ביעור חמץ. צילום: אורן בן חקון

ביעור חמץ 2024 - מאיזו שעה אסור לאכול חמץ ומתי מותר לאכול?

חג הפסח מתקרב בצעדי ענק, ואיתו מגיעים גם איסורי החמץ • כל מה שצריך לדעת בנוגע לזמנים המדויקים של איסור אכילת חמץ, אופן ביצוע בדיקת חמץ, ביעור חמץ והברכות‏

זמני בדיקת חמץ

את בדיקת החמץ יש לבצע ביום ראשון (היום) 21/04/2024 בערב, לאחר תפילת ערבית (מ-19:45 והלאה).

זמני אכילת וביעור חמץ 2024, צילום: ישראל היום

עד מתי אפשר לאכול חמץ?

את החמץ מבערים בערב פסח, י"ד בניסן. בשנת תשפ"ד 2024, התאריך העברי הוא 22/04/2024.

ירושלים - 09:53

תל אביב - 09:55

חיפה - 09:53

באר שבע - 09:55

אילת - 09:56

קריית שמונה - 09:51

אריאל - 09:53

זמני ביעור חמץ 2024

את החמץ מבערים בערב פסח, י"ד בניסן. בשנת תשפ"ד 2024, התאריך העברי הוא 22/04/2024.

ירושלים - 11:15

תל אביב - 11:17

חיפה - 11:16

באר שבע - 11:17

אילת - 11:17

קריית שמונה - 11:13

אריאל - 11:15

מתי אפשר לחזור לאכול חמץ?

מותר לחזור לאכול חמץ עם צאת החג שביעי של פסח (חג שני) אשר חל השנה ה' תשפ"ד 2024 ביום שני כ"א ניסן 29/04/2024.

איך עושים בדיקת חמץ?

מטרת הבדיקה היא לוודא שלא נותרו שאריות חמץ בבית, לפני תחילת איסור אכילת חמץ.

הנה המדריך המלא לביצוע בדיקת חמץ נכונה:

לפני תחילת הבדיקה:

  • הצטיידו בציוד: פנס, נוצה ויעה.
  • סדרו את הבית: פנו שאריות, חפצים, פתחו ארונות ומגירות, ודאגו שתהיה לכם גישה לכל פינה בבית.

ברכת בדיקת חמץ:

לפני תחילת הבדיקה, נהוג לברך: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על ביעור חמץ".

ביצוע הבדיקה:

  • התחילו מהמקומות הגבוהים: ארונות, מדפים, ספריות, תקרות.
  • עברו לפינות נסתרות: מתחת לרהיטים, מאחורי דלתות, בתוך מגירות.
  • השתמשו בפנס: ודאו שלא פספסתם שום פינה חשוכה.
  • השתמשו בנוצה: עברו את הנוצה על משטחים חשודים, כדי לחשוף פירורי חמץ.
  • השתמשו ביעה: בדקו כלי מטבח, בייחוד אלו שבהם נהגתם להשתמש במוצרי חמץ.

מה עושים עם החמץ שמצאתם?

ישנן שתי אפשרויות:

  • שריפה: שיטה קלאסית, פשוט הדליקו מדורה והשליכו את החמץ לתוכה. זה מה שיש לעשות עם כל החמץ הגמור.
  • ביטול: מוצרים שאינם כשרים לפסח אך אינם חמץ גמור ניתן לנעול בארון הנשאר סגור לכל אורך החג, ו'לבטל' אותם על ידי אמירת הנוסח המופיע למטה.

מהו ביעור חמץ?

ביעור חמץ הוא מצווה מהתורה המחייבת להשמיד את כל החמץ שנמצא ברשותנו לפני כניסת חג פסח. חמץ הוא מאכל המכיל דגן שהוחמץ, ואסור לאכול אותו במהלך חג הפסח.

חשוב לזכור:

  • מומלץ למכור את החמץ בהקדם האפשרי, ולא לחכות לרגע האחרון. ניתן לבצע מכירת חמץ אונליין באתר יעודי.
  • ישנן שתי שיטות בנוגע לזמן המדויק של סוף זמן ביעור חמץ:
    • השיטה המקדימה: על פי שיטה זו, יש לבער את החמץ עד לזמנים המופיעים למעלה.
    • השיטה המאחרת: על פי שיטת הגר"א, מותר לבער את החמץ עד כרבע שעה לאחר הזמנים המופיעים למעלה.

איך עושים ביעור חמץ?

  1. נקו את הבית לפסח: ערכו בליל י"ג בדיקת חמץ לאור הנר/פנס ולמחרת בבוקר בצעו את הביעור.
  2. אספו את כל החמץ: עברו על כל הבית וודאו שלא נותרו שאריות חמץ.
  3. הכינו מקום לביעור: בחרו מקום פתוח שבו תוכלו לשרוף את החמץ בבטחה.
  4. ברכו: לפני תחילת ביעור החמץ, נהוג לומר את הנוסח המופיע למטה.
  5. הדליקו אש: הדליקו אש במקום שבחרתם.
  6. שרפו את החמץ: השליכו את החמץ לתוך האש וודאו שהוא נשרף כליל.

נוסחי תפילת ביעור חמץ

נוסח התפילה בארמית:

"כָּל חֲמִירָא וַחֲמִיעָא דְאִיכָּא בִרְשׁוּתִי, דְלָא חֲמִתֵּיהּ, וּדְלָא בִעַרְתֵּיהּ, וּדְלָא יְדַעְנָא לֵיהּ, לִבָּטֵל וְלֶהֱוֵי הֶפְקֵר כְּעַפְרָא דְאַרְעָא".

נוסח התפילה בעברית:

"כל חמץ ושאור שיש ברשותי, שראיתיו ושלא ראיתיו, שביערתיו ושלא ביערתיו, יבטל ויהא הפקר כעפר הארץ".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו