פיוטים עתיקים פוגשים רוק ישראלי. הפייטן והיוצר ליאור אלמליח. צילום: גפן הפקות

"חיבור בין העולמות הכי רחוקים": כשרוק ישראלי וסליחות נפגשים בקיסריה

מברי סחרוף דרך מיכה שטרית ועד טיפקס, הפייטן ליאור אלמליח יוצר שיתופי פעולה מעניינים בתעשיה הישראלית • לקראת חודש אלול הוא מעלה מופע סליחות מודרני שמשלב בין עולמות • "רוק זה המקום הכי רחוק לכאורה מסליחות, בגלל זה בחרתי בו"

מגשר בין העולמות: ליאור אלמליח, אחד הקולות הבולטים בעולם הפיוט היהודי, שיתף עד כה פעולה עם מיטב האמנים בתעשייה: מברי סחרוף ומיכה שטרית, דרך מאיר בנאי ועד כנסיית השכל. כעת, הוא עושה את הבלתי צפוי - ומשלב בין רוק ישראלי לסליחות על במת קיסריה.

גילי לוין

ב-21 בספטמבר, יעלה אלמליח בקיסריה מופע מוזיקלי שמפגיש פיוטים בני מאות שנים עם להיטי רוק ישראלי, בהם: "אדון הסליחות" ו"לך אלי תשוקתי" לצד "רואים רחוק רואים שקוף".

אלמליח נולד וגדל בקריית שמונה במשפחה מסורתית. "למדתי פיוט אצל מורי ורבי ניסים שושן זכרונו לברכה, שהיה מהתלמידים המובהקים של רבי דוד בוזגלו", מספר אלמליח. "כתבתי עשרות ומאות פיוטים שזכו להיות נכסי צאן ברזל בתרבות היהודית הצפון-אפריקאית".

התחיל את הקריירה בגיל 11, ומשם - היסטוריה. אלמליח בילדותו,

אהבתו לתחום נולדה כבר בילדות. "כילד למדתי טעמי המקרא, התלוותי לאחי הגדול בלימודים לקראת בר המצווה, ובשבת שלו שמעו אותי קורא ומפייט. לימים, המורה שלו הפך למורה שלי, אחרי שקלט אותי וביקש שאגיע ללמוד. משם הכל היסטוריה", הוא מספר.

אחד מרגעיו הראשונים של אלמליח היה בבר המצווה של אחיו הגדול, כאשר החליט שלא יקרא את ההפטרה - ומישהו היה צריך למלא את מקומו. "הייתי בן אחד עשרה, והחלפתי אותו. כבר אז ידעתי את הטעמים, ומשם התחילה הדרך שלי".

צופה פני עתיד

בהמשך, אלמליח שירת במסגרת הרבנות הצבאית, שם התחזק החיבור שלו לעולם היהודי והדתי. אחרי שירותו הצטרף לתזמורת האנדלוסית הישראלית והיה סולן הבית שלה במשך 17 שנה. בהמשך, פנה לדרך עצמאית והחל לחבר אמנים ישראלים לעולם הפיוט. "כל הרעיון היה באמת להפיץ את עולם הפיוט, את השורשים היהודיים גם ליוצרים וגם לקהל שלהם", הוא אומר.

עמיר בניון וליאור אלמליח במופע סליחות בכפר סבא, צילום: אלון לוין

בין שיתופי הפעולה שלו ניתן לראות את כל צבעי הקשת במוזיקה הישראלית: אהוד מנור, מיכה שטרית, ברי סחרוף, סאבלימינל טיפקס וקובי עוז ועוד. "בין היוצרים שהכי השפיעו עליי היה מיכה  שטרית, איתו עשיתי אלבום פיוט שלם. בהמשך הייתי פעיל מאוד גם באלבום פיוטים שהוציאו ברי סחרוף, קובי עוז ודוד ד'אור. כל האמנים הללו, למרות שהם לא חיים אורח חיים דתי, התחברו לפיוט דרך השפה, דרך הטקסטים העתיקים ומצאו את החיבור הפנימי".

מבחינתו, המטרה היא להנגיש את הפיוט לדור הצעיר. "אם הפיוט הוא רק נחלת אלה שחוקרים אותו והקהל המבוגר, ולא תהיה לו הנגשה לציבור הצעיר - לא יהיה עתיד לעולם הפיוט. בעיניי זה חלק מרכזי בזהות היהודית, בשורשים שלנו".

"חלק מרכזי בזהות היהודית". עם הנגנים מבית המלוכה במרוקו באולם האומות המאוחדות בפריז, צילום: גפן הפקות

הוא מסביר מדוע בחר דווקא בסגנון המוזיקלי הזה למופע הסליחות הראשון שלו בקיסריה: "תמיד עלתה בי מחשבה לעשות משהו שלא מובן מאליו. רוק זה המקום הכי רחוק לכאורה מסליחות - אבל דווקא שם מצאתי את הביטוי הרגשי הכי חזק. החיבור הזה מאפשר להפוך ערב של פיוט למשהו מרגש ומאחד, שמחבר בין עולמות שונים".

במופע הסליחות בקיסריה ישתתפו לצידו אמנים נוספים, בניהם: אמיר דדון, טיפקס, כנסיית השכל, מיכה שטרית, אביב אלוש וערן צור. העיבודים המוזיקליים נעשו על ידי ערן מיטלמן ונדב אסולן, במטרה ליצור מפגש של מזרח ומערב, רוק ופיוטים יחד. הוא חולם לעשות בשנים הבאות מופעי סליחות שמשלבים סגנונות נוספים.

"מחפש למצוא את החיבור"

אלמליח מדגיש שהחיבור בין עולמות הוא לא רק מקצועי אלא גם אישי: "החיבורים בין מזרח למערב, בין רוק למוזיקה מזרחית, בין חיים דתיים לחיים מסורתיים חילוניים - זה בא לי מהבית, ככה חייתי כל החיים שלי. תמיד אני מחפש למצוא את החיבור גם עם מישהו או דמות או עולם מסוים שנראה הכי רחוק ממני".

"כשיש חברות טובה ואהבה אפשר להתגבר על הכל". משפחת אלמליח, צילום: באדיבות המצולם

הוא דתי, אשתו לא דתייה - ויחד הם מוצאים את הדרך לחיים משותפים. "יש הרבה דברים שאני מקיים ויש גם דברים שבהם אני בא לקראת, במקומות שבהם זה פחות מפריע לי או פחות גורם תחושה של אי נעימות מול עצמי. אנחנו תמיד מוצאים את דרך הביניים, כזו שחיים איתה בשלום ובהרמוניה. כשיש חברות טובה ואהבה אפשר להתגבר על הכל - ממש כמו בסיפור של עם ישראל. למצוא נקודות חיבור בכל דבר".

אלמליח מסכם: "תמיד ראיתי את עצמי כסוג של גשר בין העולם הישן של המורים שלי - שבו הייתי הילד פלא ששומע כל שבת פיוט - לבין העולם המתחדש שבו הפיוט יכול לגעת בלבבות של אנשים שונים". עבורו, המופע הקרוב בקיסריה הוא לא רק ערב של מוזיקה יפה, אלא חגיגה שמחברת בין עולמות וממחישה שהפיוט והמסורת עדיין רלוונטיים גם לקהל המודרני.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...