פרובוקציה או הכנה לבית המקדש? מה עומד מאחורי קורבנות הפסח

הניסיונות של פעילים להביא גדיים לאזור הר הבית ותרגולי הקרבת הקורבנות עוררו זעזוע בציבור • כעת רבנים מסבירים האם מבחינת ההלכה מדובר במצווה או במעשה פסול

שחזור הקרבת קורבן פסח , צילום: יונתן זינדל/ארכיון

לקראת ליל הסדר האחרון ניסו פעילי הר הבית להעלות גדיים למקום ואף תרגלו באופן פומבי את ההקרבה והאכילה של קורבן הפסח. שחיטת הגדיים עוררה זעזוע רב בציבור, והעלתה לדיון את השאלה אם מדובר באמת במצווה חשובה או ניסיון לעורר פרובוקציה.

יו"ר רבני ארגון 'צוהר' ורב היישוב שוהם, הרב דוד סתיו, מביע ספק גדול ואף התנגדות לתרגולים של הקרבת קורבן פסח בירושלים על ידי ארגונים שונים. "יש לחלק, כל פעולה של לימוד תורה העוסקת בבית המקדש ובתורת בית המקדש היא פעולה ראויה. מנגד, כל דבר שנעשה ויש בו ממד של מניפולציות כדי לעורר רעש תקשורתי או כדי להסעיר את הרוחות בין יהודים לערבים או בין יהודים ליהודים, היא פעולה לא ראויה", מסביר הרב.

תרגול קורבן הפסח שנערך בשנת 2014,

"גם החפץ חיים וגם הרב קוק, שעודדו עיסוק ולימוד בתורת המקדש, לא עשו זאת ברחובה של עיר ובצורה של הפגנה", ציין הרב סתיו. "מבחינה זו, אני חושש שכשמישהו עושה פעולות ברחוב, אז יש לשאול מה בדיוק המוטיבציה שלו ומה הכוונה שלו בפעולה הזו. כאן יש לי חשש מהמניעים של פעולות אלו". 

"הכנה לבית המקדש"

הרב ישראל אריאל מייסד וראש מכון המקדש וראש ישיבת המקדש בעיר העתיקה בירושלים, דווקא מצדד בתרגול ההקרבות האלו. הוא מסביר כי "כאשר טייס עושה אימונים במטוס, מה מטרת הפעולה שלו? ברור שהאימון הוא לא כדי לטוס לקפריסין אלא כדי להכין את עצמו למלחמה. באותו אופן, התרגולים האלו הם כדי שאם יבנה בית המקדש בדורנו, אז נהיה מוכנים להקריב קורבנות".

הרב לא חושש מתגובת הציבור הרחב לכך?

"כאן צריך לשאול מי זה הציבור הרחב? הציבור הרחב שלי מתחיל באברהם אבינו ובאבות, ממשיך למשה רבנו, לאנשי בית ראשון ולאנשי הבית השני, שהיה להם בית מקדש והם רצו בו.

"כמו כן, זה היה החלום של עם ישראל בגלות, זה הציבור הרחב שלי, עם ישראל לדורותיו. והציבור הזה מצפה ומחכה לבית השלישי כמו שהוא ציפה וחיכה לבית הראשון ולבית השני".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר