ממונה הקורונה התריע: "לא יודע להבטיח שלא יהיה סגר"

עומסים בבתי החולים, אפשרות לסגר וצפי להכפלה באשפוזי הבית - פרופ' סלמאן זרקא התייחס בדאגה לגל התחלואה: "הגבלת התקהלות לא תשנה את היקף המגפה" • בנוגע למערכת החינוך: "חשוב ללמוד באופן פרונטלי"

ממונה הקורונה פרופ' זרקא מתריע: "אני לא יכול להבטיח שלא יהיה סגר" // קרדיט: לע"מ

בדרך להחרפת הצעדים? פרויקטור הקורונה, פרופ' סלמאן זרקא, קיים היום (חמישי) מסיבת עיתונאים, בה אמר כי: "אני לא יודע להבטיח שלא יהיה סגר. יש כאן מספר דברים שקורים. העומסים, הצוותים בבתי החולים ואז לצערי, אם יהיה סגר, זה יהיה כמו הסגר הראשון שלא יוצאים 100 מטר".

לדבריו, "הגל שאנחנו נמצאים בו שמשולב בוריאנט אומיקרון ודלתא, ממשיך להעלות וסביר שמספר הנדבקים גבוה מזה שרואים בדשבורד. חלק מהנדבקים עושים בדיקה ביתית שלא מדווחת. קצב ההדבקה הגבוה של אומיקרון מחייב אותנו לייצר מדיניות מותאמת לקצב הגדילה הגבוה. עיקר התחלואה הקשה באוכלוסייה הסיכון, בעיקר מעל גיל 60 ובלתי מחוסנים או שקיבלו חיסון שני ולא חידשו אותו", הוסיף זרקא.

"90% מעל גיל 60 כן התחסנו"

"היום תמונת האשפוז בישראל - החולים הקשים הם מעל גיל 60 והחיסון שלהם לא תקף. אני מבקש לקרוא לציבור לאנשים - מי שלא קיבלו מנה 3 לבוא להתחסן. 90% מהאוכלוסייה מעל גיל 60 כן התחסנו. רבע מעל גיל 60 כבר קיבלה מנה 4. יש 110 אלף איש מעל גיל 65 שנדרש שיקבלו מנה 3 ועדיין לא קיבלו אותה. זו אוכלוסייה שיש לה סיכון לחלות באומיקרון או בדלתא ולהגיע לאשפוז חלילה, להנשמה ולסכנת חיים".

לדבריו, "היקף העובדים שנדבקים ונשארים בבידוד מביא אותנו לאתגרים בשימור השירותים החיוניים. במערכת הבריאות יש כ-5600 עובדים בבידוד. כמחצית רופאים/ות ו-1500 אחיות/ים. גם בשירותים אחרים שמענו על היעדרות עובדים. העומס גדל, אנו בוחנים אפשרות לצמצם שירותים לא דחופים, שרותים אמבולטוריים ככל שיידרש".

כמו כן, זרקא ציין כי "החל ממחר (שישי) נייצר עדיפות ברורה בתורים לבדיקות, בתחנות פיקוד העורף ובקופות החולים. נייצר מסלולים נפרדים לאוכלוסייה בסיכון. נוסף לדיגום מהיר, הדגימות יסומנו בנפרד על מנת להבטיח להם תשובה תוך זמן קצר. שאר האוכלוסייה מוזמנת להעזר בבדיקות אנטיגן. ככל שהגל ימשיך לעלות, נצטרך לתעדף את הקצאת המשאבים ולהסביר לציבור על התמונה המתעדכנת".

זרקא הוסיף בנימה אישית כי "עברנו שנתיים גלי קורונה. אנו מתורגלים ולומדים מהגלים הקודמים איך להתגונן לשמור על עצמנו ולשמור על אחרים. אנו חייבים לשמור על עצמנו ועל אוכלוסיית הסיכון, שעלולה להגיע לתחלואה קשה ומסכנת חיים. להתחסן ולהקפיד על מסיכה".

"לא יודע להבטיח שלא יהיה סגר"

"אנו צופים גדילה עד הכפלה ל-700 אשפוזי בית. טיפול בפקסלוביד - לא כולם רוצים לקבל. אנו מאפשרים לכל חולה לקבל החלטה. אנו מציעים את הטיפול לאנשים שמרגישים טוב. אולי מטבע הדברים יש אנשים שמאמינים שלא צריך ושהתרופה מיותרת עבורם. אנו ממשיכים ללמוד את הנתונים. יש לה יעילות של 90% אך גם תופעות לוואי של טעם מתכתי בפה ושילשולים. נעקוב אחרי הנתונים".

מחסום משטרתי בסגר // צילום: אורן בן חקון // מחסום משטרתי בסגר,

בנוגע למדיניות הממשלה, זרקא טוען כי "אין לנו מדיניות של הדבקה המונית. אנחנו לא בתפיסה של חסינות עדר. אף אחד לא יודע מה יקרה. אם אנשים שידבקו מאומיקרון עוד חודשיים שלושה. אנו מודאגים מלונג קוביד, פימס או השפעה לאוכלוסייה מבוגרת. אין שום היגיון מקצועי, שום מחקר שאומר בואו נידבק. אנו מממליצים לכל הציבור להגן על עצמו, מסר שאומר בוא נידבק היה מציע לאנשים לא להיבדק ולא היינו מגישים תחנות אנטיגן".

בנוגע להגבלות אמר זרקא: "מתייעצים עם מומחים ומסתכלים על מה שקורה בעולם. הגבלת התקהלות לא תשנה את היקף המגיפה, ורק מהסיבה הזו אנו לא ממליצים. בעבר המלצנו כך כי המצב היה שונה. אני לא יודע להבטיח שלא יהיה סגר. יש כאן מספר דברים שקורים, העומסים, הצוותים בבתי החולים ואז לצערי, אם יהיה סגר, זה יהיה כמו הסגר הראשון שלא יוצאים 100 מטר. אני מקווה שלא נגיע לזה. ואם כן נביא את ההמלצה למקבלי ההחלטות".

זרקא נשאל האם מצבם של חולי אומיקרון קל יותר לעומת הנגיפים הקודמים: "יקח לנו זמן עד שנעמיק בתמונת המצב. באופן יחסי אולי הנשמה ולא אקמו. יש דברים משמעותיים - נושא הגיל. עיקר החולים במצב קשה וקריטי. הדבר השני - מרכיב החיסון.

"אין לנו מדיניות לסגור את בתי הספר"

"מנכ"ל משרד הבריאות הוציא לבתי החולים מכתב לצמצום השירות האמבולטורי. לא נכון לייצר הנחיה גורפת לכל בתי החולים. ניתנה לכל הנהלת בית חולים סמכות לבחון את הדברים. השמיכה הקצרה של מערכת הבריאות נחשפת. חולים שזקוקים לניתוחים, ייקבעו להם תורים בהמשך ונחזור לטפל בהם".

כמו כן, זרקא נשאל האם בדיקת אנטיגן ביתית תוכל להיות הבדיקה היחידה: "אנחנו עוד לא שם. אולי בהמשך. אכן חלק מהחולים מתאשפזים בגלל שבר ולאחר מן מתגלים כחולי קורונה. זה מה שנקרא 'עם קורונה' ולא 'בגלל קורונה'. אין לנו יכולת להפקיד בין שתי הקבוצות. הנתונים העולמיים מראים שכ-40% הם חולים שהגיעו לבית החולים מסיבה אחרת ותוך כדיאשפוז אובחנה הקורונה. אנחנו מניחים שחלק מהנתונים האלה אופיניים גם לישראל. אדם ששבר רגל נטפל לו ברגל ואם הקורונה מייצרת אתגר- גם בזה נטפל".

מחלקת קורונה // צילום: יוסי זליגר // מחלקת קורונה,

בנוגע להתפשטות הנגיף במערכת החינוך, ענה: "אני מאמין שצריך למצוא את הדרך לחיות לצד הקורונה ולחיות את חיינו הטבעיים. כשהגל עולה, צריך 'להתכווץ' ולהישמר יותר. חשוב ללמוד באופן פרונטלי, לשמור על פעילות חברתית, ולאפשר להורים ללכת לעבודה. אין לנו מדיניות לסגור את בתי הספר ככל שיש התפרצות בבתי הספר - יש לרופא מחוזי סמכות לסגור. נמשיך לחסן בבתי הספר ונדאג להביא ניידות לחסן שם".

בהמשך לדבריו של פרופ' סלמאן זרקא, מנכ"ל משרד הבריאות, נחמן אש, כתב למנהלי בתי החולים: "בעת הזאת, כאשר רמת התחלואה בקורונה הולכת ועולה במהירות וכאשר אנשי סגל רבים יוצאים לבידוד עקב הדבקה בקורונה, אנחנו נדרשים להתמודד עם אתגר גדול שהולך ונבנה מול עיננו. לאור העלייה בתחלואה המהירה במספר האשפוזים, אבקשכם לשקול הצורך בהפחתה או בביטול פעילות אלקטיבית שאינה דחופה, על מנת להפחית את העומס על הסגלים המטפלים. בהזדמנות זו אני מחזק את ידיכם בהתמודדות זו, ומביע את הערכתי לפועלכם ולעבודת הצוותים בשטח".

ד״ר ארז ברנבויים מנכ"ל ביה"ח הציבורי אסותא אשדוד: "ככל שיהיה פער בסגלים זה עשוי להוביל לצמצום בפעילות האלקטיבית במקום שיש קושי לקיימו. כבר עתה יש צמצומים בפעילות מרפאתית בכפוף לעלייה בתחלואה של צוותי הרפואה אנחנו צמצמנו מרפאות נשים בגלל בידודים של גניקולוגיות תוך שאנחנו משמרים את השירות ליולדות והריון בסיכון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר