היום, ה-7 באפריל, מצוין ברחבי העולם יום הבריאות הבין-לאומי, שנוסד על מנת להנציח את הקמת ארגון הבריאות העולמי של האו״ם. בכל שנה, מקדישים את היום לפעילויות שונות שמטרתן העלאת המודעות האוניברסלית לתחום הבריאות. בשנת 2017, לדוגמה, ארגון הבריאות העולמי הקדיש את היום לתופעת הדיכאון בקרב צעירים, ובכך תרם, לדבריו, לפיתוח שיח עולמי סביב הנושא.
השנה, בארגון הבריאות העולמי בחרו לציין את היום בנושא בריאות האם והיילוד, בקמפיין שכותרתו ״התחלות בריאות, עתיד מלא תקווה״. אחד הציוצים המרכזיים של הארגון ברשת ״X״ בנושא השנתי, שהועלה לפני שעות מספר (שני), רק הנכיח את עומק הניתוק של אותם ארגונים בחסות האו״ם בכל הקשור למלחמה בעזה.
״כל התינוקות זקוקים לטיפול חיוני בלידה ובשבועות הראשונים הקריטיים״, פתחו. ״תינוקות קטנים וחולים זקוקים לטיפול ותשומת לב מיוחדים, כדי לעזור להם לשרוד ולשגשג״. ובכן, הכוונה מובנת והרעיון לכשעצמו מכובד. אולם, שאלה אחת מתבקשת היא - איפה היה הקמפיין, למשל, כאשר בשבי חמאס בעזה היו תינוק בן תשעה חודשים, וילד בן ארבע בלבד?
במהלך היום המשיכו בארגון לצייץ מחדש ציוצים שפורסמו בחשבון הרשמי של שלוחת הארגון ביהודה ושומרון ובעזה, בהם נכתב כי עזה הייתה ועודנה אחד המקומות המסוכנים ביותר לנשים הרות ולילדים שנולדו זה עתה, בעיקר בשל העובדה כי באזור מתרחשת מלחמה מתמשכת, מזה שנה וחצי. אותם ציוצים פירטו נתונים על אודות תמותת אימהות וילדים ברצועה ובאופן מפתיע, משהו, לא התייחסו ולו פעם אחת ל-59 החטופים שנמצאים בשבי חמאס בעזה.
אם לא די בכך, גם פיליפ לזאריני, העומד בראש ארגון אונר״א של האו״ם, קפץ על המציאה. בציוץ מטעמו נכתב כי ״היום, יום הבריאות העולמי, אמור להיות יום שבו כולנו צריכים לחגוג בריאות וריפוי. במקום זאת, בעזה אנחנו אבלים על אובדן שניהם - עובדי בריאות נהרגים או נפצעים; מרכזי בריאות מותקפים ללא הרף; ציוד רפואי ובריאות בסיסי הולך ואוזל; הצוות הרפואי מותש לאחר שהקדישו ללא לאות את חייהם לקהילה ולפצועים; והצוות כל הזמן צריך לקבל החלטות קשות לגבי אילו חיים להציל״.
בהמשך דבריו, הוסיף לזאריני ש״שני מיליון אנשים מצולקים לכל החיים מטראומה והלם, נאבקים עם הפצעים הבלתי נראים של בריאות הנפש״, ולאחר מכן שיבח את עובדי הסוכנות שחרף המלחמה, ״ההפצצות, והמצור ההדוק״ - עובדי אונר״א מספקים מענה רפואי בכלל הרצועה. מדובר, אגב, על אותה סוכנות של האו״ם שמחנכת תלמידים במזרח ירושלים מתמטיקה באמצעות ספירת שאהידים, והבנת הנקרא על ידי סיפורי גבורה של המחבלת לילה חאלד.
בסוף אותו ציוץ, שפורסם גם באופן רשמי באתר של סוכנות האו״ם, הוסיף לזאריני את ההאשטאגים ״הפסקת אש״, ו״הסר את המצור״. שוב, בלי להוסיף, לדוגמה, ״לשחרר את החטופים״. נציין כי בציוץ רשמי של הסוכנות, שעלה לפני שעה קלה בלבד ולא על ידי המנכ״ל לזאריני עצמו, הוסיפו בין מילות הסיכום את המשפט ״לשחרר את החטופים״.
ובתוך כל אלה, נראה שגם מבית אנחנו לא מצטיינים במיוחד. בחשבונות הרשמיים של משרד הבריאות פורסם היום סרטון במסגרתו מטופלים מוקירים תודה לאנשי הרפואה במוסדות הבריאות השונים. גם פה, שום סרטון נוסף שמאזכר את מצבם הבריאותי של החטופים שנמצאים בעזה.
כלל האירועים הללו מתרחשים על רקע פרסום דו״ח חדש של מערך הבריאות במטה משפחות החטופים, במלוא שנה וחצי לטבח השבעה באוקטובר. הדו״ח מתאר את מצבם הפיזי והנפשי של 24 החטופים החיים שנמצאים בשבי החמאס, ומציג ניתוח רפואי פרטני של מצבם הגופני והנפשי של החטופים לאחר שנה וחצי בשבי. בין היתר, מבוסס המסמך על עדויות של שורדי שבי, על סרטונים שפורסמו על ידי החמאס ועל מידע שמסרו בני המשפחות.
על פי הדו״ח, כלל החטופים מוחזקים בתנאים קשים ביותר כאשר מעבר לפגיעה הפיזית, ניתן לקרוא בבירור על הידרדרות נפשית מתמשכת של החטופים. עוד מעלה המסמך כי מתוך 24 החטופים החיים, מ-20 התקבלו אותות חיים, כשלפחות שמונה מהחטופים מתוארים כבעלי פציעות משמעותיות וחמישה סובלים ממחלות כרוניות או תגובות אלרגיות חריפות. ממצאי הדו״ח, אגב, נשלחו לארגוני רפואה בין-לאומיים, אולם לא נראה כי הם מצריכים התנעת קמפיין מצד האו״ם על שלוחותיו השונות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו