הצעד הראשון עם חזרתו לתפקיד שר הבריאות של השר חיים כץ הוא חידוש עבודת הבדיקה בעניין יחסי הדירקטוריון וההנהלה בכללית. זאת לאחר שדרישתו מיו"ר דירקטוריון כללית, יוחנן לוקר, לשנות סעיפים בתקנון הקופה לא נענתה.
חיים כץ מתארח בתוכנית "בקריאה ראשונה" בהנחייתה של שירית אביטן כהן
כץ דרש להגביל את סמכויות הדירקטוריון ולמנוע התערבות במינויים ובתפקוד המנכ"ל. בתגובה לוקר השיב ששינוי תלוי בהחלטת הגופים המוסמכים בכללית אך בפועל לא ביצע את השינויים הנדרשים.
כעת עדכן כץ על חידוש ועדת הבדיקה בראשות עו"ד יואל בריס והגשת המלצותיה בתוך שבועיים. בכללית כבר מתנגדים למה שהם מכנים "איום על עצמאות הקופה". ובמשרד הבריאות כבר מאיימים כי אם מסקנות הוועדה לא ייושמו ניתן יהיה לנקוט בכלים רגולטוריים כמו מינוי מנהל מטעם המשרד או לשב מלווה כדי לבצע את השינויים הנדרשים.
כזכור ההחלטה למנות ועדת בדיקה להתנהלות הכללית התקבלה על רקע חילופי 4 ממנכ"לים בקופת החולים בגדולה בישראל בתקופה של כחמש שנים. חוסר היציבות התבטא גם בחילופים וחוסר איוש של תפקידי סמנכ"לים בכללית.
במשרד הבריאות סברו כי ישנם ליקויים בממשל התאגידי של הכללית והתערבות של יו"ר הדירקטוריון בניהול השוטף באופן שפוגע ביציבות הקופה, שמבטחת כ-5 מיליון מאזרחי המדינה.
כזכור ועדת הבדיקה הוקמה על ידי שר הבריאות הקודם, אוריאל בוסו בחודש יולי. לאורך כל הדרך דירקטוריון כללית לא הכיר בסמכות הוועדה, מינה שופט בודק מטעמו, השופט יורם דנציגר, הוגשה עתירה לבג"ץ נגד פעילות הוועדה. כמו כן בכללית טענו לכל אורך הדרך שאין חשש ליציבות הקופה ושאין כל התערבות לא תקינה של יו"ר הדירקטוריון בניהול השוטף, כפי שטענו במשרד הבריאות.
הצעד הראשון עם כניס שר הבריאות כץ לתפקיד מ"מ שר הבריאות היה להיפגש עם בעלי תפקידים בכללית ולהקפיא את עבודת הוועדה בהמשך הקים צוות משותף למשרד ולכללית ובאמצע אוקטובר שלח ליו"ר דירקטוריון כללית יוחנן לוקר מכתב ובו הנחה לשנות את תקנון הקופה והגדיר באילו נושאים רשאי יו"ר הדירקטוריון להתערב ובאילו לא.
אלא שלוקר בפועל לא קיבל את ההנחיות, לא הכיר בכך שקיימת בעיה בהתערות הדירקטוריון בניהול השוטף ולא ביצע את השינויים.
גורם במשרד הבריאות ציין כי "השר בוסו בזמנו וכעת השר כץ סומכים ידיהם על הוועדה הזו שתוביל לשינוי הנדרש. אנחנו לא רוצים עוד שנה- שנה וחצי לחזור להתנגשות כזו בין מנכ״ל לדירקטוריון . משרד הבריאות יצא לדרך הזו כדי לוודא שימונה מנכ״ל ראוי ולאפשר לאותו מנכ״ל להצליח בעבודה שלה. כדי שזה יקרה צריך בצורה מסוימת לשנות את יחסי דירקטוריון והנהלה. האמירה בוועדה כעת היא ש'אם לא תקבלו את ההנחיה אז נחזור לדרך הרגולטורית'. השר כץ בסיבוב קודם ניסה להגיע לפתרון בצורה יותר מוסכמת ולא פתרון רגולטורי. וכעת חזר לדרך הרגולרית שקיימת בחוק ומחייבת ויש כלים למשרד הבריאות לראות שמיושמים".
"משרד הבריאות אולי לא יכול להכתיב לכללית לעשות שינוי" אמר הגורם במשרד הבריאות, "אך יש 'שוט' בדרך של מינוי חשב מלווה או מנהל מטעם משרד הבריאות. יש כלים בחוק. אנחנו לא רוצים להגיע לשם, אך זה הכלי הרגולטורי שיאפשר לנו לבצע שינויים אם הקופה לא תשמע להוראות השר". עם זאת נראה שגם הפעם בקשת השר לא תעבור בשקט ובכללית ממשיכים לטעון שהקמת הוועדה נעשתה שלא כדין.
מהכללית נמסר בתגובה: ״האיום החוזר ונשנה של משרד הבריאות לחדש את ועדת הבדיקה המיותרת, שהוקמה בניגוד לדין, כדי להפעיל לחץ על דירקטוריון הכללית - נוגד את כללי הממשל התאגידי התקין ואת היותה של הקופה עצמאית. אנחנו נמצאים בתהליך מול הנהלת משרד הבריאות שאותו מוביל שופט העליון בדימוס פרופ׳ יורם דנציגר שטרם מוצה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו