אור בן מלך וסוזנה פפיאן בסדרה "הצבי". צילום: מתוך כאן 11

השחקנית המצליחה יורה: "גם אם הייתי יכולה, לא הייתי מתחתנת דרך הרבנות"

לקראת ל"ג בעומר ופתיחת עונת החתונות, השחקניות סוזנה פפיאן ואינה בקלמן משתפות בפודקאסט "יותר יהודי ממך" את הביקורת על מערכת הנישואים בישראל ועל האתגרים בדרך לחופה כיוצאות ברית המועצות לשעבר • "הדת לא נותנת לי להתחתן במדינה שאמרה לי 'זה הבית שלך'"

[object Object]

"אף פעם לא הייתה לנו שום דילמה. אנחנו לא רצינו להתחתן ברבנות אף פעם. זה לא שהלכנו ובדקנו ואמרו לנו שאנחנו לא יכולים" - כך מספרת השחקנית סוזנה פפיאן בפודקאסט "יותר יהודי ממך" ברדיו 103fm שמפעילה עמותת לובי המיליון, הפועלת לקידום זכויותיהם של ישראלים יוצאי ברית המועצות לשעבר ומסייעת בהשתלבותם החברתית והכלכלית במדינה.

הפרק, שעלה לקראת ל"ג בעומר ופתיחת עונת החתונות, עוסק בסוגיית חופש הנישואים בישראל, ובאתגר המיוחד שעימו מתמודדים ישראלים דוברי רוסית - ספקות לגבי יהדותם מצד המדינה, לעיתים אפילו ערב חתונתם. פפיאן עצמה מוכרת כיהודיה על פי ההלכה, אולם בן זוגה אינו מוכר כך, ולכן נמנעה מהם האפשרות להתחתן בישראל.

בשיחה עם אלקס ריף, מנכ"לית "לובי המיליון", ומרדכי אסקין, מנהל תחום דת ומדינה בעמותה, היא מספרת על הביקורת שלה בנישואים דרך הרבנות: "הדבר הזה שהאישה צריכה לקבל גט, זה קשה לי. אז ככה או ככה, גם אם הייתי יכולה לא הייתי מתחתנת דרך הרבנות. מצד שני זה כן זה משהו מאוד מדיח כזה, מוציא אותך.

"יש פה את מדינת היהודים. אמרו לי שזה הבית שלי, להורים שלי אמרו יש לכם פה בית, הם באו והבת שלהם לא יכולה להתחתן? בדת הזאת שסבתא רבה שלי הייתה צריכה לברוח מאוקראינה וכל המשפחה שלה מתה ונרצחה בפוגרומים בגלל הדת הזאת? הדת הזאת, אותה דת לא נותנת לי להתחתן במדינה שאמרה לי 'זה הבית שלך'. ברור שזה מייצר תסכול וזה פוגע".

סוזנה פפיאן, צילום: מתוך כאן 11

אחד הפתרונות לנישואים אזרחיים בישראל הוא "נישואי יוטה", המאפשרים נישואים אזרחיים מקוונים, המתבצעים באמצעות האינטרנט ובשיחת וידאו מול עורך נישואים במדינת יוטה שבארה"ב ומוכרים לרישום בישראל.

סקר שערך "לובי המיליון" חשף פער מעניין בהיכרות עם האפשרות הזו: בעוד שבקרב כלל האוכלוסייה היהודית בישראל רק 30% הכירו את הפתרון, בקרב ישראלים דוברי רוסית כמעט מחצית (49%) היו מודעים לאפשרות זו. ממצא נוסף מהסקר מראה כי מבין הזוגות שבחרו שלא להתחתן ברבנות, 61% מכלל האוכלוסייה היהודית בחרו עדיין לקיים טקס הלכתי. לעומת זאת, בקרב דוברי הרוסית, רק 40% בחרו באפשרות זו.

הנתונים מראים שרבים לא מוותרים לגמרי על הזהות היהודית שלהם וחשוב להם לערוך טקס יהודי כלשהו, אך מעניין לראות שעבור דוברי רוסית, טקס יהודי הלכתי חשוב פחות מאשר לשאר האוכלוסייה. ממצא זה מחדד את המסקנה שיחסה המורכב של הרבנות כלפי עולי ברית המועצות לשעבר, בסופו של דבר, מרחיק רבים מהם מהמסורת היהודית.

בפודקאסט השתתפה גם השחקנית אינה בקלמן, ששיתפה את סיפורה האישי והלבטים שחוותה לקראת חתונתה כשנדרשה להוכיח את יהדותה: "אבא שלי באיזשהו שלב מגיע אליי ומביא לי מידע על 'שורשים' – כי את תצטרכי להוכיח את היהדות שלך במעמד החתונה וזה ארגון שעוזר עם התהליך", היא מספרת. עד לאותו רגע, בקלמן כלל לא עסקה בנושא הוכחת יהדות.

לבסוף, הזוג בחר במסלול אחר: "בעלי נעמד על שתי הרגליים האחוריות ואמר 'לא'. חבר הכי טוב שלי הוא מחתן דרך 'הוויה'. אנחנו רווקים בתעודת זהות אבל הוא חיתן אותנו, ומי שנתנה את הברכה והובילה את הטקס הייתה ליא קניג, השחקנית המושלמת ששיחקה פעם את אמא שלי ואז נברא החיבור. בעלי אמר אנחנו לא נעבור ברבנות ואחת הסיבות העיקריות זה היה שהוא לא רצה להעביר אותי את התהליך".

הזוג יצר טקס משמעותי משלהם: "בסופו של דבר עשינו כתובה אלטרנטיבית מקסימה ושברנו כוס ועשינו את כל הברכות. מבחינה חוקית אנחנו 'ידועים בציבור'". ביקורתה על הרבנות חדה וברורה: "יש משהו בתהליך הזה של הרבנות ש'מי אתם' שאני אוכיח לכם משהו בכלל? יש לי חברה שחקנית שעברה גיור ואמרו לה לפרוש ממשחק ואמרו לה לא להתלבש ככה וכן להתלבש, מי אתם?!".

סיפורה של בקלמן ממשיך גם לדור הבא עם לידת בתה לפני מספר חודשים, כשנתקלה שוב בשאלת הזהות והסטטוס: "נכנסתי למשרד הפנים לראות את תמצית הרישום ויש גם לאום שלה. עכשיו מה אומרים ביהדות - אם האמא יהודייה, גם הילד יהודי. עכשיו זה מגוחך זה כאילו כמו להיות ילד לא מקובל שכל החיים מחפש אישורים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו