טיפול פסיכולוגי מבוסס בינה מלאכותית יקצר את תורי ההמתנה לטיפול נפשי

מכבי שירותי בריאות משיקה שירותים דיגיטליים חדשים שמסייעים להתמודד עם זמני ההמתנה הארוכים לטיפולים נפשיים • השירות הראשון הוא ראשון מסוגו בישראל • הטכנולוגיה מסייעת בהתמודדות היומיומית, באיזון רגעי הלחץ, בוויסות רגשי, בשיפור הריכוז או בחיזוק הרווחה הכללית, עד להגעת מועד התור הפרונטלי

טיפול פסיכולוגי מבוסס בינה מלאכותית. אילוסטרציה. צילום: Midjourney

אבחון נפשי בלי לצאת מהבית ופסיכולוג אישי בווטסאפ: מכבי שירותי בריאות משיקה שני שירותים דיגיטליים חדשים שמסייעים להתמודד עם זמני ההמתנה הארוכים לטיפולים נפשיים, לצד הצורך הגובר בטיפולים מאז פרצה המלחמה.

לפי נתוני קופת החולים, בשנת 2024 חלה עלייה של 20% בביקוש לטיפולים נפשיים, ועלייה דרמטית של כ־30% באבחנות של פוסט־טראומה (PTSD).

 השירות הראשון: שירות טיפולי המבוסס על בינה מלאכותית באמצעות הווטסאפ. (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

בד בבד, בחציון השני של 2024 גם מספר הביקורים במרפאות בריאות הנפש של מכבי גדל בכ־50% לעומת התקופה המקבילה אשתקד - מדובר בתוספת של יותר מ־100 אלף טיפולים בשנה.

לפי סקר הבריאות של ישראל, שערכה מכבי באוקטובר האחרון במלאת שנה למלחמה, העיד כל ישראלי שלישי על צורך בסיוע נפשי מקצועי בעקבות המלחמה, וכל ישראלי רביעי תפס את מצבו הנפשי כבינוני או גרוע - פי שניים מהתקופה טרום המלחמה.

ראשונה מסוגה

השירות הראשון, שהוא גם ראשוני מסוגו בישראל, הוא שירות טיפולי המבוסס על בינה מלאכותית בשם KAI, שבו עושים שימוש באמצעות הווטסאפ.

הטכנולוגיה מסייעת בהתמודדות היומיומית, באיזון רגעי הלחץ, בוויסות רגשי, בשיפור הריכוז או בחיזוק הרווחה הכללית, עד להגעת מועד התור הפרונטלי עם מטפל במקרה הצורך. המטופל יכול לשוחח עם KAI דרך הווטסאפ ללא הגבלה בכל שעות היממה. אנשי המקצוע אימנו את הבוט כדי שיוכל לספק תמיכה רגשית מותאמת אישית על בסיס עקרונות טיפוליים מוכחים, כולל שיח מותאם למצבי לחץ, הכוונה לוויסות רגשי, שיפור מיומנויות התמודדות והגברת הרווחה הנפשית.

"הפידבקים מהמטפלים טובים מאוד" (אילוסטרציה), צילום: Getty Images

"התוכנית פועלת כבר כמה שבועות כפיילוט באזור הדרום, והפידבקים מהמטפלים טובים מאוד", אומר ד"ר יהודה תנורי־לימן, סגן מנהלת המחלקה לבריאות הנפש במכבי.

"מסך המטופלים, 83% היו באינטראקציה יומיומית עם KAI, ושאלוני שביעות רצון מראים על שביעות רצון גבוהה. אנחנו לא מייעדים את השירות להחליף את המטפל, וכמובן עורכים בדיקה ראשונית לראות שזה סוג הטיפול שמתאים למטופל".

הטכנולוגיה השנייה המופעלת נקראת I FEEL, ולמעשה מהווה סוג של אינטייק (בדיקת אבחון ומיון) אונליין ללא צורך להגיע למרפאה. כיום גם התורים לבדיקת אינטייק, שלאחריה נקבע הטיפול המתאים, אורכים חודשים רבים, והשירות החדש נועד לקצר את זמן ההמתנה ולאפשר פגישה שכזו מהבית.

על פי נתוני מכבי מהשקת המערכת עולה שמטופלים מעדיפים לערוך את פגישת האבחון המקוונת בשעות הערב (בעיקר הורים לילדים קטנים) או מוקדם בבוקר.

לדברי מנכ"לית מכבי, סיגל דדון־לוי, "תחום בריאות הנפש הפך למשימה לאומית בעקבות המלחמה. הטכנולוגיות שקידמנו מציעות שירותים דיגיטליים וחדשניים בתחום בריאות הנפש, שהפך אחד המבוקשים ברפואת הקהילה בישראל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר