גיוס הנשים, ה-F-15 ו"התרגיל המסריח": ההיסטוריה של הפלת ממשלות בידי החרדים

ברקע האיומים של המפלגות החרדיות להפיל את הממשלה חזרנו לרגעים בהם הן בחרו ללכת עד הסוף עם הערכים שלהן - גם במחיר הפוליטי הכרוך בכך • מה שהתחיל ב-1952 יימשך גם ב-2025?

ישיבת סיעת יהדות התורה. צילום: אורן בן חקון

הסיעות החרדיות הן שותפות קואליציוניות ותיקות בממשלות ישראל. לאורך השנים הן נחשבו לכוח פוליטי פרגמטי - גמיש בזירה המדינית אך בלתי מתפשר בסוגיות הליבה הדתיות. פעמים רבות הן עמדו מאחורי משברים קואליציוניים, פרשו מממשלות, ולעיתים אף הביאו להפלתן - הכול בשם שמירה על ערכי התורה, המסורת וצרכי המגזר.

כעת, עם פסיקת בג"ץ שהובילה לביטול הפטור מגיוס בחורי ישיבות, והאיומים הגוברים לפרישה חרדית מהממשלה, ראוי להיזכר ברגעים שבהם החרדים בחרו ללכת עד הסוף - גם במחיר של נפילת ממשלה.

1952 - הגיוס לבנות וההתפטרות החרדית הראשונה

עוד לפני קום המדינה, סוכם "מכתב הסטטוס קוו" בין אגודת ישראל לסוכנות היהודית. אך ב-1952, פחות מארבע שנים לאחר ההכרזה על המדינה, החרדים פרשו מהממשלה הראשונה של ישראל. הסיבה: חובת הגיוס לבנות לצה"ל שהחלה בשנת 1949.

שר הסעד איצ'ה מאיר לוין (אגודת ישראל) התפטר, יחד עם סגן שר החינוך קלמן כהנא (פועלי אגודת ישראל). הקואליציה של בן-גוריון נותרה עם 60 ח"כים בלבד, והחזיקה עוד מספר חודשים עד התפטרות רה"מ.

השר יצחק מאיר לוין ז"ל, צילום: ללא

1976 - ה-F-15 ששבר את השבת ואת הקואליציה

בדצמבר 1976 נערך טקס חגיגי בבסיס חיל האוויר לרגל הגעת מטוסי F-15 מארה"ב. הטקס התקיים ביום שישי ונמשך כך שהשרים לא הספיקו להגיע הביתה לפני כניסת השבת.

האירוע חולל סערה חרדית.
אגודת ישראל העלתה הצעת אי-אמון, והמפד"ל נמנעה בהצבעה. יצחק רבין ראה בכך הפרת אמונים - ופירק את הקואליציה. בהמשך נחשפה "פרשת הדולרים" של רעייתו לאה רבין, מה שהוביל להתפטרותו ולמינוי שמעון פרס כיו"ר מפלגת העבודה.

מטוס F-15. בין הגורמים להפלת הקואליציה ב-1976,

1990 - "התרגיל המסריח" והתכסיס החרדי

לאחר שממשלת שמיר נפלה בהצבעת אי-אמון, הוטלה המשימה להרכבת ממשלה על שמעון פרס. הוא התכוון להקים קואליציה חילונית-שמאלית יחד עם אגודת ישראל ובתמיכת המפלגות הערביות.

אך ברגע האמת, ח"כ אברהם ורדיגר ואליעזר מזרחי (אגודת ישראל) נעלמו מההצבעה, ופרס נותר עם 59 ח"כים בלבד. התרגיל לא צלח. שמיר חזר לשלטון והקים ממשלת ימין צרה.

חבר הכנסת אליעזר מזרחי, צילום: סער יעקב

2000 - ברק, ש"ס, ומהומות אוקטובר

אהוד ברק הגיע לשלטון עם הבטחה להסכם שלום כולל, אך שיחות קמפ דייוויד כשלו. בעקבות פרוץ אינתיפאדת אל-אקצא ומהומות ערביי ישראל, התערערה ממשלתו. ש"ס פרשה מהקואליציה ביולי 2000 בעקבות סכסוך תקציבי מתמשך.

מאז נותר ברק ללא רוב, והממשלה הפכה לממשלת מיעוט. בדצמבר 2000 הוא התפטר מתפקידו, ובבחירות המיוחדות לראשות הממשלה שנערכו בתחילת 2001 – הובס על ידי אריאל שרון.

2025 - הגיוס חוזר למרכז הזירה

לאורך שנים הצליחו ממשלות ישראל לדחות את הסוגיה הכאובה של גיוס תלמידי ישיבות באמצעות חוקים זמניים. אך מאז פסיקת בג"ץ האחרונה ב-2024, שהסירה את התוקף החוקי מהפטור, החרדים ניצבים בפני קו אדום ברור.

הם דורשים חקיקה עוקפת בג"ץ ומאיימים: ללא חוק, לא תתקיים קואליציה. האם אנו עומדים בפני קריסה נוספת של ממשלה על רקע דתי ומגזרי? ייתכן שכן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר