בשורה למתמודדי הנפש: לראשונה - פסיכיאטר בוועדת סל התרופות

ההחלטה של שר הבריאות התקבלה כחלק ממדיניות קידום בריאות הנפש • במקביל, ארגוני המטופלים פנו להורוביץ במחאה על שהוועדה מתעלמת מהפסיכיאטריה: "יחס מביש של בן חורג"

דיון של ועדת הסל. "ההחלטה לצרף פסיכולוג הייתה ראויה, אבל מה עם אונקולוג?", צילום: לע"מ

לראשונה זה יותר מ־20 שנות קיומה של ועדת סל התרופות הציבורי במשרד הבריאות, החליט שר הבריאות ניצן הורוביץ למנות כחבר ועדה רופא פסיכיאטר.

ההחלטה התקבלה כחלק מהמדיניות המוצהרת של הורוביץ לקדם את תחום בריאות הנפש, ולצמצם את הקיפוח והאפליה התקציבית של בתי החולים הפסיכיאטריים ומרפאות בריאות הנפש. זאת על רקע ביקורת ציבורית נוקבת, על כך שהתרופות והטכנולוגיות בתחום מקבלות את העדיפות הנמוכה ביותר בוועדת הסל.

בד בבד, ל"ישראל היום" נודע כי בתחילת החודש הועברה לשר הורוביץ פנייה חסרת תקדים של ראשי שישה ארגוני מטופלי נפש ובני משפחותיהם, שמתריעים על התקצוב הזעום של תרופות חדשות ועל הצורך במינוי פסיכיאטר לוועדת הסל.

שר הבריאות הורוביץ, אורן בן חקון

בפנייה, כתבו ראשי העמותות להורוביץ כי "בהמשך לחלקן הזעום של התרופות הפסיכיאטריות בסל, תוך פגיעה בשירותי הבריאות הניתנים למתמודדי הנפש, אנו דורשים שיינתן משקל גדול לתרופות ולטכנולוגיות פסיכיאטריות בסל הבריאות ולפעול להסרת החסמים הקיימים".

עוד הם התריעו כי "כל מתמודד שחווה דיכאון או מצב פסיכוטי הוא עולם ומלואו, והיעדר מענים פוגע קשות במתמודד ובמעגלים סביבו. את המדיניות בדבר סדר העדיפויות הראוי לבריאות הנפש, ובעת הזאת על רקע תוצאות הקורונה, יש לשקף גם בהרכבה של ועדת הסל ובהגדלה משמעותית של מגוון התרופות בתחום בריאות הנפש. התחלואה הנפשית פורצת בדרך כלל בגיל צעיר, וחיים שלמים יורדים לטמיון בשל ההשפעות החלקיות של התרופות הקיימות באיזון מצבם הנפשי של הסובלים מתחלואה נפשית קשה".

"ביטוי נוסף למצב מצער"

הפנייה של עמותות החולים מסתמכת גם על בדיקת נתוני משרד הבריאות, שערך גדי רוזנטל מעמותת "משפחות בריאות הנפש", ולפיה ב־12 השנים האחרונות אישרה הוועדה מספר זעיר מאוד של 18 תרופות וטכנולוגיות פסיכיאטריות חדשות, לעומת 1,115 תרופות שאושרו לשאר המחלות, וכי במשך ארבע שנים לא אושרה אפילו לא תרופה חדשה אחת.

העמותות שפנו לשר הבריאות הן עמותות "עוצמה", "אנוש", "איכות בשיקום", "משפחות בריאות הנפש", "לשמ"ה לשילוב מתמודדים וההעצמה בבריאות הנפש", וארגון משפחות נפגעי תחלואה כפולה.

ריבי צוק, שופטת בדימוס ויו"ר עמותת "עוצמה", אמרה ל"ישראל היום": "העובדה שלא היה עד עכשיו בוועדה ולו פסיכיאטר אחד - ביטוי נוסף למצב מצער, שבו שירותי בריאות הנפש מוזנחים ביותר וזוכים ליחס מביש של בן חורג בחצר האחורית של מערכת הבריאות. מדובר במצב אבסורדי, שכן בהערכת חסר, מדובר ביותר מ־200 אלף חולים כרוניים במצב קשה, שההזנחה בטיפול בהם משליכה גם על ציבור גדול של יותר ממיליון בני המשפחה גרעינית שלהם".

"אפליה נוראה"

יו"ר העמותה לשילוב מתמודדים וההעצמה בבריאות הנפש (לשמ"ה), הדס נתן: "לדאבוננו, לאורך השנים תרופות עדכניות לבריאות הנפש אינן נכללות בסל התרופות, ומתמודדים נאלצים לשלם מאות שקלים בחודש על תרופות שנרכשות באופן פרטי. הדבר חמור במיוחד, כי זו אוכלוסייה שחלקה אינה יכולה להשתכר ונסמכת לעיתים על קצבת נכות נמוכה. מדובר באפליה נוראה בהשוואה למחלות אחרות".

ד"ר פישל // צילום: יהושע יוסף,

בינואר השנה נחשפה ב"ישראל היום" הביקורת הנוקבת שהעלה ד"ר צבי פישל, היו"ר היוצא של איגוד הפסיכיאטריה, שמונה בינתיים ליו"ר המועצה הלאומית לבריאות הנפש: "הוועדה נגועה בסטיגמות. בדיונים הועלו טיעונים על ידי חלק מחברי הוועדה נגד התרופות והטכנולוגיות החדשות, הנגועים בבורות קשה מאוד, ונאמרו, למשל, אמירות כי הפרעת קשב וריכוז היא 'מחלה אופנתית'".

אתמול אמר ד"ר פישל: "הכללת פסיכיאטר בצוות ועדת הסל היתה מטרה שלנו, ואנו שמחים ששר הבריאות היה שותף לה. בכך מראה השר הורוביץ ביטוי מעשי וחשוב לתמיכה שהביע בבריאות הנפש. חשיבות הפסיכיאטר בוועדת הסל מודגשת לנוכח הממצאים השערורייתיים, שמראים שבעשור האחרון פחות מ־2% מתקציב הסל הוקצה לפסיכיאטריה, שיעור הנמוך אפילו מה־4% מתקציב הבריאות שמוקצה לבריאות הנפש. אנו דורשים מהוועדה לתקן עוולות של שנים, ובהן התייחסויות סטיגמטיות להפרעת קשב וריכוז, חוסר הבנה שהפסיכיאטריה שוכנת במוח וחוסר הבנה של הסבל הרב שמטופלינו סובלים - בין שבמצבי דיכאון עמיד ואובדנות, פסיכוזה קשה, חרדה, הפרעות קשב שהורסות חיים גם בגיל המבוגר, הפרעות שינה ועוד. חיי המטופל הפסיכיאטרי ואיכותם אינם שווים פחות מכל אדם אחר".

ממשרד הבריאות לא נמסרה כל תגובה לטענות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר