בשורה היסטורית לתושבי הצפון: בעקבות המלחמה באיראן, ובהמשך להיערכות המיוחדת מאז 7 באוקטובר, הוקדמה פתיחתם המלאה של עשרה חדרי ניתוח חדשים וממוגנים בבית החולים "העמק" בעפולה, המשרת כמיליון ישראלים בעמקים ובגליל.
חדרי הניתוח נפתחו ביום ראשון שעבר, והם החדישים והמשוכללים ביותר בצפון ומהמתקדמים בין חדרי הניתוח בארץ כולה. זו הפעם הראשונה זה יותר מ־60 שנה שנבנו חדרי ניתוח בבתי חולים, והפתיחה היתה מרגשת במיוחד לנוכח העובדה ש"העמק" חוגג השנה 100 שנים להקמתו כבית החולים הראשון של כללית.
כל החדרים גדולים במיוחד, בשטח 50 מ"ר, והגדול ביותר ביניהם, ששטחו 70 מ"ר, משמש כחדר לניתוחי רובוט ומכשור רפואי מתקדם שדורש מקום רב לתפעול. התקציב לבניית חדרי הניתוח עמד על 111 מיליון שקלים.
האגף החדש של חדרי הניתוח ממוקם סמוך לאגף הממוגן של חדרי הלידה והאגף לשיקום, וכולל גם חדרי משפחה שבהם יינתנו עדכונים והסברים למלווים של המנותחים, חדרי המתנה נוחים וגם אזור לצוותי חדר הניתוח וההרדמה. חדרי הניתוח החדשים מותאמים גם לילדים וליולדות בניתוחים קיסריים, עם מערכות תאורה חכמות וצבעוניות ומערכות מוזיקה.
תיקון עוול
חדרי הניתוח נבנו בשיטה מתועשת, ומאפשרים גמישות תפעולית ומודולריות, כך שאפשר להזיז ציוד גדול ולהתאים כל חדר לצרכים הייחודיים של כל סוג ניתוח. הציוד תלוי מהתקרה והדבר תורם לבטיחות הניתוחים. זהו האגף הגדול ביותר שנבנה עד כה בישראל בשיטה זו.
החשיבות ההיסטורית והציבורית במערכת הבריאות של פתיחת חדרי הניתוח החדישים והממוגנים ב"העמק" מתחזקת בעקבות השורה הארוכה של החשיפות ב"ישראל היום" בשנים האחרונות על ההזנחה והקיפוח המתמשכים של בית החולים על ידי משרד הבריאות וקופת חולים כללית, ועל התלונות הקשות של רופאים ומנהלים בבית החולים ונציגי הציבור וראשי הרשויות בעמקים ובגליל. בין השאר נחשפו תלונות קשות על סיכון חיים של ילדים בגלל עומסים קיצוניים, על ההזנחה הקיצונית ביותר בארץ של המחלקה לטיפול נמרץ כללי, ועוד.
"מהפכה ברפואה בצפון"
"אנחנו עושים מהפכה ברפואה של הצפון", אמר ל"ישראל היום" ד"ר מאור ממן, מנהל בית החולים. "אנחנו משנים את המציאות בבית החולים, פותחים שירותים שלא היו, מביאים רופאים ואנשי צוות מעולים מהשורה הראשונה, ובונים סטנדרט רפואי חדש באיכות ובטכנולוגיה, וגם עושים זאת תחת אש.
"חדרי הניתוח החדשים שלנו הם דוגמה חיה לכך שהבטחתי שנביא את הרפואה המתקדמת ביותר לצפון, והיום אנחנו מקיימים זאת לטובת מאות אלפי ישראלים בעמקים ובגליל. זה לא רק עוד שדרוג תשתיות, זה סטנדרט חדש של רפואה, עם אנשי צוות מצוינים, טכנולוגיה עולמית ומיגון מלא, גם מול איום איראני או חות'י".
ד"ר ממן הוסיף כי מאז 7 באוקטובר זירז בית החולים, שמעסיק כ־250 כירורגים, את כל הפיתוח הקשור למוכנות למלחמה. "האצנו את בניית המתחמים התת־קרקעיים בבניין האונקולוגי וכעת הם מאוכלסים, והאצנו את פתיחת חדרי הניתוח הממוגנים שנפתחו עם מבצע 'עם כלביא'", אמר.
פרופ' דן הרשקו, מנהל מחלקה כירורגית א' ב"העמק", שכבר ניתח בחדרי הניתוח החדשים: "הם עומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר בעולם שמאפשרים לנו לממש יכולות כירורגיות מתקדמות. הציוד ברמה הגבוהה ביותר והתנאים המעולים משפיעים גם על המטופלים וגם על רופאים שצריכים להחליט היכן להתמחות. 'העמק' הוא מקום ששואב אנשים מצוינים. האגף החדש ממוגן באופן מלא ומאפשר לנו רציפות תפקודית גם תחת אש. אנחנו מוכנים תמיד להציל חיים".
פתח לטכנולוגיות חדשות
ההיערכות המתקדמת במתחם החדש צפויה להוביל לגידול משמעותי בהיקף הפעילות, וכבר כיום שואפים במרכז הרפואי לעלות מ־13 אלף ניתוחים בשנה ל־20 אלף, עם פתיחה הדרגתית של כלל החדרים. מבחינת בטיחות המטופלים, חדרי הניתוח החדשים גם עומדים בסטנדרטים מחמירים של מניעת זיהומים בזכות תכנון מבני המאפשר ניקוי קל, מהיר ויעיל עם עמידות גבוהה לחומרי חיטוי חזקים.
"אנחנו מטפלים בנשים עם גידולים גינקולוגיים שדורשים ניתוחים ולא סובלים דיחוי", אמר ד"ר לירון קוגן, מנהל היחידה לגינקולוגיה וגינקואונקולוגיה. "גם תחת ירי טילים מסיבי, אגף חדרי הניתוח שלנו מספק מיגון מלא ומאפשר לנו להמשיך להעניק את הטיפול המקצועי ביותר. בכניסה לחדר הניתוח מריחים חדשנות, זה באוויר, מריחים את העתיד. החדרים האלו מאפשרים לנו לבצע ניתוחים מתקדמים, כולל ניתוחי רובוט מורכבים במערכת ה'דה וינצ'י', ובהמשך גם יתאפשר להכניס טכנולוגיות חדשות בשני העשורים הקרובים, שישתלבו מעולה עם המערכת הרובוטית שלנו".
מבחן בזמן אמת
האגף החדש של חדרי הניתוח הוקם כחלק מהבניין הרב־תחומי החדש, שנבנה בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. הבניין כולל שלוש קומות ממוגנות ובהן חדרי הניתוח החדשים, חדרי הלידה ומכוני יום רפואיים, שבשעת חירום הופכים לבית חולים חירום שבו גם מרכז הפעלה ממוגן המאפשר המשך עבודה שוטפת של כלל יחידות המנהל והמטה של בית החולים גם תחת אש. היערכות זו כבר התגלתה כקריטית במיוחד בעת הנוכחית.
מגייסים רופאים מובילים
מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ב־7 באוקטובר טיפלו מחלקת השיקום, מכון הפיזיותרפיה והריפוי בעיסוק ביותר מ־300 לוחמים שנפצעו פיזית ונפשית בקרבות, ונוסף עליהם 273 אזרחים וחיילים פונו למחלקה לרפואה דחופה של "העמק" בעקבות פציעות הקשורות ללחימה.
בשנה האחרונה הגדיל המרכז הרפואי את מספר מיטות האשפוז ל־670, והוא מוגדר כבר בית חולים גדול בישראל. "אנחנו גם מובילים במדדי האיכות הלאומיים שמודד משרד הבריאות וגם במניעת זיהומים", הוסיף ד"ר ממן. "את המבדק המוקפד של האקרדיטציה עברנו בפעם החמישית השנה תוך כדי ירי רקטי מלבנון, ולשמחתי אנחנו גם מצליחים לגייס רופאים מובילים מבתי חולים גדולים במרכז, גם מטפחים אצלנו את דור העתיד, וכל אלה משפיעים לטובה על הטיפול הרפואי האיכותי שאנחנו נותנים לתושבי הצפון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
