משרד הבריאות יבטל החל מספטמבר את שיטת ההחזרים עבור טיפולי התפתחות הילד. לצד זאת, יושקעו כ-300 מיליון ש"ח בתחומי התפתחות הילד ושיקום.
כיום כ-20% מכלל הטיפולים בהתפתחות הילד נעשים בשיטת ההחזר, כאשר ההורים משלמים עבור הטיפול (סכום של עד 400 שקלים) ומקבלים בהמשך החזר מקופת החולים, שמגיע לכ-50% מהעלות ששילמו.
שיטת ההחזרים היא שיטה שאינה שוויונית ומטילה עלות כספית כבדה על ההורים. בנוסף, בתחום התפתחות הילד ישנה חשיבות למתן השירותים בתוך פרק הזמן הנדרש, כדי למנוע עיכובים התפתחותיים והשלכות בריאותיות וכן יש "חלון" זמנים מוגבל לכך לעיתים.
עם זאת שיטת ההחזרים נולדה כמהלך של משרד הבריאות לפני יותר מעשור על מנת לתמרץ את הקופות לצמצם את זמני ההמתנה לשירותי התפתחות הילד, שהיו אז ארוכים במיוחד.
ב-2024 ניתנו 2.314 מיליון טיפולים בתחום התפתחות הילד מהם 1.827 מיליון טיפולים דרך הקופות ועוד 486 אלף במסלול החזר (כאשר המטופלים משלמים ומקבלים החזר חלקי מהקופה).
מאז 2020 גדל בכמיליון מספר הטיפולים להתפתחות הילד שנותנות קופות החולים מ-1.4 מיליון ל-2.3 מיליון טיפולים. זאת בזכות מענק של 400 מיליון ש"ח שהעביר משרד הבריאות לקופות לצורך הגדלת היקף הטיפולים והגדלת השוויוניות.
השינוי יחל ב-1 בספטמבר 2025, כאשר תבוטל שיטת ההחזרים עבור מטופלים חדשים בלבד (השינוי לא ישפיע על מי שכבר מטופל כעת בשיטת ההחזרים) ועבור ילדים שאינם מוגדרים כילדים מורכבים ובספטמבר 2026 יבוטל ההחזר לטיפולים גם עבור ילדים מורכבים (למשל, ילדים עם אוטיזם). רק בעוד ארבע שנים - בספטמבר 2029 יבוטלו לחלוטין כל ההחזרים גם למי שכבר נמצא בטיפול.
בנוסף, משרד הבריאות הציג היום תוכנית מקיפה בעלות של 300 מיליון שקלים לחיזוק תחום התפתחות הילד והשיקום במערכת הבריאות הציבורית. במסגרת התוכנית יושקעו 300 מיליון ש"ח בתחום בהם תוספת של כ-100 מיליון ש"ח לשכר המטפלים.
מטרת ההסכמים היא להגדיל את היקף הפעילות הציבורית של מטפלים, לחזק את המערכת הציבורית ולצמצם זמני המתנה, בדגש על ילדים. בנוסף, הוגדל תקציב מבחן התמיכה לשירותי התפתחות הילד לסך של 130 מיליון ש"ח בשנה, ויוקצו כ-70 מיליון ש"ח נוספים בכל שנה להרחבת שירותי השיקום בקהילה.
במטרה לחזק את המערכת הציבורית באמצעות קליטת אנשי מקצוע והגדלת היקפי המשרה של המועסקים במערכת הציבורית, נקבע כי מבחן התמיכה יגדל בשנת 2025 ויעמוד על סך של כ- 130 מיליון ש"ח. במקביל לגידול הצפוי בהיקף השירותים הניתנים במסגרת הציבורית, יצומצמו בהדרגה המשאבים המופנים לטיפולים במסגרת החזר.
בשנת 2024 וכחלק מהמאמצים להרחבת המענה בתחום השיקום בעקבות המלחמה, משרד הבריאות פרסם מבחן תמיכה לקופות חולים לטובת פתיחת מרכזי יום שיקום בקהילה. במסגרת המבחן אושרו לפתיחה 13 מרכזים חדשים אשר נמצאים בשלבי הקמה ופתיחה. בשנת 2025 עתידים להיפתח מספר מרכזים נוספים במסגרת מבחן התמיכה שיימשך גם בשנה זו ובשנים הבאות.
משרד הבריאות הקצה באמצעות הסכמי התקציב לשנת 2024 כ-100 מלש"ח עבור הסכמי שכר למקצועות הפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאיות תקשורת ותזונה. הסכמים אלו הבשילו כעת וכוללים מענקי שימור וקליטה של עד 10,000 ש"ח בשנה, מענקי משרה מוגדלת עבור מי שמשרתו הציבורית באחוזים גבוהים עד 22,000 ש"ח בשנה, וכן הגדלה של רכיב התפוקות בשכר. הסכם זה יתמוך ויחזק את המאמצים המקבילים להרחבת השירות הציבורי.
לצד אלו, משרד הבריאות פעל יחד עם המועצה להשכלה גבוהה להרחיב את מסגרות ההכשרה למטפלים כך שחל גידול של 25% בהכשרת מומחים לפיזיותרפיה, גידול של 41% במספר הסטודנטים לריפוי בעיסוק וגידול של כ-17% במסר קלינאיות התקשורת.
שר הבריאות, ח"כ אוריאל בוסו: "תחום התפתחות הילד והשיקום מציב בפנינו אתגרים מורכבים, שחלקם נבנים לאורך שנים – החל ממחסור בכוח אדם, דרך זמני המתנה ממושכים, ועד תלות גבוהה במנגנוני החזרים שמובילים לאי שוויון בשירות. הרפורמה בתחום היא תוצאה של עבודת עומק שבחנה את שורשי הבעיה ונועדה לייצר שינוי שיטתי ומתמשך. אנו מבצעים שינוי מדורג במודל מימון השירותים – העברת טיפולים מהחזר לשירות ישיר, ועד חיזוק הרגולציה הקלינית על מטפלים. צעד זה נועד להבטיח טיפול מקצועי, מתועדף ונגיש – לא על פי יכולת תשלום, אלא לפי צורך רפואי".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "הרחבת שירותי התפתחות הילד ושיקום הקהילה היא אחד היעדים המרכזיים של המערכת, במיוחד בעת הזו, כאשר משפחות רבות זקוקות למענים זמינים ואיכותיים. תוכנית זו היא חלק ממהלך נרחב שמוביל משרד הבריאות של חיזוק מערכת הבריאות הציבורית בכלל השירותים לטובת מענה לכלל תושבי מדינת ישראל בשגרה ובחירום. צעדים אלו נעשים מראיה כוללת של מערכת הבריאות, של צרכי המטפלים והמטופלים".
ראש חטיבת הרפואה, ד"ר הגר מזרחי: "חיזוק תחומי התפתחות הילד והשיקום הוא יעד לאומי מהמעלה הראשונה. ההשקעה התקציבית וההסכמים החדשים מבטאים את המחויבות של משרד הבריאות להרחיב את השירותים הציבוריים, להבטיח נגישות גבוהה יותר לטיפול איכותי, ולשפר את הרצף הטיפולי לילדים ולמבוגרים כאחד. הצוות שיפעל במסגרת הציבורית יעבוד כצוות רב מקצועי, ייהנה מהכשרת סדורות ויכיר מגוון רחב של סוגיות טיפוליות, זהו מהלך שיטיב הן עם המטופלים והן עם אנשי המקצוע, ויבטיח מערכת בריאות ציבורית חזקה, מקצועית ושוויונית יותר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו