הסכם שכר חדש ופורץ דרך נחתם היום (שני) בין ההסתדרות, משרד האוצר, שירותי בריאות כללית ומשרד הבריאות, להטבת תנאי העסקתם של כ-8,000 עובדי מקצועות הבריאות, בהם פיזיותרפיסטים, דיאטנים, מרפאים בעיסוק וקלינאי תקשורת.
"זהו רגע היסטורי עבור מערכת הבריאות הציבורית בישראל", אמר שר הבריאות אוריאל בוסו במעמד החתימה. "ההסכם מהווה אבן דרך משמעותית בשיפור התנאים במערכת הבריאות ובחיזוק איתנותה לטווח הארוך".
ההסכם החדש כולל שורה של הטבות משמעותיות: מענקי שימור וקליטה שנתיים של עד 10,000 שקל, מענקי הגדלת משרה שיכולים להגיע עד 22,000 שקל בשנה, הגדלת תקרות הפרמיה בגין תפוקות, הסכם ייחודי ליחידות המשך טיפול בקהילה בכללית, הגדלת תעריפי הדרכה למדריכים קליניים, ותוספת אחוזית בהתאם לוותק המקצועי.
מענה למחסור החמור במטפלים
על פי גורמים במשרד הבריאות, ההסכם נולד על רקע מחסור חמור במטפלים במקצועות אלה, וכחלק מרפורמה רחבה בתחום. "אנחנו עדים לעלייה משמעותית בביקוש לשירותי שיקום ובריאות, במיוחד לאחר פרוץ המלחמה, כאשר אלפי פצועים נזקקים לטיפולי שיקום ממושכים," מסר גורם בכיר במשרד הבריאות שביקש להישאר בעילום שם.
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, הדגיש בטקס החתימה כי "העובדים הללו, שמהווים נדבך חיוני ומרכזי במערכת הבריאות, וביתר שאת לאור המלחמה, יזכו מעתה לתגמול הולם יותר על עשייתם המבורכת."
מנתונים שהציג משרד הבריאות עולה כי זמני ההמתנה לטיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת התארכו בשנים האחרונות, והגיעו לשיא של עד שמונה חודשים בחלק מהמחוזות, בעיקר בפריפריה.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן-טוב, התייחס במיוחד לחיזוק שירותי התפתחות הילד: "על רקע העלייה בצורך במענים לילדים ולמשפחותיהם, במיוחד לאחר אירועי המלחמה, משרד הבריאות שם לו ליעד לחזק את שירותי התפתחות הילד ולהרחיב את היצע המטפלים במערכת הציבורית."
סגנית בכירה לממונה על השכר במשרד האוצר, ענבל רואי, ציינה כי ההסכם נועד "להביא לקיצור זמני ההמתנה ולהגדלת התפוקות תוך שמירה על הרמה המקצועית הגבוהה." היא הוסיפה כי "ההסכם מכיל תמריצים להגדלת היקפי המשרה של העובדים במערכת הבריאות הציבורית ותמריצים ייחודיים לגיוס ולשימור עובדים ביחידות במחסור".
ד"ר רותי פלג, פיזיותרפיסטית ותיקה באחד מבתי החולים במרכז הארץ (שם בדוי), אמרה בתגובה לחתימת ההסכם: "חיכינו שנים להכרה הזו. במשך תקופה ארוכה מדי, עובדי מקצועות הבריאות היו שקופים במערכת, למרות התרומה המשמעותית שלנו להחלמת המטופלים."
לדבריה, "המלחמה הנוכחית רק הדגישה עד כמה אנחנו חיוניים. טיפלתי במו ידיי בעשרות חיילים פצועים, ואני יודעת שבלי שיקום איכותי וממושך, הם לא יוכלו לחזור לתפקוד מלא. ההסכם הזה הוא צעד ראשון בדרך הנכונה."
מומחים במערכת הבריאות מעריכים כי להסכם יהיו השלכות חיוביות על המערכת כולה. "מעבר לתגמול ההולם יותר לעובדים, ההסכם צפוי לשפר את זמינות הטיפולים, לקצר תורים, ולהעלות את רמת השירות למטופלים," אמר פרופ' אילן שוהם, מומחה לכלכלת בריאות.
ההסכם החדש מצטרף להסכמים קודמים שנחתמו עבור עובדי מקצועות הבריאות בשנים 2021 ו-2023, וביחד הם יוצרים מארג של תמריצים שנועדו לייצב ולחזק את המערכת הציבורית אל מול האתגרים הרבים שעמם היא מתמודדת.
צפוי כי יישום ההסכם יחל בחודשים הקרובים, וכי השפעותיו יורגשו כבר לקראת סוף השנה הנוכחית, עם קיצור זמני ההמתנה לטיפולים והגדלת מספר המטפלים במערכת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו