תינוק בן חודש נפטר - נבדק קשר לצריכת נוטרילון. . צילום: GettyImages

פרשת נוטרילון: דרישה בכנסת לשקיפות מלאה מהיצרנים

הוועדה לזכויות הילד כינסה היום דיון בנושא הריקול של חברת טבע על מוצר המזון לתינוקות • ״כשמדובר בתינוקות אין זמן לריקול הדרגתי, אין זמן לשיקולים תדמיתיים - כל יום של עיכוב עלול להיות קריטי", אמרה יו"ר הוועדה

לאחר שחברת טבע ביצעה ריקול על מוצרי תחליפי החלב לתינוקות של נוטרילון, ומשרד הבריאות הרחיב את הריקול לסדרות מסוימות של נוטרילון שלב 1 ונוטרילון AR, בשל חשש להימצאות רעלן בשם "צרוֹליד" (Cereulide) שמקורו בחומצת שומן מסוג ARA שסיפק ספק מסוים - בוועדה לזכויות הילד התקיים היום (רביעי) דיון בנושא.

אפרת מנור, נציגת חברת טבע, אמרה היום בדיון כי ״המוצר שלנו הוא מוצר של חברת נוטרישה העולמית, היצרן המוביל באירופה מבית דנונה. זו חברה רצינית ולצד החברה אנחנו עורכים בקרות נוספות".

הוסיפה ואמרה מנור: "ברגע שנושא הריקול הגיע לפתחנו הודענו למשרד הבריאות ועבדנו עמו בשיתוף פעולה מלא ועד כה אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא. כמו שמשרד הבריאות ציין בדיון, זה אירוע עולמי מתגלגל ותוך כדי תנועה. זה אירוע גלובלי, אשר קרה בחברות נוספות בעולם. ברגע שהיה עוד מידע שהצריך ריקול נוסף או ברגע שהיה שינוי רגלוציה בעקבות הפרסום של האפסה, פנינו למשרד הבריאות והחלטנו על תהליכי ריקול".

הוועדה לזכויות הילד בכנסת בנושא הריקול על ניוטרולון, צילום: דני שם טוב

"אנחנו עשינו כל שביכולתנו למזער את האירוע ככל שניתן. מבחינתנו אם יש ספק אין ספק. המון מהאצוות שאנחנו מקבלים הן תקינות לחלוטין למרות שעשינו עליהם ריקול. כל המוצרים של נוטרילון שנמצאים כרגע על המדף הם תקינים. זה מאוד חשוב שיבינו את זה. אנחנו בסיטואציה מתפתחת לא רק בישראל אלא בכל העולם. ברמה התקשורתית נוצר כאן רעש תקשורתי וחשוב לי להרגיע את ההורים. אנחנו מבחינתנו עשינו כל מה שנדרש בכדי שהמוצרים יהיו בטוחים לשימוש. הכל נעשה בהתאם לרגולציה שהתפתחה. העברנו את כל הבדיקות הנדרשות ואת כל המסמכים הנדרשים", סיכמה מנור.

יו"ר הוועדה קטי שטרית,

יו״ר הועדה קטי שטרית הגיבה ואמרה: "זה ממש לא עניין תקשורתי. זה עניין בריאותי גרידא. אין הזדמנות שנייה. יש כל כך הרבה אפשרויות במסגרתן אתם יכולים להקים בעצמכם ביקורת פנימי, ולא להיות תלויים רק ביצרן. אסור שדבר כזה יקרה, אתם צריכים להיערך אחרת ממה שנערכתם עד עכשיו. לילדים אין יכולת להגיב - אנחנו צריכים להיות שם עבורם״.

מנור ביקשה לחדד את דבריה ואמרה "אנחנו ערוכים תמיד ובודקים את עצמנו בכל עת. במדינת ישראל הבדיקות של תחליפי חלב לתינוקות רחבות יותר ממדינות אחרות. אנחנו עושים את המיטב ועובדים מול תקינה ורגולציה מקומית. זה אירוע מתגלגל ומתפתח בעולם. לפני חודש אם הייתי אומרת שימצאו שאריות צירולידיים בתמלים, זה היה משהו שלא היה קיים. אין כמעט מעבדות בעולם שבודקות צירולידים. ברגע שידענו על זה פנינו למשרד הבריאות. כן חשוב לי להגיד שאנחנו עושים הכל כדי לוודא שכל מוצר שיהיה על המדף נקי ובטוח לשימוש. אני 10 שנים מטפלת במוצר הזה וזה מוצר טוב מאד מבחינת האיכות וההרכב שלו".

בתחילת הדיון אמרה יו״ר הועדה לזכויות הילד, ח״כ קטי שטרית: ״כשמדובר בתינוקות אין זמן לריקול הדרגתי. אין זמן לשיקולים תדמיתיים. כל יום של עיכוב עלול להיות קריטי. בשבועיים האחרונים כ־3,000 אימהות הצטרפו לתביעה ייצוגית. התינוקות שלהן פיתחו תסמינים הדומים להרעלת צרוליד, לאחר שצרכו נוטרילון. 28 תינוקות פונו לבתי חולים, ארבעה מהם אושפזו, ואחד מהם נפטר. (יש לציין כי מבדיקה של משרד הבריאות עלה כי אין קשר בין הדברים)".

מוצרי נוטרילון, צילום: יהושע יוסף

הוסיפה שטרית: "לא מדובר במספרים סטטיסטיים. אלא בחיים של אלפי תינוקות. אנחנו צריכים לקבל תשובות, אבל דבר אחד כבר ברור: יבואן צריך להיות בקשר רציף עם היצרן כדי להכיר כל סכנה אפשרית. ויבואן צריך לדווח תוך 24 שעות למשרד הבריאות על כל סכנה. כי כשמדובר במזון לתינוקות אין מקום לעיכובים, אין מקום לחשש תדמיתי ואין מקום לסיכון מיותר״.

פנינה אורן שניידור, ראש שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, אמרה בדיון: "אנחנו דורשים שקיפות מלאה מהיצרנים. החוק קובע שבהינתן זה שאין אפשרות לפקח על כל מוצר ומוצר, האחריות הישירה מוטלת באופן ישיר על היצרן והיבואן. הוא צריך לנהל סיכונים ולבצע בקרות". 

"עם זאת האירוע הגלובלי שעומד לפנינו קרה ב-80 מדינות בעולם ולצערי לא פסח עלינו. האירוע התחיל בסוף דצמבר ועם היוודע האירוע פעלנו באופן פרו אקטיבי על מנת לוודא שהאצות לא נכנסות למדינת ישראל. פנינו לכלל היבואנים. לא ישבנו וחיכינו לפעולות של היבואן. זה אירוע שהוא חסר תקדים. אין אף מדינה בעולם ויעידו החברות שמייבאות את זה, שיש לה משטר של בדיקות כמו שלנו. אנחנו בודקים את כל מה שהרגולציה קבעה כגורם סיכון וכל אצווה", אמרה אורן שניידור.

נוטרילון. "הכפישו בשיטתיות", צילום: הדמיה טבע

דקלה ראובן ממשרד הבריאות הוסיפה "צרוליד לא הוגדר כסיכון בתמלים עד פרוץ האירוע, מדובר בסיכון מגיח שאף אחד לא הכיר לפני והוא גם לא נבדק במעבדה. זה סיכון מגיח שלא נלקח בחשבון, לא רק בישראל אלא גם באירופה ובארה"ב. זה מה שהוביל לכאוס ולטירוף העולמי שהתרחש בחודשים האחרונים".

פנינה אורן שניידור הוסיפה: "פיתחנו שיטה לבדיקת צרוליד והיא נכנסה ב-16 בפברואר. לא חיכינו שהמידע מנוטרישה יגיע. לצערי הרב סיכונים היו ויהיו".

לגבי הקשר עם ארגוני הבריאות בעולם אמרה: "מדינת ישראל לא נמצאת בסדר העדיפות של האיחוד האירופי. החדשות הטובות הן שמשרד הבריאות לפני האירוע הנוכחי פרסם שם של איש קשר שיעזור לנו להיות בקשר עם הרגולטרים בעולם. אנחנו נצטרך עזרה מול משרד החוץ. היום בעקבות המקרה, היבואן יהיה חייב להצהיר על תקינות המוצר והוא יהיה חייב להציג בדיקות כתנאי לשחרר. האי ודאות קצת הוסר, אבל מבחינתנו האירוע לא נסגר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...