מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה מצא כי שימוש בתרופות חדשות לטיפול בסוכרת מסוג 2 קשור בירידה של 31% בסיכון לפתח דמנציה בקרב מבוגרים בני 65 ומעלה. המחקר הגדול, שעקב אחר 84,798 מבוטחי מכבי במשך למעלה מ-8 שנים, הראה פחות מקרי דמנציה בקרב מי שנטלו תרופות במנגנונים חדישים לעומת מי שנטלו תרופות מהדור הישן.
המחקר מצא פחות מקרי דמנציה בקרב מי שנטלו תרופות ממשפחות מעכבי DPP-4, מעכבי SGLT-2 ואנלוגים ל-GLP-1 לעומת מי שנטלו תרופות מסורתיות כמו אינסולין, מטפורמין וסולפוניל-אוריאה (אמריל, גלימפריד-טבע).
הקשר בין סוכרת לדמנציה
סוכרת מסוג 2 נחשבת לגורם מוכר שמגביר את הסיכון להתפתחות דמנציה בגיל המבוגר, לרבות מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולרית - שני הסוגים השכיחים ביותר של ירידה קוגניטיבית. הקשר בין סוכרת לדמנציה נובע ממספר מנגנונים פיזיולוגיים: עמידות של תאי המוח לאינסולין, דלקת כרונית, פגיעה באספקת הדם למוח ושיבושים בתהליכים עצביים עדינים.
בשנים האחרונות נכנסו לשימוש בישראל תרופות חדשות לסוכרת מסוג 2 הפועלות במנגנונים שונים מהתרופות המסורתיות. התרופות הללו מעודדות הפרשת אינסולין, מחקות פעילות של הורמון טבעי המעורב בבקרת רמות הסוכר או מגבירות את סילוק הסוכר מהגוף דרך השתן. בין התרופות החדשות: ג'נוביה, טרג'נטה, פורסיגה, ג'רדיאנס, ויקטוזה, טרוליסיטי, אוזמפיק, רבלסוס ונוספות.
במחקרים קודמים בבעלי חיים נמצא כי לתרופות מהדור החדש עשויות להיות השפעות מיטיבות על המוח: הן עשויות להפחית שקיעת חלבוני עמילואיד וטאו, שניהם גורמים מרכזיים בהתפתחות אלצהיימר, לצמצם דלקת, להפחית עקה חמצונית ולשפר תפקודים קוגניטיביים. עם זאת, הידע בנושא השפעת התרופות על בני אדם נותר מוגבל.
המחקר הישראלי הגדול
במחקר הנוכחי ביקשו עורכי המחקר - הדוקטורנט אבי כהן, פרופ' סטיבן לוין ופרופ' גלית וינשטיין מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, בשיתוף ד"ר גבריאל וינשטיין ממכבי שירותי בריאות ופרופ' מיכל שניידר בארי מאוניברסיטת ראטגרס בארצות הברית - לבחון באופן מקיף אם שימוש בתרופות מהדור החדש לטיפול בסוכרת קשור בסיכון נמוך יותר לפתח דמנציה, בהשוואה לשימוש בתרופות המסורתיות.
אוכלוסיית המחקר כללה 84,798 מבוטחי מכבי שירותי בריאות, בני 65 ומעלה עם סוכרת מסוג 2, שלא אובחנו עם דמנציה או מחלות נוירולוגיות בתחילת המעקב. המידע כלל נתוני רכישת תרופות, אבחנות רפואיות, בדיקות מעבדה ופרמטרים בריאותיים נוספים. החוקרים עקבו גם אחר תקופת השימוש בתרופות מהדור הישן ומהדור החדש. המעקב נערך עד סוף אוגוסט 2022 ובממוצע נמשך כ-8.7 שנים.
התוצאות המפתיעות
מתוצאות המחקר עולה כי שימוש בתרופות מהדור החדש לטיפול בסוכרת מסוג 2 היה קשור בירידה של 31% בסיכון לפתח דמנציה, בהשוואה לשימוש בתרופות המסורתיות כמו אינסולין, מטפורמין וסולפוניל-אוריאות.
מתוך כלל 84,798 המשתתפים אובחנו 11,642 מקרים של דמנציה - כ-13.7% מהמדגם. עוד נמצא כי בתקופות שבהן נעשה שימוש בתרופות החדשות היה הסיכון לדמנציה נמוך יותר באופן מובהק.
בניתוח הממצאים לפי סוג תרופה נמצא כי השימוש במעכבי DPP-4 (ג'נוביה, טרג'נטה ועוד) היה קשור בירידה של 33% בסיכון לדמנציה, שימוש במעכבי SGLT-2 (פורסיגה, ג'רדיאנס) היה קשור בירידה של 37%, ואילו אנלוגים ל-GLP-1 (ויקטוזה, אוזמפיק, טרוליסיטי, רבלסוס) היו קשורים בירידה של 39%.
"הממצאים מצביעים על כך שלתרופות מהדור החדש יש ככל הנראה השפעות מיטיבות על תפקוד המוח, מעבר ליכולתן לאזן את רמות הסוכר בדם", אמרה החוקרת הראשית פרופ' גלית וינשטיין מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה.
"השימוש בתרופות מהדור החדש נמצא קשור בעקביות עם ירידה משמעותית בסיכון לדמנציה, גם לאחר שהובאו בחשבון גורמים בריאותיים נלווים. הממצאים שלנו מחזקים את ההבנה שלתרופות מהדור החדש לסוכרת יש לא רק יתרונות באיזון רמות הסוכר, אלא גם פוטנציאל בהפחתת הסיכון לדמנציה. מדובר בכיוון מחקרי שמצדיק תשומת לב רבה, במיוחד כשמדובר באוכלוסייה מבוגרת שנמצאת בסיכון כפול", סיכמו החוקרים.
המחקר פורסם בכתב העת The Journal of Prevention of Alzheimer's Disease.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו