לאחר שני מקרים של אמבה קטלנית: פארק המים חוף גיא ייפתח בפסח - אלו ההמלצות וההנחיות

לאחר שני מקרי הידבקות קטלניים, הפארק יחזור לפעול באישור משרד הבריאות • דרישות מיוחדות: הקפדה על כלור, בקרת מים קפדנית ורחצה חובה למגיעים מהכנרת • ד"ר אלרעי פרייס: "התחלואה מהאמבה נדירה, אך אי אפשר למזער את הסיכון לאפס"

האמבה הנדירה . צילום: Getty Images

פארק המים חוף גיא הודיע היום (שישי) כי יפתח את שעריו לרחצה בחול המועד פסח, לאחר שהיה סגור כ-9 חודשים בעקבות שני מקרי הידבקות באמבה אוכלת מוח (נגלריה פאולרי). הפתיחה מחדש אושרה על ידי משרד הבריאות לאחר בדיקות מקיפות ותיקון ליקויים.

כזכור, משרד הבריאות הורה על סגירת הפארק ביולי שעבר לאחר שני מקרי תחלואה באמבה הנדירה - צעיר בן 26 שנפטר כשבוע לאחר שנדבק, וילד בן 10 מקיבוץ מחניים שאושפז במצב קשה. הילד עדיין מאושפז בבית החולים זיו בצפת במצב קשה, 9 חודשים לאחר המקרה.

פארק המים חוף גיא, צילום: דרור ארצי - ג'יני

בחקירה אפידמיולוגית של שני המקרים נמצא כי המשותף לשניהם היה בילוי בפארק המים, 4-5 ימים לפני שאובחנו עם האמבה הקטלנית. תוצאות בדיקות מולקולריות העלו כי בשני המקרים מדובר באותו זן של נגלריה, דבר המעיד על מקור משותף לזיהום.

"בבדיקות מעבדה שנלקחו ממספר נקודות בפארק לא נמצאה האמבה נגלריה פאולרי, אך נמצאו אמבות תרמופיליות אחרות", מסבירה ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "אמבות כאלו נמצאו בין השאר בדגימה שנלקחה ממסנן בבריכת הילדים ובבריכת הגלים".

אמבה אוכלת מוח מזן "נאלגריה פואלרי", צילום: ויקיפדיה

לדבריה, "העובדה שנמצאו אמבות אחרות בדגימות מעידה שהיו בפארק המים תנאים לצמיחה של אמבה שאוהבת לחיות בחום". ההערכה היא שמקור האמבה היה במי הכנרת, משם הגיעה לפארק המים.

משרד הבריאות הנחה את פארק המים להעסיק גורם מקצועי ועצמאי בעל ניסיון בתחום הטיפול במים שיבצע במקום בקרות. כמו כן נדרש הפארק לתקן ליקויים במבנה ובתפעול, כולל הוספת כלור, שינוי שיפוע המגלשות והקפדה על רחצה חובה למגיעים מהכנרת לתוך הפארק.

האמבה נגלריה פאולרי היא יצור חד-תאי המצוי באופן טבעי בסביבות מים מתוקים וחמים. ההדבקה מתרחשת רק כאשר מים נגועים נשאפים דרך האף, ולא דרך בליעה או מגע עם העור. מדובר בזיהום קטלני עם שיעור תמותה מעל 97% שאין עבורו טיפול יעיל.

"האמבה הזו היא סביבתית, היא יכולה להימצא במקווי מים מתוקים", מסבירה ד"ר אלרעי פרייס. "אי אפשר למזער את הסיכון במקווי מים מתוקים לאפס, אך יש לזכור שהתחלואה ממנה היא נדירה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר