ערב פסח שחל בשבת הוא מקרה נדיר עוד בימים בהם היו מקדשים את החודש על פי הראייה, וייתכן היה שיעברו שנים רבות שלא חל בהן ערב פסח בשבת. גם בימינו, כשאנו מקדשים את החודש על פי לוח השנה הקבוע, חל ערב פסח בשבת רק לעיתים רחוקות.
השנה (תשפ"ה), ערב פסח יחול בשבת, ולאחר מכן רק בעוד עשרים שנים בשנת תת"ה (בשנה כזו יהיה גם פורים משולש, וגם תשעה באב יחול במוצאי שבת). מצב זה, בו ערב פסח חל בשבת מעורר שאלות רבות, איך מקיימים את סעודות השבת ומה עושים עם ביעור חמץ?
ביעור חמץ:
המשנה בפסחים (מט ע"א) דנה בשאלה מתי מבערים את החמץ כשערב פסח חל בשבת. לדעת רבי מאיר יש לבער את החמץ ביום שישי, ואילו חכמים ורבי אלעזר בר צדוק סוברים שצריך לבערו "בזמנו", דהיינו בשבת עצמה.
להלכה פסקו הרמב"ם והשולחן ערוך (תמ"ד, א), שכאשר ערב פסח חל בשבת מבערים את החמץ ביום שישי, אך מותר להשאיר חמץ לארוחות שבת. אם יישאר חמץ בשבת יכול להשליכו לשירותים (משנה ברורה ס"ק כ"א) או לשפוך עליו חומר פוגם.
עד איזו שעה צריך לבער את החמץ?
בשנה רגילה יש לבער את החמץ עד סוף השעה החמישית. לכאורה, כאשר הביעור מוקדם ליום שישי ניתן לבער במשך כל היום, שכן אפילו בשבת מותר לאכול חמץ, ובוודאי שאין איסור להשהותו ביום שישי.
למרות זאת כתב המרדכי בשם רש"י (פסחים סוף פרק א) שגם כאשר ערב פסח חל להיות בשבת – יש לבער את החמץ עד סוף השעה החמישית של יום שישי, גזרה משום שנה רגילה. בעקבותיו פסק גם השולחן ערוך (תמ"ד, ב) שכך ראוי לעשות.
לסיכום, כשערב פסח חל בשבת בודקים חמץ ביום חמישי בערב (אור ליום שישי), ולאחר הבדיקה מבטלים את החמץ כרגיל. ביום שישי בבוקר שורפים את החמץ עד סוף השעה החמישית, כבכל שנה, אך לא מבטלים אותו (ואם לא מתכוון לאכול יותר חמץ, יכול לבטלו כעת). בשבת צריך לבטל את החמץ לפני סוף השעה החמישית.
כיצד לקיים את סעודות השבת בערב פסח?
בבואנו לתכנן את ארוחות השבת, עומדות בפנינו שתי אפשרויות עקרוניות. אפשרות אחת היא שהארוחה תהיה ממאכלי חמץ ובכלים של חמץ, ואפשרות שנייה היא שהארוחה תהיה כשרה לפסח ובכלי פסח.
בכל אחת מהאפשרויות כרוכות כמה בעיות, ולמעשה, רצוי שלא לאכול מאכלי חמץ (פרט ללחם משנה בשתי הסעודות הראשונות) ולא להשתמש בכלי חמץ בערב פסח שחל בשבת (עיינו מהרי"ל, הלכות ערב פסח, יא; שולחן ערוך תמ"ד, ג; משנה ברורה ס"ק יד).
הדרך הטובה ביותר במציאות ימינו היא לסיים להכשיר את המטבח ולהצניע את כל כלי החמץ לפני שבת, ובשבת עצמה להשתמש באוכל כשר לפסח בכלים חד פעמיים, ובפרט בתבניות חד פעמיות. באופן זה, כך תיראה השבת:
סעודת ליל שבת: קונים פיתות או מאפה לחם אחר שאינו מתפורר, ואוכלים בכלים חד פעמיים. אם יש חשש שילדים יסתובבו עם חמץ, ניתן לאכול כביצה פת בתחילת הסעודה, ואחר כך לסלק את הלחם מן השולחן. לברכת המזון כדאי שתהיה מעט פת (אפילו בשקית ניילון) על השולחן.
סעודת שבת בבוקר: משכימים להתפלל, כדי להספיק לסיים את התפילה ולאכול בנחת לפני סוף זמן אכילת חמץ. יש לסיים את אכילת החמץ עד השעה סוף השעה הרביעית (באיזור השעה 10:00). לכן, לאחר התפילה כדאי לקדש ולאכול ארוחת בוקר קצרה אך משביעה עם פיתות או חלה וסלטים.
בימינו, כשיש ממרחים, דגים מעושנים, פסטרמה וכדומה, רצוי לשלב אותם בסעודה וכך להפוך את הסעודה לסעודה נאה המכבדת את השבת.
כדאי מראש לקנות רק מעט חלה או פיתות לשבת: אם בכל זאת נשאר לחם מן הסעודה, שופכים עליו חומר פוגם (כגון אקונומיקה או נוזל לניקוי כלים) באופן שיפגום את כולו, וזורקים לשירותים (או לפח האשפה הציבורי בחוץ). מבטלים את החמץ באמירת "כל חמירא...", וזאת עד סוף השעה החמישית - מעט לפני השעה 11:20.
מנחה וסעודה שלישית: ניתן לאכול סעודה שלישית כחצי שעה לאחר חצות היום (באיזור השעה 13:15). משעה זו ניתן גם להתפלל מנחה, ועדיף להתפלל לפני שאוכלים סעודה שלישית (אך אין בכך חובה). סעודה זו יכולה להיות ארוחת צוהריים גדולה (וכך לא יהיו רעבים מאוד בליל הסדר), אך כמובן ללא חמץ.
מותר לאכול בסעודה זו קניידלך, ויש מן הספרדים שעושים סעודה זו עם מצה עשירה. במקרים אלו צריך להתחיל את הסעודה לפני תחילת השעה העשירית – באיזור השעה 15:50 (כמובן יש לשים לב לא לאכול סמוך מידי לליל הסדר, כדי שנאכל מצה לתיאבון).
שיעורים ולימוד תורה: כיוון שבין סיום ארוחת הבוקר לשעת המנחה יש כשעתיים-שעתיים וחצי פנויות, ללא ארוחות ותפילות, כדאי לארגן בשעות אלו בכל קהילה שיעורים למבוגרים, לנוער ולילדים, וכן לימוד "אבות ובנים".
בדרך זו נוכל לנצל את השבת המיוחדת הזו, להכנה לליל הסדר, כך שנוכל להיכנס לליל הסדר גם מתוך לימוד ההגדה, גם מתוך מנוחה, וגם מתוך קדושת השבת. בע"ה שנזכה להתרומם מקדושה לקדושה, ונזכה להגיע לחירות פנימית אמיתית.
הרב יוסף צבי רימון הוא ראש הישיבה במרכז האקדמי לב, נשיא תנועת המזרחי העולמית, יו"ר עמותת סולמות ורבה של המועצה האזורית גוש עציון
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו