מחקר סרטן. צילום: GettyImages

"מהפכה בתחום": הבדיקה שמגלה למעלה מ-50 סוגי סרטן בשלב מוקדם

הבדיקה הוכיחה יעילות גם למול בדיקות ממוגרפיה ובדיקות אחרות • ב-75% מהמקרים גילתה בדם סמנים לסרטן שאין לו בדיקות סקר לגילוי מוקדם

בדיקת דם מגלה למעלה מ-50 סוגי סרטן בשלב מוקדם, הוכיחה יעילות גם למול בדיקות ממוגרפיה ובדיקות אחרות לגילוי מוקדם וב-75% מהמקרים גילתה בדם סמנים לסרטן שאין לו בדיקות סקר לגילוי מוקדם.

הבדיקה שנקראת "גלרי" מיועדת לבני 50 ומעלה ונמכרת גם בישראל בעלות של כ-5000 ש"ח באופן פרטי. היא מזהה בדם מקטעי חומר גנטי שמופרש מהגידול הסרטני לזרם הדם.

 

המחקר שהוצג בסוף השבוע בכנס האונקולוגיה האירופי(ESMO 2025) שנערך בברלין, היה הגדול ביותר שבוצע וכלל למעלה מ-23 אלף נבדקים בארה"ב ובקנדה. ל- 216 נבדקים נמצא סרטן, כמעט תמיד בשלב מוקדם ניתן לריפוי וב 75% התגלו סרטנים שאין להם בדיקות סקר.

המחקר מצא שבדיקת "גלרי" הוכיחה רמת דיוק גבוהה במיוחד, יותר מכל בדיקת סקר אחרת בעולם.
"גלרי" היא בדיקת סקר לא פולשנית המתבצעת על דגימת דם ומיועדת לגילוי מוקדם של יותר מ-50 סוגי סרטן. הבדיקה מזהה סיגנל הקשור למספר סוגי סרטן נפוצים כמו סרטן הריאות והמעי הגס, כמו גם לסוגי סרטן שאין עבורם בדיקות סקר מומלצות, כמו סרטן לבלב, סרטן השחלה ועוד. במקרים שבהם תוצאת הבדיקה מראה כי "זוהה סיגנל לסרטן", הנבדק מבצע בדיקות אבחנתיות ממוקדות כמו ביופסיה, בדיקות הדמיה וכדומה בהתאם למקור הסרטני שזוהה בבדיקה, כדי לקבוע האם אכן קיים סרטן.

הבדיקה "גלרי",

ממצאי המחקר מראים כי שיעור מקרי הסרטן שאובחנו כאשר מוסיפים את בדיקת הדם לשגרת בדיקות הסקר הקיימות (כמו ממוגרפיה ודם סמוי בצואה) היה גבוה פי שבעה ולמעשה באמצעות השימוש ב”גלרי” ניתן להגדיל באופן חסר תקדים את שיעור מקרי הסרטן שיאובחנו ויטופלו מוקדם.

החוקרים ביקשו לבדוק את היעילות של הבדיקה בזיהוי סרטן בשלב מוקדם, שלב שמאפשר טיפול יעיל יותר ומגדיל את הסיכוי לריפוי. על פי הממצאים, הודות לבדיקה כשני שליש מהנבדקים שאובחנו עם סרטן (70%) נמצאו בשלבי מחלה מוקדמים (1-3) וברי ריפוי.

במחקר נבדקה גם מהימנות הבדיקה. על-פי התוצאות במחקר, כאשר הבדיקה "שלילית", כלומר קובעת שאין עדות למחלה אצל הנבדק היא מדויקת ברמה גבוהה מיוחד בשיעור של 99.6%. כלומר עלולה להיות טעות בפחות מ-0.4% מהמקרים.

בדיקת הסקר המדויקת ביותר בעולם. אילוסטרציה,

עוד עולה הממצאים שערך הניבוי החיובי של הבדיקה גבוה גם בהשוואה לבדיקות סקר מוכרות וותיקות. למעשה 61.6% מבין כל התוצאות של הבדיקה שהעידו על "סיגנל לסרטן" התגלו בסופו של דבר לאחר בדיקות נוספות כמקרי סרטן מאומתים. לשם השוואה ערך הניבוי החיובי בבדיקת ממוגרפיה לסרטן שד עומד על 4.4%-25.6% בלבד, בבדיקת דם סמוי בצואה לגילוי של סרטן המעי הגס הערך הניבוי החיובי עומד על 8.7% ובבדיקת סי-טי במינון נמוך לגילוי מוקדם של סרטן ריאה ערך הניבוי החיובי עומד על 6.9%. נתונים אלו מציבים את גלרי כבדיקת הסקר המדויקת ביותר בעולם. עם זאת, המומחים מדגישים כי ישנה חשיבות להמשיך לבצע את בדיקות הסקר הקיימות כדוגמת ממוגרפיה.

במחקר גם הוצג גם רמת הדיוק של הבדיקה בזיהוי מקור הגידול הסרטני בהשוואה למיקום שלו בפועל בבדיקות אבחנתיות. החוקרים מצאו שבדיקת גלרי הוכיחה רמת דיוק חסרת תקדים של 92% אחוזים באיתור מקור הגידול. למעשה גלרי יודעת לנבא באיזה איבר בגוף התפתח הסרטן כמו למשל קיבה, לבלב, מעי גס, שחלות וכדומה ברמת דיוק גבוהה. עובדה זו מאפשרת תהליך אבחון מהיר יותר וזמן קצר יותר עד התחלת טיפול.

פרופ' עידו וולף, יו"ר המועצה הלאומית למניעתה וטיפול במחלות ממאירות וראש המערך האונקולוגי באיכלוב צייץ בטוויטר: "תוצאות מעולות לבדיקת הדם לגילוי מוקדם של סרטן, גלרי. הבדיקה מתקרבת לסף של שימוש לכלל האוכלוסיה מעל גיל 50. זו הולכת להיות מהפכה בכל תחום הסרטן. בדיקת דם פעם בשנה תגלה רבים מאד מהסרטנים בשלב מוקדם וניתן לריפוי. בעוד חמש שנים לא נאמין שפעם חיכינו שהסרטן יפרוץ".

איתור ״טביעת אצבע״ של הסרטן בישראל, בכל חודש מתגלים למעלה מ-2,750 חולי סרטן חדשים. הסיכון לחלות בסרטן עולה עם הגיל, גם ללא קשר להיסטוריה משפחתית. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחלת הסרטן היא גורם התמותה הראשון בישראל.

לפני מספר שנים פותחה בארצות הברית בדיקת גלרי. הבדיקה מבוססת על אנליזה של מקטעי דנ"א המופרשים לזרם הדם על ידי סרטן המתפתח בגוף. קיימים סוגי סרטן רבים ולכל סוג סרטן יש "טביעת אצבע" ייחודית של מקטעי הדנ"א המופרשים ממנו לדם. באמצעות "טביעת אצבע" ייחודית זו בדיקת גלרי חוזה את מקור הסיגנל לסרטן ברמת דיוק גבוהה ומסייעת בהכוונת הבירור הרפואי הנדרש בבדיקות אבחנתיות.

בדיקת הדם "גלרי" משווקת בישראל ע"י חברת אונקוטסט וישראל היא המדינה היחידה בעולם מלבד ארצות הברית שהבדיקה זמינה. לאחר ביצוע הבדיקה הדגימה נשלחת לביצוע במעבדות GRAIL בארה"ב והתוצאות מתקבלות בתוך כשלושה שבועות מיום הגעת דגימת הדם למעבדה. תוצאות הבדיקה יכללו אחת משתי האפשרויות: לא אותר סיגנל לסרטן או אותר סיגנל לסרטן. חשוב לציין שכ-99% מהאנשים שיבצעו את בדיקת 'גלרי' יקבלו תוצאה לפיה "לא אותר סינגל לסרטן" בדגימת הדם. מנגד, תוצאה של "אותר סיגנל לסרטן" בבדיקת 'גלרי', תתקבל רק בכ-1% מהנבדקים, והיא אינה מהווה אבחנה של סרטן אלא היא מחייבת המשך ברור אבחנתי באמצעות ביופסיה, בדיקות הדמיה וכדומה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...