למרות החרם: נציגות ישראלית מרשימה בביאנלה ונציה

בשנה שבה הביתן הישראלי בביאנלה בוונציה נותר סגור ונעול, בצלאל הבטיחה את רצף הנוכחות הישראלית בסוף השבוע הבינלאומי המרכזי של עולם האדריכלות • "הצלחנו להבקיע את חומת החרם והסרבנות", אמרה פרופ' אדר' אלס ורבקל, ראש בית הספר לארכיטקטורה בבצלאל

סטודנטים מבצלאל בביאנלה בוונציה. צילום: נטע כהן

בעוד הביתן הישראלי ההיסטורי בוונציה נותר סגור זו השנה השנייה ברציפות, הצליחה האקדמיה בצלאל לאמנות ועיצוב להבטיח נוכחות ישראלית משמעותית בביאנלה לאדריכלות בוונציה 2025 - אחד האירועים החשובים והמשפיעים ביותר בעולם האדריכלות והאמנות העולמי.

במסגרת סוף שבוע הפתיחה החגיגי, שנערך בין ה-10 ל-12 במאי, יצרה בצלאל שיתוף פעולה יוצא דופן עם מוסדות אקדמיים בינלאומיים מובילים, ביניהם אוניברסיטת ETH ציריך והברטלט בלונדון. ההישג הדיפלומטי הבולט התרחש בדיוק בתקופה שבה ישראל מתמודדת עם גל חרמות וניתוק הסכמים אקדמיים בזירה הבינלאומית.

הביאנלה בוונציה. ללא ביתן ישראלי שנה שנייה ברציפות,

משלחת מרשימה של 100 סטודנטים ואנשי סגל מבית הספר לארכיטקטורה בבצלאל השתתפו בכנס וסדנה מיוחדת שעסקה בנושא קריטי: תפקיד האדריכלות במצבים של אי-ודאות, חוסר יציבות ומשבר. הדיונים עסקו בסוגיות בוערות כמו השלכות המלחמה, טראומה והרס - תוך בחינת הקשרים המורכבים בין אדריכלות, משבר האקלים והמציאות הגאו-פוליטית העכשווית.

"בימי משבר ביחסים הבינלאומיים של ישראל, הכוללים חרמות ונטישת הסכמים אקדמיים, הצלחנו להבקיע את חומת החרם והסרבנות", מסבירה פרופ' אדר' אלס ורבקל, ראש בית הספר לארכיטקטורה בבצלאל.

"יצאנו לוונציה לקיים כנס וסדנה בשיתוף עם בתי הספר המובילים באירופה, מבלי לוותר על התייחסות לאתגרים המורכבים של השלכות המלחמה על המרחב המקומי. מעבר לנוכחות של האקדמיה בוואקום שנוצר, יש כאן הישג משמעותי בהבטחת רצף של נוכחות ופעילות ישראלית בביאנלה".

פרופ' אדר' אלס ורבקל, ראש בית הספר לארכיטקטורה בבצלאל ופרופ' הוברט קלומפנר, ETH ציריך

הופעה זו מצטרפת להישג המרשים של בצלאל בשנה שעברה, אז זכתה האקדמיה לייצוג כפול ויוצא דופן בביאנלה לאמנות: האמנית רות פתיר, בוגרת בצלאל, ייצגה את ישראל בביתן הלאומי, בעוד האמנית יעל ברתנא, בוגרת בצלאל אף היא, הציגה כאורחת מרכזית בביתן הגרמני - מהלך נדיר שהדגיש את ההשפעה הגוברת של האקדמיה בזירה הבינלאומית.

הכנס שיזמה בצלאל בביאנלה בוונציה / צילום: Rafael Resende Peixoto Silva

פרופ' ורבקל, שיזמה את הכנס, מדגישה את החזון מאחורי המהלך: "ארכיטקטורה אינה מתקיימת בחלל סטרילי, היא נולדת מתוך הקשרים חברתיים, פוליטיים ותרבותיים מורכבים. בבצלאל אנו שואפים לטפח אדריכלים ואדריכליות המסוגלים לזהות את המורכבויות הללו ולפעול בתוכן באחריות, ברגישות ובביקורתיות. ההשתתפות שלנו בביאנלה אינה רק הצגת פרויקטים, אלא הצהרה על מחויבותנו לעיצוב מרחבים המקדמים צדק מרחבי, שוויון והכלה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר