סיורים עם משמעות לחול המועד: 7 אתרי הנצחת נופלי ונרצחי 7 באוקטובר

בעזרת קמפיינים לגיוס המונים, הוקמו באזור העוטף פינות הנצחה לנופלי וחללי הטבח • "מוזמנים לבקר בפינת הישיבה לזכרו של בננו", קרא ישראל זיסק, אביו של סרן נריה זיסק ז"ל • הרשימה המלאה של אתרי ההנצחה

פינת ישיבה לזכרו של סרן נריה זיסק ז"ל

"מוזמנים לבקר בפינת הישיבה לזכרו של בננו", קרא הבוקר (רביעי) ישראל זיסק, שבזכות קמפיין לגיוס המונים הצליח להקים לפני כחצי שנה, יחד עם משפחתו, אתר הנצחה לסרן נריה זיסק ז"ל. "פינת הישיבה בחורשת תמר נמצאת ליד מחנה ג'וליס, סמוך למשואות יצחק. הפינה הוקמה על ידי גיוס המונים שעם ישראל תרם לו״, ישראל מדגיש.

רשימת שבעת אתרי נופלי ונרצחי מלחמת 7 באוקטובר שבהם ניתן לבקר בחול המועד:

פינה בחורשה

פינת ישיבה לזכר נריה זיסק ז"ל בחורשת תמר (ליד משואות יצחק). נריה זיסק ז"ל הוא קצין שריון שנפל בדצמבר האחרון, בגיל 24, אחרי שהתעקש לחזור מדרום אמריקה בפרוץ המלחמה. בבוקר שמחת תורה הוא החליט שעליו לחזור לארץ גם ללא צו 8, ועל אף שקצינת השלישות דחתה אותו - הוא המשיך והתעקש, עד שהתקבל.

פינת ישיבה לזכרו של סרן נריה זיסק ז"ל, צילום: שראל זיסק

זיסק היה כחודשיים וחצי במלחמה בגדוד 52 יחד עם חבריו מהשירות, עד שב-27.12 בשכונה בלב עזה, הוא מצא את מותו. במהלך נסיעה בטנק בשכונה, כבל ברזל הסתבך בשרשראות ונריה יצא החוצה כדי לתקנו. המ״פ יצא לחפות עליו, אבל צלף ירה בנריה והוא נפל במקום. לפני כחצי שנה המשפחה הקימו את הפינה בחורשת תמר לזכרו של נריה ז"ל, וחנכה את האתר ביום הולדתו.

מצפה שי 

מצפה שי, צילום: ישראל זיסק

מצפה לזכרו של רב סרן שי שמריז הכהן ז"ל באזור משואות יצחק וקיבוץ נגבה. ביום שני האחרון נחנך "מצפה שי" לזכרו של רב סרן שי שמריז הכהן ז"ל ממרכז שפירא. שי נהרג יום לפני נריה, וכיום הם "שכנים" בבית העלמין במשואות יצחק, לדברי משפחת זיסק. שי היה ילד מיוחד, בן אמצעי בין שתי אחיות. בסוף אותו שבוע של 7 באוקטובר, שי שהה בביתו ויחידתו הייתה בקו גוש עציון.

מצפה שי, צילום: ישראל זיסק

מפקד הגדוד הזעיק אותו בבוקר, ולמחרת הוטסה הפלוגה לגזרת הצפון לאימוני לוחמה בשטח בנוי - לקראת הכניסה ללחימה. אלא שעד מהרה התקבלה הוראה לרדת דרומה, לרצועת עזה. לפני שעלו על האוטובוסים לכיוון עזה, נאם שי לחייליו נאום עוצמתי אשר צולם והופץ ברשתות החברתיות, וחיזק גם אזרחים רבים שנחשפו אליו. רב סרן שי שמריז הכהן, מ"פ בחטיבת הנח"ל, נפל בקרב בדרג' תופח בצפון רצועת עזה ביום י"ד בטבת תשפ"ד (26.12.2023), לאחר כ-80 ימי לחימה. הוא היה בן 26 בנופלו.

גבעת החמישה

גבעת התאנים (נקרא גם 'גבעת החמישה') לזכר חמישה מנרצחי מסיבת ה'נובה', בקיבוץ נגבה, מול הכניסה למשואות יצחק. המקום קורא להנציח את חמשת בני היישובים שליד, מהמועצה שפיר, אשר נרצחו בשמחת תורה במסיבת הנובה: אלדד ברגמן, אביתר תורגמן, אביאל רחמים, עודד אברג'ל ועידו בן זינו. המקום מאפשר ישיבה מתחת לעץ שקמה עתיק עם נוף נהדר, פרגולה, ספסלים ושולחנות אוכל - מתאים למשפחות.

גבעת החמישה, צילום: ישראל זיסק

פארק רוני

פארק להנצחת התצפיתנית רוני אשל ז"ל, ביישוב הקהילתי צור יצחק. ב-7 באוקטובר רוני הייתה בבסיס נחל עוז, ומשעה ארבע בבוקר כבר הייתה במשמרת בחמ"ל. בשעה 06:29 הבחינה בכניסה של מחבלים דרך כמה נקודות בגדר, והזעיקה כוחות. היא פעלה בקור רוח ובמשך שעות המשיכה להעביר דיווחים ולהזעיק כוחות, עד אשר המצלמות כבו, והיא לא יכלה יותר לראות את המתרחש.

רוני אשל ז''ל, צילום: באדיבות המשפחה

בשעה 09:27 הספיקה להתכתב עם אימה. היא הרגיעה אותה שהכול בסדר, וביקשה לא לדאוג לה. התנהלותה המופתית של רוני הפכה לסמל של גבורה, של תושייה ושל קור רוח – שלה ושל חברותיה התצפיתניות. לזכרה ולהנצחתה, הקימה משפחתה את 'פארק רוני' בצור יצחק. הפארק הוקם עבור ילדים, נשתלו בו עצי פרי שמהם ילדים יכולים לקטוף ולאכול, נבנתה כיתת לימוד חוץ וכן הוצבו בו עמדות תצפיתניות, כדי שהמבקרים בפארק יוכלו ללמוד על תפקידן החשוב.

גן השעשועים של דויד

פינת זיכרון להנצחת דויד ששון ז"ל במגדלי הים התיכון בנורדיה. סמ"ר דויד ששון מגנות הדר, לוחם ביחידת עוקץ חטיבת המרום, נפל בקרב בדרום רצועת עזה, בן 21 היה בנופלו. מעבר לתפקידו בצבא, דויד ז"ל היה מאמן כושר במגדלי הים התיכון, שם הוקמה פינת ההנצחה לזכרו, לצד מתקני הכושר של המקום.

קיר הזיכרון לנרצחי ולחללי ה-7 באוקטובר 2023

מיצג הנצחה עם תמונותיהם ושמותיהם של האזרחים שנרצחו וחללי צה"ל שנפלו מאז 7 באוקטובר בספרייה הלאומית, ירושלים. המיצג פרוס על פני 20 מטר רוחב ונישא לגובה של 3.5 מטר ומוקרן על מסך ענק בקומת הכניסה בבניין הספרייה החדש בירושלים, כחלק ממיזם התיעוד הלאומי וההתגייסות להנצחה.

הספרייה הלאומית בירושלים, צילום: אריק סולטן

המיצג כולל את שמות הנופלים, תמונותיהם וגילם – והוא מתעדכן למרבה הצער מעת לעת, ומאפשר למבקרים להתייחד מול הקיר עם האבל הפרטי על יקיריהם, לצד התייחדות עם הכאב המשותף של כולנו. הספרייה החליטה להעמיד לרשות הציבור הרחב את "קיר הזיכרון" ולאפשר את השימוש במיצג, באופן פיזי או דיגיטלי, לכל מי שירצה לעשות זאת.

אתר ההנצחה לחללי פסטיבל נובה

אתר ההנצחה לזכר חללי פסטיבל המוזיקה "נובה". במקום בו אירע הטבח בחניון רעים, לצד כביש סעד-רעים (כביש 232). במקום האירוע הוקם אתר הנצחה המציג עמודים ועליהם תלויות תמונות הנרצחים והחטופים, לצד כלניות אדומות שיצרו אמנים מרחבי הארץ - כדימוי לכלניות הפורחות בחורף ביער הסמוך לרעים. בט"ו בשבט תשפ"ד (ינואר 2024) שתלו משפחות הנרצחים בשטח החניון עצים לזכר יקיריהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר