"מתנחל טוב הוא מתנחל מת": בית קפה יהודי הושחת בסן פרנסיסקו - בפעם השנייה

העסק רוסס בכתובות נאצה אנטישמיות על ידי רעולי פנים במהלך מהומות בעיר • המשטרה פתחה בחקירה בחשד לפשע שנאה • חבר מועצת העיר: "לא מדובר בביטוי פוליטי לגיטימי"

כתובות הנאצה שרוססו על בית הקפה היהודי בסן פרנסיסקו. צילום: מתוך חשבון ה-X של Daniel Owens

בית הקפה Manny’s בסן פרנסיסקו, שבבעלות מני יקותיאל, יהודי אמריקני-ישראלי, רוסס השבוע (בין שני לשלישי) בשעת לילה מאוחרת בכתובות גרפיטי אנטישמיות. בין הכתובות שרוססו: "תמותו ציונים", "מוות לישראל זו הבטחה" ו-"מתנחל טוב זה מתנחל מת". המשטרה המקומית פתחה בחקירה, והאירוע הוגדר כ"ונדליזם ממניע שנאה".

התקרית התרחשה בעיצומן של מהומות בסן פרנסיסקו נגד מדיניות ההגירה של ארצות הברית. במהלך המהומות, קבוצת מפגינים רעולי פנים השחיתה את קירות בית הקפה שנמצא בלב העיר, כך לפי עדי ראייה.

עמוד ה-x של @RitchieTorres

"אנטישמיות, חד וחלק"

התגובות לאירוע השנאה לא איחרו לבוא. חבר מועצת העיר, סקוט וינר, שנמנה בקרב הפוליטיקאים היהודים הבולטים בקליפורניה, גינה בחריפות את המעשה: "כתובות מסוג זה אינן ביטוי פוליטי לגיטימי. התקפה על עסק יהודי היא אנטישמיות, חד וחלק". גורמים נוספים מהקהילה היהודית המקומית ומרכזים לזכויות אדם הביעו זעזוע ודרשו מהעירייה לפעול בנחישות.

בית הקפה Manny’s הוא לא רק מקום בילוי, אלא מהווה מרכז קהילתי שוקק שמארח שיח פוליטי, הרצאות, פעילויות תרבות וחינוך בלתי פורמלי. מני יקותיאל, בן לאב ישראלי ואם מאפגניסטן, הקים את המקום מתוך חזון ליצור מרחב שבו ניתן לדבר גם על נושאים שנויים במחלוקת, בכללם - הסכסוך הישראלי-פלשתיני.

למרות שמני משתדל שלא להזדהות באופן חד-משמעי עם עמדות פוליטיות נחרצות, עמדתו הציונית הפכה אותו למטרה לקבוצות אנטי ישראליות. כאמור, בעבר כבר הושחת בית הקפה עם כתובות כגון "חזירים ציונים" ו"חופש לפלשתין".

גל המחאות האלימות נגד אכיפת ההגירה השוטף את לוס אנג'לס מפגין סממנים בולטים של הזדהות עם תנועות אנטי-ישראליות ואף ארגוני טרור פלשתיניים.

טראמפ: "מהיום לא יותרו עוד מסכות בהפגנות". אחד המתפרעים בלוס אנג'לס, צילום: EPA

על רקע ההתפרעויות הגוברות, פרסם הנשיא דונלד טראמפ פוסט ברשת Truth Social, בו הודיע כי "מהיום לא יותרו עוד מסכות בהפגנות", צעד שנועד, לדבריו, למנוע ממפגינים "להסתתר מאחורי אנונימיות". מדיניות זו צפויה להשפיע גם על המחאות האנטי-ישראליות, בהן מפגינים רבים בוחרים לעטות מסכות בכדי להסתיר את זהותם.

האירוע מעלה מחדש ברחבי ארה"ב את השאלה היכן עובר הגבול בין חופש הביטוי הלגיטימי לבין אנטישמיות. לטענת גורמים בקהילה היהודית, מדובר בדוגמה ברורה לכך שביקורת על ישראל לעיתים משמשת מסווה לשנאה כלפי יהודים באשר הם. ככל שהמתח הבינלאומי סביב ישראל גובר, כך גם גוברת תחושת חוסר הביטחון בקרב יהודים ברחבי העולם - וכעת מעידים על כך גם תושבי ערים שנתפסות כליברליות, כמו סן פרנסיסקו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר