חומרי ניקוי מכילים כימיקלים חזקים, שיכולים להזיק אם לא משתמשים בהם נכון: בליעה בשוגג, מגע עם העור והעיניים, או שאיפה של אדים מסוכנים.
למעשה, בכל שנה בשבוע שלפני פסח, יש בישראל עלייה של יותר מ-50 אחוזים במקרי הרעלה ופגיעות מחומרי ניקוי – לא רק בקרב ילדים, אלא גם במבוגרים שנחשפים לחומרים בכמויות לא מבוקרות וללא אמצעי הגנה מתאימים.
אילו חומרים מסוכנים במיוחד?
מסירי שומנים, חומרים לפתיחת סתימות, אקונומיקה מרוכזת וחומרי הדברה. גם חומרים "תמימים" כמו נוזל לניקוי רצפה עלולים להיות מסוכנים אם לא משתמשים בהם נכון או בכמות גבוהה מדי.
הנה כמה כללים פשוטים שיכולים למנוע אסון ולשמור עליכם במהלך הניקיונות:
אוורור טוב
פתחו חלונות ודלתות בזמן שימוש בחומרים חריפים, במיוחד בחדרים סגורים כמו אמבטיות ושירותים.
הגנה אישית
מומלץ לחבוש כפפות, ולעיתים גם מסכה, כשמשתמשים בחומרים עם אדים חריפים במיוחד.
הרחיקו ילדים
עדיף להשאיר את הילדים מחוץ לבית בזמן הניקיונות, במיוחד אם יש שימוש בחומרים חזקים. במידה והילדים צריכים להיות בבית - וודאו שיש איתם השגחה כל הזמן.
אחסון נכון
שמרו את כל חומרי הניקוי בארון נעול או במקום גבוה – הרחק מהישג ידם של ילדים.
אל תעבירו לבקבוקים אחרים
לעולם אל תשפכו חומר ניקוי לבקבוק שתייה או למיכל לא מסומן – הדבר יכול להוביל לסכנת בליעה בשוגג.
לא לערבב חומרים
חשוב לא לערבב בין חומרים שונים, במיוחד לא לערבב אקונומיקה עם חומצות (כמו חומרים לניקוי שירותים) – התגובה ביניהם משחררת גזים רעילים ומסוכנים לנשימה.
שטיפת ידיים
בסיום הניקוי, שטפו ידיים היטב והימנעו ממגע עם הפנים במהלך העבודה.
איך מזהים פגיעה מחומרי ניקוי ומה עושים במקרה חירום?
סימנים שיכולים להופיע לאחר חשיפה הם גירוי בעור או בעיניים, צריבה בגרון, כאבי בטן, הקאות, ריור מוגבר, קוצר נשימה או שיעול.
במקרה של חשיפה, אל תעודדו הקאה – זה עלול להחמיר את הנזק. אם אפשר לשתות – תנסו מים או חלב במידה (רק אם אין קשיי בליעה). במקרה שכזה, יש לפנות מיד לייעוץ עם המרכז הארצי להרעלות: 04-7771900.
אם יש קוצר נשימה, כוויות בפה או הקאות חוזרות – פנו מידית לחדר מיון, וחשוב לקחת את מיכל החומר איתכם.
ומה אם אתם מרגישים לא טוב בזמן הניקיונות?
אם תוך כדי ניקיונות אתם חשים סחרחורת, כאב ראש, שיעול או צריבה בעיניים – זה סימן לעצור! צאו לאוויר הפתוח, שטפו פנים וידיים, ושתו מים. אם התחושה לא עוברת – פנו לייעוץ רפואי.
ניקיונות פסח הם מסורת חשובה ויפה, אבל לא כדאי לשלם עליהם בבריאות. שמירה על כללי זהירות פשוטים – אוורור, מיגון, אחסון נכון, והימנעות מערבוב חומרים, תאפשר לכם ולמשפחתכם לעבור את החג בבית נקי, אבל גם בריא ובטוח. חג פסח שמח, נקי ובעיקר בטוח.
ד"ר גל נוימן, מומחה לרפואת ילדים ופרמקולוגיה קלינית, מנהל "בית של בריאות" במכבי שירותי בריאות, מחוז צפון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו