בעקבות מותו של מידן קלר ברוך בן ה־16 ואשפוז של נער נוסף עם נזק לריאות מסיגריה אלקטרונית, משרד הבריאות ממליץ לאסור שיווק של סיגריות אלקטרוניות בטעמי פירות, ממתקים או תבלינים.
כמו כן, המשרד ממליץ להגביל מכירה של מוצרי עישון מגיל 21 ולהגביל את נקודות המכירה. מדובר בתוכנית מקיפה, אך שר הבריאות משה ארבל ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב החליטו שלא לאסור לחלוטין שיווק ומכירה של סיגריות אלקטרוניות.
בה בעת, משרד הבריאות מפרסם היום להערות הציבור את מתווה המדיניות והפעולה להתמודדות עם נזקי סיגריות וסיגריות אלקטרוניות. זאת, לאחר עבודה של צוות פעולה לאומי, שכלל שותפים מתחומים רבים: משרדי ממשלה, ארגונים אזרחיים, נציגות נוער, נציגות הורים, שלטון מקומי, קלינאים, אקדמיה ואנשי מקצוע נוספים.
במשרד מציבים כיעד שאפתני להוריד את שיעור המעשנים אל מתחת ל־5% בשנת 2035 (כיום הוא 20%). זאת, תוך התמקדות במניעת התחלת עישון בקרב בני נוער, מה שימנע מדור נוסף לפגוע בבריאותו.
בין ההמלצות של צוות הפעולה: ישראל תצטרף ל־39 מדינות ותאסור שימוש בסיגריות אלקטרוניות בטעמים. הפסקת שימוש בטעמים עשוי לגרום להפסקת שימוש בקרב כ־70% מבני הנוער. המלצה נוספת היא לאסור מכירת סיגריות אלקטרוניות חד־פעמיות.
פרופ' עובדי דגן, שניידר: ביצענו החייאה אך הסיכויים היו נמוכים
עוד המלצה נוגעת לאריזות הסיגריות והסיגריות האלקטרוניות. לפי ההמלצה, יש לכסות אותן בתמונות מרתיעות על נזקי העישון. שיטה זו הוכחה כיעילה ואומצה ב־100 מדינות. כמו כן, "יצבעו" מוצרי אידוי וסיגריות אלקטרוניות כך שלא יהיו ססגוניים, אלא בצבע חום־ירוק, כמו הצבע של אריזות הסיגריות, כדי שהמראה שלהם לא יהיה אטרקטיבי. המלצות נוספות עוסקות במכירת מוצרי העישון, לרבות איסור מכירת מוצרי עישון מתחת לגיל 21 (כיום מוגבלת המכירה למתחת לגיל 18).
המטרה: להגביל מכירה
נוסף על כך, הומלץ להגביל מכירת מוצרי טבק ועישון לחנויות ייעודיות, כך שיצומצם מספר נקודות המכירה. כיום יש כ־13 אלף נקודות מכירה. הגבלה כזו תאפשר לאכוף ביעילות רבה יותר חוקים כמו איסור מכירה לקטינים. במשרד ממליצים גם להשוות את מיסוי הסיגריות האלקטרוניות לסיגריות רגילות. זאת, לאחר שרק לאחרונה הוחלט להפחית את המיסוי.
שר הבריאות ארבל מסר כי "תופעת העישון מדאיגה ומשרד הבריאות נחוש לקדם צעדים לצמצומה ולהגביר את המודעות לפגיעה שנגרמת בעקבותיה. המאבק בעישון מצריך מאמץ מורכב ומשותף".
מנכ"ל משרד הבריאות בר סימן טוב ציין כי "לנוכח ממדי התפשטות התופעה, בחנו את כלל הצעדים האפשריים. אנו ממשיכים לפעול כדי להעלות את המודעות לסכנות השימוש. אנחנו ממליצים לנקוט במדיניות מחמירה".
שיעור השימוש בסיגריות אלקטרוניות בישראל עומד על 3% בקרב תלמידי ה'-ו', ו־10% בכיתות י', לצד עלייה בעישון סיגריות רגילות מ־4.8% בשנת 2019 ל־9% בשנת 2022. כמו כן, נרשמה עלייה של פי 4 בהתחלות העישון בקרב בני נוער בישראל בגילי 14-12 בשנה אחת מ־3.4% ב־2021 ל־ 13.7% ב־2022.
מברכים ומבקרים
התגובות למתווה משרד הבריאות נעו בין ברכות על הצעדים לצד תזכורת לסוגיות שעדיין טעונות שיפור.
שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון: "אנו מברכים על מסמך עקרונות הפעולה. מדובר במתווה פעולה הכרחי למאבק במגפת העישון ועצם קיומו מבטא הכרה של המדינה בצורך במאבק בתופעה.
"עם זאת, מטריד כי המסמך נעדר כל התייחסות למנגנוני אכיפה לעישון בישראל, בדגש על איסור מכירה לקטינים ואיסור פרסום ושיווק של מוצרי עישון. חקיקה בלבד, ללא הגדרת סמכויות פיקוח ואכיפה, לא יספיקו כנגד כוחן של חברות הטבק והניקוטין. מעבר לכך, כמו תמיד, המבחן של המסמך יהיה ביישום, בדגש על לוחות זמנים, הצעות חוק, תקנות וצווים, הגדרת סמכויות למשרד הבריאות ולרשויות האכיפה השונות ותקציב".
פרופ׳ חגי לוין, יו״ר איגוד רופאי בריאות הציבור: ״אנו מברכים על פרסום מתווה פעולה להתמודדות עם נזקי מוצרי טבק ועישון. עבודת צוות הפעולה רצינית וחשובה לבריאות הציבור. אם ההמלצות (כדוגמת אזהרות גרפיות) תיושמנה בהקדם, יינצלו חיי ישראלים רבים. חסרה במתווה החלטה על תוכנית לאומית רב מערכתית מתוקצבת ומאוישת, בהתאם להחלטת ממשלה שלא יושמה מאז 2011״.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, בירך: "מדובר בצעד חשוב וחיוני, אשר מגיע במציאות ישראלית מדאיגה שבה כיום בני הנוער משיגים מוצרי עישון ממכרים וממיתים בזמינות מטרידה ובקלות כמו קרטיבים בקיוסק".