באזור, וגם הרבה מהסגל לא היה. מדובר בחוויה, ואני לא יודע מתי בפעם הבאה ייצא להם".

בצה"ל ובבית הספר לקצינים מעריכים כי הגזרה הבאה שבה יצטרכו קציני החי"ר להוביל את כוחותיהם תהיה בשטח לבנון. בפעם האחרונה שזה קרה, בשנת 2006, התגלה כי כוחות חי"ר לא התאמנו עם כוחות השריון ולא ידעו לפעול יחד.

מאז החלו הכוחות להתאמן יחד, בבה"ד 1 הבינו שקציני החי"ר שלא יכירו את גזרת הצפון לא יידעו כיצד לפעול. הצוערים פעלו מעבר לגדר, בתוך השטח הישראלי, ובינם לבין האויב לא הפריד דבר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר