"פריצת דרך משמעותית": התרופה החדשה שעשויה לחולל מהפכה בטיפול בסרטן השד

על פי מחקר חדש, התקדמות המחלה פחתה ב-72% אצל חולות סרטן שד גרורתי מסוג HER2 שקיבלו תרופה בשם "אנהרטו", זאת בהשוואה לחולות שטופלו בתרופה המקובלת כיום • הטיפול החדש הוגש לאישור ועדת סל התרופות

הדמייה // קרדיט: Getty Images

תוצאות מחקר חדש שמתפרסם היום (שבת) בכנס האונקולוגיה האירופי (ESMO) עשויות להוביל למהפכה בטיפול בסרטן שד גרורתי. התוצאות מראות יעילות גבוהה מאוד ועצירה של התקדמות המחלה בקרב החולות. לפי המחקר, התקדמות המחלה פחתה ב-72% אצל חולות סרטן שד גרורתי מסוג HER2 שקיבלו טיפול בתרופה בשם אנהרטו, זאת בהשוואה לחולות שקיבלו את התרופה המקובלת כיום למחלה גרורתית בשם קדסיילה.

עוד נמצא במחקר כי המחלה לא התקדמה לתקופה ארוכה פי 3.5 אצל מי שקיבלו את הטיפול החדש (אנהרטו) בהשוואה לקיים. זמן ההישרדות ללא התקדמות המחלה עמד על 25.1 חודשים לעומת 7.2 חודשים בלבד בקרב החולות שקיבלו "קדסיילה". התגובה לטיפול הייתה טובה יותר: כ-80% מכלל החולות בקבוצה שקיבלה את אנהרטו הגיבו לטיפול (המחלה נסוגה ביותר מ-30%), לעומת 34% בלבד בקרב הקבוצה שקיבלה קדסיילה.

במחקר (שלב 3) השתתפו 524 חולות סרטן שד גרורתי מסוג HER2 מרחבי העולם. כלל החולות נמצאות בשלבים מתקדמים של המחלה אחרי סדרת טיפולים (קו טיפול) אחת לפחות, והגיל הממוצע היה 54. החולות חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת (שכללה 263 חולות) קיבלה את הטיפול המקובל כיום "קדסיילה", וקבוצה שנייה (שכללה 261 חולות) קיבלו תרופה חדשה - "אנהרטו".

אחת מארבע נשים החולות בסרטן שד תאובחן בסרטן מסוג HER2, שבו הגידול מבטא חלבון מסוג זה. כ-1250 נשים מאובחנות בסרטן מסוג זה בישראל מדי שנה. מדובר בסרטן אגרסיבי המשפיע על איכות חיי המטופלת ועל סיכויי הארכת חייה. כיום הטיפול הקיים לחולות בשלב גרורתי של המחלה הוא כימותרפיה עם הרצפטין בשלב הראשון, ולאחר התקדמות המחלה – טיפול בקדסלייה.

תוצאות המחקר הוכיחו את העיכוב הגדול ביותר בהתקדמות המחלה אצל החולות - אפילו יותר מהטיפול הרצפטין, אשר נחשב כפריצת דרך היסטורית. המחקר הוצג במושב המרכזי של הכנס השמור למחקרים הבולטים ביותר השנה. החוקרים מציינים כי הוא צפוי לשנות את המחקר בתחום, ועשוי להוביל לשינוי דרמטי באופן הטיפול בכל העולם בחולות סרטן שד גרורתי מסוג HER2.

הטיפול "אנהרטו" של חברת אסטרהזניקה אושר בשנה שעברה באישור מהיר על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני, לאור תוצאות חסרות תקדים במחקר שלב 2 על חולות שמיצו את כל אפשרויות הטיפול. התרופה מהווה מעיין "טיל מונחה מטרה" - נוגדן שאליו מוצמד טיפול כימותרפי אשר מתפרק בגוף בסביבת הגידול בלבד. הטיפול הוגש השנה לאישור ועדת סל התרופות, שצפויה להתחיל את עבודתה בשבועות הקרובים.

"הנתונים שהוצגו מלהיבים. זו פריצת דרך משמעותית שאי אפשר להמעיט בה", אמרה ד"ר נעה אפרת בן ברוך, יו"ר קבוצת השד באיגוד האונקולוגי הישראלי. "מדובר בתרופה חדשה ומרתקת שהוגשה לסל התרופות השנה. מבנה התרופה דומה לטיפול הקיים. מדובר בנוגדן שמולקולת הכימותרפיה קשורה אליו, אך יש שוני בסוג הכימותרפיה ובתכנון התרופה.

"הנשים שהשתתפו במחקר הן חולות עם גרורות במוח או בכבד שקיבלו לפחות קו טיפול אחד לסרטן שד גרורתי ו-50% מהן קיבלו יותר מקו טיפולי אחד", הסבירה ד"ר אפרת בן ברוך. "אצל 76% מהחולות שקיבלו את התרופה החדשה, המחלה לא התקדמה יותר משנה, לעומת 34% מהחולות שקיבלו את הטיפול הקיים. זו תרופה שנותנת תשובה הרבה יותר טובה מהאופציות הקיימות. אלו תוצאות מרשימות בכל קנה מידה. הוספנו כאן אפשרות טיפולית שנותנת משך חיים משמעותי לחולות". יו"ר קבוצת השד באיגוד האונקולוגי הישראלי הדגישה כי לא נמצאו מקרים של תופעות לוואי משמעותיות, ובייחוד לא נמצאו מקרים משמעותיים של מחלת ריאות שנצפתה במחקרים מוקדמים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר