בחג הפסח, כפי שידוע לכולנו, חל איסור על מאכלי חמץ. ההיגיון היהודי כבר שרוי במוחנו וכאילו מקדים ואומר שבפסח עלינו לברור בקפידה מה ניתן לאכול ומה לא (שהרי ישנן גם הלכות שאוסרות על אוכלי קטניות מה שהיה פיזית קרוב לחמץ, למרות שהוא לכשעצמו אינו חמץ כלל).
בהקשר זה, ישנה הנחה רווחת שאף מוצרי טיפוח לעור ולפנים עשויים להכיל מרכיבים שאינם כשרים לפסח. השאלה הנשאלת היא - האם אכן צריך לעצור את השימוש במוצרי טיפוח בפסח או שאפשר להשתמש בהם ללא צורך בתעודת הכשר?
ההלכה המקובלת
לאחר בדיקה על פי כמה וכמה רבנים ופרשנויות שונות, הרוב היהודי המסורתי, הדתי ואפילו החרדי הולכים תחת ההלכה הרווחת כי "כל מה שנפסל כמאכל לכלב, מותר לבני אדם בעבור ההנאה".
האם צריך תעודת הכשר?
אם במסעדות עסקינן, אז כמובן שצריך תעודת הכשר, חתומה על פי רב או תחת השגחה, אך בכל הקשור ל"הנאה" שאינה קולינרית, אין צורך. לכן, מוצרי טיפוח העור, הפנים והגוף - כל עוד הם לא עוברים במערכת העיכול ולא יכולים לחדור אליה, אין איסור שימוש בחג הפסח.
בנימה אישית, וכאישה דתיה, אין מניעה מבחינת הדת וזאת לאחר מעקב של כמה וכמה פרשנויות, הלכות וזרמים שונים. כאישה שמתאפרת ומטפחת את עצמה, כבר נתקלתי בשנים האחרונות בסיפורים או במוצרים שעברו תהליך הכשר כזה או אחר - בו מחליטים לסמן מוצרים ככשרים לפסח, באמצעות חותמת או הפרדה על מדף, עם השגחת משגיח וחותמת. לאחר בירור הבנתי שאין לדבר אחיזה בדת.
מה אומרים המחמירים?
ראשית ההחמרה היא בעיני המתבונן וללא כל ביקורת מהחברה, שכן כל איש דתי רשאי לעשות כרצונו ולפי דעתו. שנית, בחג הפסח יש החמרות בהן נאסר לרכוש מה שכשר לפסח ושהיה בסביבת חמץ במפעלים או בפסי אריזה וייצור של מוצרים (כמו הלכת אוכלי הקטניות) ובכל זאת, בשנים האחרונות מייצרים ואורזים את מוצרי הטיפוח במפעלים ללא מגע יד אדם, ללא מזון של אדם ליד פסי האריזה ועם אטימה של המוצרים.
רוצים להקפיד ללא צל של ספק? הנה כמה אנקדוטות מעניינות:
- ויטמין E הוא כביכול מהחיטה – אך הוא אינו פסול, כיוון שהיום הוא סינתטי כמו גם רוב המרכיבים בתכשירי הטיפוח. (דוגמת הויטמין סי שלא מופק מסחיטת התפוזים יותר אלא נעשה במעבדות ונכנס למוצרי הטיפוח).
- ניתן לרכוש תוחם שפתיים או אודם חדש לפסח, כיוון שהוא היחיד שישנו סיכוי שבא במגע עם חמץ, שלא ניתן להכשירו, ושעלול לבוא במגע עם הפה.
- מה לגבי אלכוהול במוצרי בישום? האם יש בו חמץ? - מוצרי בישום מכילים אלכוהול כמרכיב בסיסי, כאשר רוב הסיכויים שמדובר במרכיב סינתטי ולא אלכוהול אמיתי מהצומח. ליתר ביטחון – תמיד ניתן להתבשם בשמנים ארומתיים.
ליאת הלפרט פליסר היא סמנכ"לית ההדרכה של דרמלוג'יקה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו