פריצת דרך במשבר הסדים האורתופדיים: בתום דיון סוער בוועדת הבריאות של הכנסת הושגו אתמול הסכמות זמניות בין היצרנים למשרד הבריאות, שיאפשרו את חידוש אספקת הסדים והנעליים המיוחדות כבר היום. ההסכם, שיהיה בתוקף לשלושה עד חמישה חודשים, מסיים משבר שפרץ ב-1 באפריל עם העברת האחריות לקופות החולים, והותיר מאות אנשים עם מוגבלויות - ביניהם ילדים עם שיתוק מוחין וצרכים מיוחדים - ללא האביזרים החיוניים להם להליכה ולתפקוד יומיומי. הדיון בוועדה התקיים בעקבות פרסום ב"ישראל היום" אודות המשבר שהותיר מאות נכים ללא הציוד האורתופדי החיוני להם.
"הילדים שלנו אינם שווי ערך לכסף. הם זקוקים לבריאות שלמה", זעקה בוועדת הבריאות חיה, אמה של ילדה הסובלת מתסמונת רט - מחלה גנטית הגורמת לנסיגה התפתחותית. "בתי אינה יכולה לעמוד בלי סדים. זו הדרך היחידה להעמיד אותה. היא חווה נסיגה בתפקודים ואנחנו נאבקים לשמר כל יכולת שאפשר", הסבירה.
האם תיארה את המסע הבירוקרטי המתיש שעברה: "פניתי לקופת החולים ולא קיבלתי סד. פניתי למשרד הבריאות ונאמר לי שהשירות עבר לקופות. חזרתי לקופה והמליצו לי לרכוש באופן פרטי ולקבל החזר. מדובר ב-9,000 שקלים שאין ביכולתי לשלם. בנוסף, החברות סירבו לייצר, אפילו באופן פרטי".
חשש לנזק בלתי הפיך
עו"ד אורית אמיתי מעמותת אילן, שהיא בעצמה אם לילד עם צרכים מיוחדים, הזהירה מפני ההשלכות ארוכות הטווח: "בבסיס הרפורמה עמדה כוונה טובה לייעל תהליכים ולהפחית בירוקרטיה. אך בפועל - אין סדים. לא לילדים בני 3, לא לבני 17 ולא למבוגרים. הדבר משפיע ישירות על ההתקדמות השיקומית ועל איכות החיים".
"קיבלנו עשרות פניות מהורים חסרי אונים, ללא פתרון באופק", הוסיפה אמיתי. "ככל שהזמן עובר ללא סדים, הנזק מחמיר ועלול להוביל לבעיות רפואיות חמורות ולנסיגות. אנחנו משקיעים שעות בילדינו כדי שיצליחו לעשות צעד אחד קטן. בלי הסדים - כל המאמצים ירדו לטמיון".
יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יוני מישרקי, הצהיר בפתח הדיון על נחישותו להביא לפתרון: "נושא הסדים הפך לזעקה כואבת בשבועיים האחרונים. קיבלתי פניות רבות מהורים שדיווחו כי קופות החולים אינן מצליחות לספק את הסדים. המחלוקות הכלכליות אינן מעניינות אותי - אני מתמקד בתוצאה עבור הסובלים".
שורש המשבר
כזכור, באחד באפריל הועברה האחריות על אספקת סדים ונעליים אורתופדיות לילדים עם מוגבלויות ממשרד הבריאות לקופות החולים. בעוד אביזרים רפואיים אחרים, כמו כיסאות גלגלים, מסופקים בהצלחה על ידי הקופות, בתחום הסדים נוצר משבר.
כ-20 יצרנים מתמחים של אביזרים אורתופדיים מותאמים אישית לא הגיעו להסכמה על המחירון, שלא עודכן במשך 12 שנים. "העברת האחריות לקופות אינה הבעיה העיקרית - ההסכמים הם הבעיה", הדגיש ח"כ מישרקי.
ח"כ יעקב אשר הדגיש את הדחיפות בפתרון המשבר: "הילדים גדלים והסדים אינם גדלים עמם. מעבר לנסיגות התפקודיות, אם ילד ייאלץ להמתין לפתרון הבירוקרטי במשך שנה, ייתכן נזק בלתי הפיך שיגזול ממנו יכולות לכל חייו".
מאבק על המחירון
נציגי קופות החולים טענו כי ניסו להציע פתרונות זמניים. משה שדה, נציג שירותי בריאות כללית, סיפר: "גילינו מאוחר מדי שהנושא לא טופל כראוי. עבדנו לפי המחירון הישן של משרד הבריאות והופתענו לגלות שהיצרנים החליטו להפסיק לייצר. הצענו תעריפים גבוהים יותר באופן זמני - עלייה של עשרות אחוזים - אך לא זכינו לשיתוף פעולה".
מנגד, ירדן יהבי מחברת "יעד אורתופדיה" הציג את עמדת היצרנים: "אני מייצר מכשירי הליכה כבר 35 שנה. אנחנו משקיעים את מיטב זמננו במטופלים ומספקים שירות מסור ומקצועי. לצערי, הורעבנו כלכלית במשך 12 שנים וכל פניותינו לעדכון התעריפים נדחו".
"במילים פשוטות - מרחו אותנו", המשיך יהבי. "המצוקה הגיעה עד כדי כך שנאלצתי לשלוח הודעות מקדימות על פיטורים לעובדיי. כל רכיב שאנו משתמשים בו מיובא מחו"ל במחירים גבוהים, ובמשך שנים ביקשנו פתרונות ממשרד הבריאות ללא הצלחה".
הפתרון הזמני
בעקבות הנחיית ח"כ מישרקי, יצאו הצדדים להפסקה ממושכת וגיבשו הסכם זמני. ההסכמות שהושגו יאפשרו חידוש מיידי של אספקת הסדים והנעליים האורתופדיות כבר היום, תוך קביעת מחירים מוסכמים לתקופה של 3-5 חודשים. במקביל, יפעלו הצדדים לחתימת הסכם קבע שיסדיר את המחירון לטווח ארוך.
ד"ר ירון סחר, ראש אגף השיקום במשרד הבריאות, הביע הזדהות עם המטופלים: "כרופא שיקום וכמי שנזקק בעצמו לסדים לפני צעדיו הראשונים, אני מבין היטב את המצוקה. בתכנון הרפורמה, נעשה מאמץ שהזכאים לא ייפגעו".
ההסכם שהושג ישים סוף למשבר בן חודש וחצי ויאפשר למאות ילדים ומבוגרים הזקוקים לסדים לקבל את הציוד החיוני לתפקודם, שבלעדיו עלולים להיגרם נזקים התפתחותיים חמורים.
ח"כ אשר עדכן שהושג פתרון: "לאחר הדיון הסוער והטעון בו נלחמתי כתף אל כתף עם יו"ר הוועדה ח"כ יוני משריקי להביא מזור למצוקת הילדים הנכים ומשפחותיהם. אני מברך את יו"ר הוועדה שצלל לעומק הסוגיה הכואבת ולא הרפה עד להסכמות עם כלל הגורמים, לאספקה מיידית. זו בשורה חשובה לילדים הזקוקים לסדים, ממש כאוויר לנשימה."