המלחמה הארוכה בצפון גובה מחיר נפשי מהילדים, שרבים מהם סובלים מתופעות של פוסט-טראומה וחרדה. "כמות הילדים הפוסט-טראומטיים והחרדתיים שיש פה, והמצוקה והצורך בטיפול רגשי, הם לא בקנה מידה בהשוואה למרפאה שלי במרכז הארץ", אומר ד"ר נוי כהן, מומחה לרפואה דחופה בילדים, שעובד בשנה האחרונה במרכז בריאות הילד של קופ"ח כללית בקריית שמונה, ובשעות הלילה במוקד הרפואה הדחופה הלילי שבית החולים רמב"ם החל להפעיל במהלך המלחמה.
אפקט המלחמה: כ-29% מילדי ישראל מציגים תסמיני פוסט טראומה חמורים // אנווטו, עדן חן
לד"ר כהן יש אפשרות להשוות את המצב בצפון לזה שבמרכז. עד לפני כשנתיים הוא היה בכיר במחלקה לרפואה דחופה בילדים בבית החולים אסותא אשדוד, ובוגר התמחות בניהול.
כאשר בתו הבכורה גילי החלה לדבר על שנת שירות, עלה בראשו הרעיון לעשות "שנת שירות" משלו, והוא הגיע להתנדב לטפל בילדי צפון הארץ. בקיץ האחרון עבר עם אשתו ושלושת ילדיו לקיבוץ נאות מרדכי והחל לעבוד בכללית. במקביל הוא ממשיך פעם בשבוע לעבוד במרפאת כללית במרכז הארץ.
"בין המטופלים שלי יש משפחה של ארבעה ילדים שחזרו לצפון. יש שם בן 4.5 ובן 3.5 שחזרו להרטיב, וכל דבר מקפיץ אותם. חיזקנו את המרפאה בשתי עובדות סוציאליות, יש שירותי טיפול, אבל הביקוש עולה על ההיצע וכואב הלב", מספר ד"ר כהן.
"כאן אנו רואים בעיניים איך נראית פוסט־טראומה אצל ילדים. אתה נחשף להפרעות אכילה ולהתנהגות שבמרכז אני לא רואה. זה פשוט לא הוגן עבור הילדים פה שממשיכים בשגרת החיים שלהם תחת מלחמה. צריך לארגן אחרת את שירותי הבריאות בצפון. זה פרויקט שמדינת ישראל צריכה להוביל, וחייב להיות עם אנשי המקצוע הכי טובים".
"לא יילחמו עליך"
"עד שאתה לא בא עם הילד לרופא או מחכה בתור למומחה, אתה לא מבין את הפערים בין הצפון למרכז", הוא אומר.
"בשביל רופא מומחה בילדים, לפעמים צריכים לנסוע מהצפון לשניידר או לשיבא או לרמב"ם. אין פה תחרות בין הקופות כמו במרכז הארץ. לא יילחמו עליך, ולכן חובה שרגולטור או מישהו מלמעלה יסתכל על תורים וזמינות".
ד"ר כהן נותן דוגמאות נוספות לשירותי בריאות לא מיטביים לתושבי הצפון: "אין פה MRI, יש ניידת שמגיעה פעם בהרבה זמן. אין CT, אין שירות של אשפוזי יום. אנשים חיים כאן 4-3 שנים פחות מבמרכז, יש יותר תמותת תינוקות".
במהלך מלחמת "שאגת הארי", כאשר תושבי קריית שמונה נשארו ללא שירותי רפואת מומחים בלילה, הקים משרד הבריאות מוקד רפואה דחופה.
בימים אלו פועלת ועדה ממשרד הבריאות בראשות ד"ר הגר מזרחי, ראשת חטיבת הרפואה, ודנה באופן הפעלת שירותי הרפואה בקריית שמונה גם בשגרה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו