דו"ח מטריד: יותר ממחצית מיהודי ארצות הברית רואים בדונלד טראמפ אנטישמי

סקר מקיף חושף: למרות המאבק המוצהר באנטישמיות, רוב היהודים האמריקניים מתנגדים למדיניות הנשיא ומאמינים שפעולותיו דווקא מחריפות את השנאה • הנתונים המלאים

דונלד טראמפ. רוב יהודי ארצות הברית כבר לא תומכים בפעולותיו. צילום: AP

סקר חדש שפורסם אתמול (שלישי) מציג תמונת מצב עגומה של היחסים בין הקהילה היהודית-אמריקנית לבין הנשיא דונלד טראמפ. למרות הצהרותיו החוזרות ונשנות של הנשיא על מחויבותו למאבק באנטישמיות, מחצית מיהודי ארה"ב (52%) רואים בטראמפ עצמו כדמות אנטישמית.

דו"ח שנערך על ידי חברת הסקרים "GBAO Strategies" חושף פער עמוק בין הרטוריקה של הממשל לבין תחושותיהם של יהודי אמריקה. "הציבור היהודי לא קונה את ההצהרות של הנשיא", מסביר ג'ים גרשטיין, שותף מייסד בחברת הסקרים. "ההיפך הוא הנכון – הם רואים בצעדים שנוקט הממשל תחת הכותרת 'מאבק באנטישמיות' דווקא כגורמים המלבים את האש".

המדיניות בקמפוסים נכשלה

אחד המהלכים הבולטים של ממשל טראמפ בחודשים האחרונים היה המאבק המתוקשר באנטישמיות בקמפוסים, שכלל קיצוץ מיליארדי דולרים בתקציבי אוניברסיטאות וגירוש סטודנטים זרים שהשתתפו בהפגנות פרו-פלשתיניות. אולם דווקא מהלכים אלה זוכים לביקורת נוקבת מצד הקהילה היהודית:

כמעט מחצית מהמשיבים (49%) טוענים שקיצוצי התקציב לאוניברסיטאות דווקא הגבירו את האנטישמיות. רוב מוחץ (61%) סבורים שגירוש מפגינים פרו-פלשתינים החריף את המצב ורק כרבע מהנשאלים חושבים שצעדי הממשל אכן מסייעים להפחתת האנטישמיות.

"קהילות יהודיות מרגישות מאוימות יותר מאי פעם", אומר מקור המעורב בסקר, "77% מודאגים מאנטישמיות בקמפוסים ושיעור גבוה אף יותר חרד מהמצב בארה"ב בכלל". לדבריו, החרדה הולכת ומחריפה דווקא בתקופת כהונתו של טראמפ, שהבטיח להגן על הקהילה היהודית.

הפגנה פרו-פלשתינית באוניברסיטת הרווארד, צילום: AFP

יחסים מעורערים עם ישראל

הסקר חושף גם שינויים משמעותיים ביחסם של יהודי אמריקה לישראל ולהנהגתה. נתון מדאיג במיוחד הוא הירידה בתחושת הקשר לישראל: מ-82% לפני מתקפת חמאס באוקטובר 2023 ל-69% כיום.

ראש הממשלה בנימין נתניהו זוכה לביקורת חריפה במיוחד: רק שליש (34%) מיהודי ארצות הברית מחזיקים בדעה חיובית כלפיו, בעוד הרוב (61%) רואים אותו באור שלילי. יתר על כן, 62% מהנשאלים סבורים שהחלטתו לחדש את הלחימה בעזה במרץ נבעה משיקולים פוליטיים אישיים ולא מדאגה לביטחון המדינה.

באשר לגורל החטופים, שיעור מדאיג של 72% מהמשיבים מאמינים שהפעולה הצבאית המחודשת בעזה מגדילה את הסיכון לחייהם, לעומת 28% בלבד הסבורים שהמבצע מקרב את שחרורם.

תמיכה רחבה בביקורת על ישראל

הסקר שובר גם מיתוס רווח: 92% מיהודי ארה"ב מאמינים שאפשר להיות "פרו-ישראלי" ועדיין לבקר את מדיניות הממשלה. נתון זה מנוגד לטענות שהושמעו לאחרונה בישראל, לפיהן ביקורת על המדיניות הישראלית כמוה כאנטי-ישראליות.

"הציבור היהודי-אמריקני מגלה מורכבות ביחסו לישראל", מסביר גרשטיין, "מצד אחד יש תמיכה עמוקה בזכותה של ישראל להתקיים בביטחון, ומצד שני יש ביקורת על התנהלות הממשלה הנוכחית, במיוחד בהקשר של המלחמה המתמשכת בעזה".

הסקר, שנערך בין ה-22 באפריל ל-1 במאי בקרב 800 בוחרים יהודים ברחבי ארה"ב, נחשב למדגם מייצג עם טווח טעות של 3.5%. הוא הוזמן על ידי "מרכז המשאבים לבוחרים היהודים", ארגון חדש וא-מפלגתי שמטרתו לאסוף ולהפיץ נתונים על עמדות הקהילה היהודית-אמריקנית בסוגיות פוליטיות.

ממצאי הסקר מתפרסמים שבועיים בלבד לאחר סיום 100 הימים הראשונים של טראמפ בתפקידו הנוכחי, ומהווים סימן אזהרה משמעותי לממשל שמתקשה לזכות באמון הקהילה היהודית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר