מומחים מזהירים כי פריטים יומיומיים כמו ידיות דלתות עלולים להיות מוקדי חיידקים בבית, במיוחד כשלא מנקים אותם באופן קבוע, כך לפי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Applied and Environmental Microbiology ודווח באתר CafeF.
נקודות מגע שגרתיות נחשבות אמנם "נקיות", אך בפועל הן עלולות להכיל כמויות חיידקים גדולות מאוד. מחקר שנערך באוניברסיטת אימפריאל קולג' בלונדון מצא וירוסים וחיידקים רבים על ידיות דלתות ומשטחים נפוצים אחרים – בכמות שיכולה להיות עד פי 44 מאשר באותו שטח על מושב אסלה.
לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO) ודיווחי CafeF, ידיות דלתות הוכרו כגורם תיווך פוטנציאלי להעברת נגיפים כמו COVID-19, בעיקר בתקופות מגפה. בשל כך, מומלץ לנקות אותן לפחות פעם־פעמיים ביום – ובאזורים מועדים כמו דלתות כניסה, שירותים ומטבח – אף יותר.
המומחים ממליצים להשתמש בחומרי חיטוי על בסיס אלכוהול (לפחות 60%) או במוצרי ניקוי ייעודיים נגד חיידקים ונגיפים. יש להקפיד באותה מידה גם על פריטים נוספים כמו מתגים, שלטים, כפתורי מעלית, מעקות ידיות מקרר – כולם משטחים שבאים במגע עם הידיים בתדירות גבוהה.
לפי אתר KK Kjerlighet הנורבגי, לא רק ידיות דלתות מהוות סכנה: גם פריטים קטנים ושגרתיים כמו סכין חיתוך גבינה יכולים להפוך למוקד חיידקים. הסכין נוגעת לעיתים קרובות בגבינה רכה ומוחזרת למקרר כשהיא עדיין לחה, וכך נוצרים על הלהב שאריות שומן וחלבון שמונעים התייבשות ומאפשרים לחיידקים לשגשג.
גם קרשי חיתוך עלולים להפוך למצע נוח לחיידקים, בעיקר כשמשתמשים בהם לבשר נא, פירות ים, עשבי תיבול ואבטיח – שלעיתים נושאים איתם מזהמים. יועצת הבטיחות במזון ברשות הבריאות הנורווגית, קתרין סיגנה סווינדלנד, המליצה: "חשוב לשטוף היטב את הקרש לאחר השימוש, רצוי במדיח כלים, ולייבש לחלוטין לפני אחסון. סביבה לחה היא קרקע פורייה לחיידקים".
סווינדלנד גם הדגישה את החשיבות שבתחלופת ציוד: "אם בקרש יש חריצים עמוקים מהסכין, יש להשליך אותו. אלו מקומות טובים במיוחד להצטברות חיידקים".
גם סמרטוטי מטבח מהווים סיכון: "סמרטוטי מטבח יכולים להכיל הרבה חיידקים", אמרה סווינדלנד, שכן הם לרוב לחים ומכילים שאריות מזון. "יש לשטוף מקומות שנוגעים בהם לעיתים קרובות – כמו ידיות, מגירות סכום ומשטחי עבודה – עם מים וסבון. לשטוף פעם בשבוע, ובהחלט אם רואים שהם מלוכלכים."
גם ספוגי כלים הם בעייתיים – הם לחים לאורך זמן ובעלי שטח פנים גדול, מה שמסייע לגידול חיידקים. "ספוגים צוברים יותר חיידקים ממברשות כלים. חשוב לשטוף את מברשת הכלים כשהיא מתלכלכת, אפשר במדיח כלים או להשרות בכוס עם תמיסת כלור פעם בשבוע או יותר".
סווינדלנד מסכמת, "חשוב לשטוף ידיים לפני הטיפול באוכל, ובמיוחד אחרי מגע עם בשר נא, אבטיח, עשבי תיבול ודגים. להשתמש במים וסבון, לשטוף ביסודיות ולייבש היטב".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו