הורים לילדים עם צרכים מיוחדים מתמודדים לא אחת עם אתגרים לא פשוטים, על אחת כמה וכמה הורים בעלי קריירה. רס״ן ליטל יבלושניק ורס"ן תאו יבלושניק, משרתי קבע מקריית גת, הם הורים לליאם, אמה ועמרי. ליאם (8), הבכור, מאובחן עם אוטיזם בתפקוד גבוה.
ליטל, רמ"ד הכשרות מתקדמות בבה"ד 11 בקריית ההדרכה ותאו, סגן מפקד בית הספר להגנת היישוב משתתפים בפרויקט מבורך ומרגש במיוחד - "יחד יד ביד". הפרויקט מיועד לכלל משרתי הקבע בקריית ההדרכה, להם ילדים עם צרכים מיוחדים. הפרויקט מפגיש את ההורים שמקבלים בין היתר הרצאות על התנהלות נכונה, גם כלכלית, תמיכה רגשית ועוד.
"הקהילה והפרויקט הוקמו על ידי מפקד קריית ההדרכה אל"ם ערן כהן", מספרת ליטל, "המפגשים כוללים הרבה דברים שעוזרים לנו כהורים לילד עם צרכים מיוחדים. אם זה לקבל כלים, לפרוק, להרגיש חלק מקבוצה, להתמודד ביחד עם הדילמות היומיומיות שלנו, לשתף אחד את השני. אנחנו כ-20 משפחות בקהילה".
בשבוע שעבר ולראשונה אחרי שישה מפגשים, הילדים נפגשו זה עם זה ביום כיף בגן החיות שבבאר שבע. "הילדים מאוד התרגשו, האינטראקציה הייתה טובה מאוד. הם כאילו מבינים אחד את השני בלי לדבר, בעיניים. זה גם יפה לראות את האחים שלהם. בסוף אנחנו משפחות ויש עוד אחים בתמונה והיה מהנה מאוד", התרגשה ליטל.
ספרו על ההתמודדות שלכם כהורים של ליאם, בתור אנשי צבא וגם באופן כללי.
"קודם כל, אנחנו הורים", אומרת ליטל, "ההתמודדות היא לא פשוטה, אבל אנחנו כמשפחה מחבקים את זה, ומתמודדים ביחד. כזוג הורים אנשי קבע, אז הכל הופך אפילו לעוד יותר מורכב, אבל אנחנו זוכים למעטפת מדהימה מצה"ל, בעיקר מבחינת המודעות למפקדים שעלתה בשנים האחרונות. זה נותן אוויר להמשיך הלאה".
"ההתמודדות היא יומיומית ומאתגרת", מספר תאו, "בטח כששני ההורים בצבא בשעות לא שעות. אבל חשוב להנגיש את זה, לדבר על זה ולא להסתתר מאחורי זה. כמובן, הכי חשוב זה לעשות את מה שנכון עבור ליאם ועבור המשפחה".
איך מתווכים לליאם את תקופת המלחמה, ההתמודדות היא מורכבת אף יותר?
"הוא מבין ויודע את כל הסיפור, אנחנו לא מסתירים. מבין שיש מלחמה, חטופים", אומר תאו. ליטל מוסיפה: " השנה הראשונה הייתה מאוד לא פשוטה, תאו לא היה חודשים בבית. זה הצריך מאיתנו לעשות כמו בצבא - הערכת מצב. אנחנו מבינים שהילד מתמודד עם קשיים וזה בא לידי ביטוי בהתנהגות שלו - כעס, בהתקפי העצבים, בבכי. אז אנחנו יושבים עם הצוות המטפל שלו ובונים תכנית רגשית וחברתית, כי אנחנו מבינים שהוא מתמודד עם קושי אחר".
"כשיש שם לאיזושהי בעיה, או קושי, אז יש גם דרך לטפל בהם", אומרים ליטל ותאו במסר להורים אחרים שמתמודדים בסיטואטציה דומה, "ברגע שמטפלים ומחבקים את זה חזק, רק דברים טובים קורים. אז שיהיו אופטימיים, שייתנו לילד כל מה שצריך ויופתעו לגלות כמה נחת ואושר הוא יכניס לחיים שלהם".
על הפרויקט מספרת רס"ן ענבר דהן, רמ״ד פרט בקריית ההדרכה: "'יחד יד ביד' הוקם בעיצומה של מלחמת ׳חרבות ברזל׳. מטרת הפרויקט היא יצירת קהילה ומרחב שיח להורים לילדים בעלי מוגבלויות שמשרתים ביחידות קריית ההדרכה. הפרויקט כולל 5 מפגשים בשנה, חלקם בהרכב זוגי וחלקם בהרכב משפחתי עם הילדים והוא נועד לתת זוויות מבט שונות לייצר מרחב שיתוף ושיח ולהקנות כלים פרקטים למשפחה המיוחדת.
"זו זכות בשבילי להוביל ולייצר את הפלטפורמה", מוסיפה דהן, "אבל הכוכבים האמיתיים הם המשרתים שלנו שנמצאים בתוך הקהילה ומתמודדים בתוך האתגרים. זה פוגש אותי כשאני רואה את הקשרים שנרקמים וכל הטוב שיוצא מהקהילה הזאתי".
מה הייתה ההשפעה של המלחמה על הפרויקט, ההורים והילדים שבתוכו?
"המלחמה העצימה את הקשיים גם עבור הילדים וגם עבור ההורים שנדרשו להיעדר לפרקי זמן ממושכים לטובת השירות הצבאי. כיום הם מעידים על עצמם שהם משפחה אחת גדולה, עומק השיח שנוצר והשיתוף, חיבר ואיחד ואף גרם למשרתים שסיימו את שירותם בקריית ההדרכה להישאר חלק מהקהילה שלנו גם לאחר סיום התפקיד".
אל"ם ערן כהן מפקד קריית ההדרכה שבאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה: "בתחילת תפקידי בחרתי להתמקד בעזרה ותמיכה במשרתים שהם הורים לילדים עם צרכים נוספים. יצרנו תוכנית שנתית וארוכת טווח לליווי ותמיכה במשרתים שלנו על מנת לייצר קהילה שתקבל מאיתנו קשב אחר, מאפשר ומדויק לצרכיהם - שיקנה להם כלים להתמודדויות השונות בנושאים הללו.
"למשרתי קהילת ׳יד ביד׳ יש מכנה משותף מורכב - ואלו חיבורים שיכולים להתקיים רק בין אנשים שחולקים את אותם אתגרים וקשיים. היה לנו ברור שאם נייצר קבוצה כזו, הם יוכלו עם הזמן להתהוות לכדי קהילה מלוכדת שמסייעת ותומכת אחד בשני, זאת לצד העלאת המודעות בקרב המפקדים הקשובים יותר לצורכי המשרתים בקהילה. מרגש אותי לראות עד כמה החיבור בין אנשי הקבוצה חזק ועד כמה הם מביעים אמון בנו ומגיעים בהתמדה למפגשים. לראות את המשרתים נפתחים ומשתפים ואת הילדים נהנים ויוצרים קשר עמוק וכנה עם עם ההורים בפעילות שמוקדשת אך ורק להם זו תחושה עילאית.
"בנוסף, אנחנו עובדים על פרויקטים נוספים כדי לגעת באוכלוסיות נוספות. בימים אלו התחלנו עם תוכנית ׳לב אל לב לחיבור׳ וחיזוק משרתים למשפחות שכולות שמשרתים בקריית ההדרכה, ואנחנו מרחיבים את הפעילות עם עמותת ׳גדולים במדים׳ - שם משלבים מתנדבים עם צרכים מיוחדים בשירות צבאי. אני מאמין שיצירת קהילות ששותפות לאותן התמודדויות ואתגרים יכולה ליצור חיבור וחיזוק משמעותי שעוזר מאוד לאדם בקצה. בכל מקום בו נוכל לתת למשרתים כלים טובים יותר להתמודדות עם מצבים מורכבים- שם נהיה ונלווה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו