ועדת הבריאות של הכנסת אישרה היום (רביעי) לקריאה ראשונה את הצעת החוק שמבקשת להגביל את השיווק, הייבוא והמכירה של גז קצפות – חומר תעשייתי שמיועד להכנת קצפת, אך הפך ל"סם מסיבות" מסוכן ונפוץ. את ההצעה יזם יו"ר הוועדה, ח"כ יונתן משריקי מש"ס, שציין כי מדובר בתופעה מתרחבת במיוחד בקרב צעירים, עם עשרות מקרי פגיעות קשות ואף מקרי מוות בשנים האחרונות.
החוק החדש מסדיר לראשונה את המכירה והשימוש בגז, שעד כה נמכר בחופשיות בפיצוציות ובחנויות דיגיטליות ללא הגבלת גיל או כמות. על פי ההצעה, מכירת גז קצפות תותר רק לעסקים ייעודיים בתחום המזון שקיבלו לכך אישור – כמו מאפיות וגלידריות – ותיאסר לגמרי בחנויות רגילות. הגז יימכר רק למי שמלאו לו 18 בהצגת תעודה מזהה, בנפח מכלי של עד 250 מ"ל. בנוסף, תיאסר מכירה בשעות הלילה (23:00 עד 5:00), וייקבע איסור נהיגה תחת השפעת גז קצפות בדומה לסמים ואלכוהול.
בדיון הוצגו נתונים מדאיגים של משרד הבריאות על עלייה של מאות אחוזים ביבוא הגז לישראל: מ-103 טון בשנת 2018 ליותר מ-3,100 טון ב-2024. ההערכות הן שעיקרו מיועד לשוק השחור. ד"ר רוני ברקוביץ׳ ממשרד הבריאות הסביר כי בני נוער צורכים ברצף כמה מכלים קטנים – כל אחד משפיע כ-30 שניות – והזהיר שהחומר גורם לאובדן הכרה, פגיעות נוירולוגיות ואף חנק ומוות. משטרת ישראל דיווחה על 22 תיקי חקירה בין 2021 ליולי 2024 שבהם נמצא קשר לשימוש בגז קצפות, כולל מקרה מוות בפברואר השנה.
עוד קובע החוק כי נותן היתר הייבוא יהיה רשאי לדרוש פירוט על הכמויות והלקוחות המיועדים, והיתר הייבוא יהיה בתוקף לשנתיים בלבד ויוכל להתבטל אם יימצא שהגז נמכר או הועבר לגורמים לא מורשים. על האריזות תופיע אזהרה בולטת: "מסוכן לבריאות". עם זאת, תומר מור, מנכ"ל מסעדנים חזקים, הביע התנגדות להגבלת גודל המיכלים בענף המזון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו