ליל הסדר הוא אחד הטקסים המזוהים ביותר עם העם היהודי, אבל מה בעצם קורה בו? ההגדה המסורתית שהיא טקסט עשיר ועתיק, מספרת את סיפור יציאת מצרים באופן שאנחנו מכירים אותו, אך ברוב הבתים הילדים שומעים את הסיפור ולא באמת מבינים מה קורה במהלכו.
תמי לוי איסרליש, קלינאית תקשורת ומנהלת את הגן "גנגה", זיהתה את הפער הזה בדיוק: "אנחנו מספרים וקוראים את ההגדה, אבל לא באמת מדברים עם הילד. לא עוצרים לרגע לראות האם הוא מקשיב או שומע. ואם הוא לא שומע – מה עשינו בזה?".
איך הרעיון התחיל? "התיישבתי בסדר וראיתי את הילד שלי משתעמם והוא לא לבד, היו עוד מספר ילדים שישבו ולא הקשיבו להגדה", היא מספרת. משם התחיל תהליך של כתיבה שנולד לא מתוך רצון לייצר מוצר, אלא כמענה אמיתי לצורך. "שנה אחרי יצירת ההגדה הרשמית, הכנו מתנה סל מתנה לכבוד החג לגננים והגננות בגן. אמרתי להם תשמעו, כתבתי טקסט חמוד לליל הסדר, בוא נדפיס אותו יפה. וזה מה שעשינו. ורוב המשפחות של הגן גם רצו את הקובץ אז שלחתי להם".
ההגדה "והגדת לבנך ולבתך" לא כוללת את הברכות המסורתיות ולא טקסטים מהמקורות. היא מציעה תיאור מחודש של סיפור יציאת מצרים – קצר, פשוט ונגיש. כל חלק בסדר מקבל מקום והם באים לידי ביטוי ביחד עם כל השירים מההגדה המסורתית, אך גם פה יש טוויסט: ישנם 13 שירים ישראלים שקשורים לטקסט ההגדה האלטרנטיבית כמו שירי אביב, חירות, אומץ וניסים.
ההגדה מגיעה לצד חוברת פעילות נלווית בשם "יצירת מצרים". הכוונה שלה היא לייצר חיבור בין ההגדה לבין הילדים. ההגדה עצמה מפנה לפעילויות שיש בחוברת יצירה. אז למשל, כשמדברים על לשנה הבאה בירושלים הבנויה, ישנו ציור שמתחבר לזה.
ההגדה נמכרת כיום גם בארץ וגם בחו"ל – בעברית ובאנגלית, דרך אתר הפרויקט ודרך האינסטגרם של תמי. היא התחילה בקטן, כמעט במקרה, והופצה בהתחלה רק למי שיצר קשר. מאז, הביקוש גדל, וההדפסות הבאות כבר מתוכננות. אבל מבחינתה, ההצלחה האמיתית היא לא בכמות: "מה שאני הכי אוהבת זה לשמוע שההגדה גרמה לילד לשאול שאלה. שהיא פתחה שיחה. ברגע הזה, ההגדה עשתה את שלה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו