מצטרפים לטרנד? . צילום: istockphoto

אמבטיות הקרח כבשו את עולם הוולנס - אך מה המדע אומר על זה?

נראה שהטרנד הקפוא שמציף הרשתות החברתיות כאן כדי להישאר - אבל האם זה באמת תורם לבריאות ומתי זה הופך להיות מסוכן?

[object Object]

בשנים האחרונות אמבטיות הקרח הפכו להיות יותר ויותר פופולריות. תמצאו אותן בכל ריטריט אפשרי, בפיד האינסטגרמי שלכם וסיכוי לא רע שגם אתם ניסיתם את הטרנד הקריר.

למי שבכל זאת לא מכיר, אמבטיות קרח הן בדיוק מה שהן נשמעות - טבילת הגוף במים קרים (יותר לכיוון הקפואים) למשך זמן מוגדר (לא יותר מכמה דקות), כאשר טמפרטורת המים נעה בדרך כלל בין 10-15 מעלות צלזיוס (לרוב אפילו פחות. הרבה פחות).

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Por Uma Vida Sem Rotina | Viagens e Experiências (@porumavidasemrotina)

הסיבה שבגללה יותר ויותר אנשים מסכימים לצלול למים קפואים היא בטענה שזה עוזר בהמון דברים - החל מהתאוששות לאחר פעילות גופנית ועד לבריאות הנפש. אבל האם זה באמת נכון? בואו נצלול למה שהמדע מגלה לנו.

התאוששות אחרי אימון: האם הקור באמת עוזר?

מחקרים מראים שטבילה באמבטיית קרח מיד לאחר אימון אינטנסיבי אכן יכולה להפחית משמעותית כאבי שרירים בימים שלאחר מכן. הנה עוד כמה יתרונות שתקבלו מהמים הקרים:

  • הפחתת דלקת לאחר פעילות גופנית
  • מזעור נפיחות בשרירים
  • הפחתת נזק לשרירים
  • סיוע בפינוי תוצרי לוואי מטבוליים

לכן אם אתם ספורטאים שמתמודדים בתחרויות או לקראת יום אימונים אינטנסיבי, אתם בהחלט יכולים לאמץ את הטרנד, אבל שימו לב - צריך לדעת גם מתי לעצור.

מתי אמבטיות קרח עלולות לפעול נגדכם?

הנה משהו שרבים מהמשפיענים לא יספרו לכם: שימוש באמבטיות קרח לעיתים קרובות מדי עלול דווקא לחבל במטרות הכושר שלכם.

הדלקת עצמה שאמבטיות הקרח מפחיתות היא גם אות קריטי שאומר לגוף שלכם להסתגל ולהתחזק, כך ששימוש באמבטיות קרח אחרי כל אימון עלול לפגוע בהתקדמות שלכם בחוזק שרירים, גודל שרירים, פיתוח כוח וסיבולת כללית.

להפחית רת רמות הלחץ, צילום: istockphoto

בכל הקשור לכושר אירובי לעומת זאת, טבילות קרות לא מפריעות לשיפורים במערכת הקרדיו-וסקולרית שלכם, ככה שאם אתם מתאמנים למרתון, אתם יכולים לטבול ללא הגבלה. 

מה לגבי הנפש?

אמבטיות קרח אינן רק לשרירים כואבים. חובבי וולנס רבים טוענים שהתרגול יכול לשפר את הבריאות הנפשית, התפקוד החיסוני והרווחה הכללית. מה המדע אומר במקרה הזה?

מחקרים סביב הנושא מצאו ראיות מוגבלות אך הראו כי טבילה סדירה במים קרים עשויה:

  • להפחית מעט את רמות הלחץ
  • לשפר את איכות השינה
  • לשפר את איכות החיים המדווחת
  • להפחית פוטנציאלית את תדירות המחלות הנפוצות

עם זאת, ממצאים אלה מגיעים ממחקרים מעטים יחסית, לכן יש להתייחס אליהם כראשוניים ועם זהירות רבה, עד שיתפרסם מחקר נוסף בנושא.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by גיורא מראני ~ אמבטיית קרח ~ נשימה ~ אימון מנטלי (@giora_marani)

בואו נדבר על הסיכונים

לפני שאתם הופכים את חדר האמבטיה שלכם לחוויה קוטבית, יש כמה סכנות אפשריות שחשוב להכיר: במקרים נדירים, טבילה פתאומית במים קרים יכולה לגרום ל"הלם קור"- הגורם לנשימה מהירה, נשימת יתר, לחץ דם מוגבר, ואפילו הפרעות קצב לב במקרים קיצוניים.

בנוסף, שהייה ממושכת מדי (מעל 30 דקות) מגדילה את הסיכון להיפותרמיה, שיכולה להיות עניין רציני.

שווה את אי הנוחות הזמנית, צילום: istockphoto

5 טיפים למתחילים

אם החלטתם שאתם מוכנים לצאת לדרך  – הנה כמה דברים שכדאי לזכור:

1. דלגו על קוביות הקרח: למרות השם האטרקטיבי, מחקרים מראים שמים בטמפרטורה של 10-15 מעלות, מספיק קרים כדי לקבל את כל היתרונות בלי סבל מיותר.

2. שימו לב לשעון: הזמן האידיאלי הוא 10-20 דקות בסך הכל. אם אתם חדשים, נסו להתחיל עם 10 דקות בלבד, עם הפסקות של 3-5 דקות בין לבין.

3. היכנסו בהדרגה: תגובת הלחץ של הגוף שלכם מגיעה לשיא ב-30 השניות הראשונות של הטבילה הקרה. היכנסו למים לאט ושמרו על הפנים מעל המים—זה החלק הכי קשה!

4. הקשיבו לגוף שלכם: רעד קל הוא נורמלי, אבל סחרחורת או חוסר תחושה הם סימן שלכם לצאת מיד.

5. היו אסטרטגיים: אם בניית שרירים או חוזק היא המטרה שלכם, שמרו את אמבטיות הקרח לימי האימון הקשים ביותר שלכם במקום להפוך אותן לריטואל יומיומי.

לסיכום, בין אם אתם מתאוששים ממרתון או פשוט מחפשים לשדרג את שגרת הבריאות שלכם, אמבטיות קרח עשויות להיות שוות את אי הנוחות הזמנית—כשעושים אותן נכון. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו