כוכבי על מפקד הנח"ל שנפטר: "קצין וג'נטלמן", בנט: "הקדיש חייו לביטחון ישראל"

השניים השתתפו בטקס סיום קורס קצינים קרביים, שנערך שעות לאחר פטירתו של אל"מ שרון אסמן, שהתמוטט במהלך אימון • בנט: "אם נידרש להפעיל את עוצמתנו - נהיה קטלניים יותר מאשר במלחמת לבנון השנייה" • כוכבי: "ידע מי שמנסה לפגוע בנו – כל פעילות אויב התקפית תיענה בתגובה משמעותית, גלויה או חסויה"

צילום: יניב זוהר

"קצין משכמו ומעלה": שעות לאחר פטירתו של מפקד חטיבת הנח"ל, אל"מ שרון אסמן בן ה-43, שהתמוטט הבוקר במהלך אימון כושר קרבי, ראש הממשלה נפתלי בנט והרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי ספדו לו בטקס סיום קורס קצינים קרביים שנערך היום (חמישי) בבה"ד 1. 

"בשם אזרחי ישראל, אני מבקש לשלוח תנחומים למשפחתו של אל"מ שרון אסמן שהלך לעולמו הבוקר", אמר בנט. "שרון היה קצין משכמו ומעלה. הוא הקדיש את חייו לשמירה על ביטחון ישראל. בין השאר, הוא פיקד על גדול נח"ל בצוק איתן. הוא נפצע, וביום הפציעה שב לפקד על הגדוד במלחמה. עליו נאמר – ממני תראו וכן תעשו. לבנו עם משפחת אסמן היקרה.

"מכובדיי, אני מביט על רחבת המסדרים והלב מתמלא בגאווה, ואני מתרגש להיות פה איתכם. אתם פניה האמיתיות של החברה הישראליות, הפנים מעוררות ההשראה. כאן אתם ניצבים, טובי בנינו ובנותינו, דתיים וחילונים, יהודים ושאינם, ילידי הארץ ומי שעלו לארץ הטובה שלנו מקצות תבל. אתם כאן יחד, כי יש לנו מטרה משותפת. אני מייחל לראות בכל מדינת ישראל את המאחד על פני המפלג. אנו נפעל בשנים הקרובות להטמיע בכל החברה הישראלית את העובדה שאנחנו עם אחד".

אל"מ שרון אסמן, דובר צה"ל

לאחר מכן, הוסיף ראש הממשלה: "בעוד כשבועיים יימלאו 15 שנים לפרוץ מלחמת לבנון השנייה. זו הייתה הפעם האחרונה שבה צה"ל מילא תמרון רחב היקף. ראיתי אז בשטח איך נראית מערכה כשהמוכנות אליה לוקה בחסר וכשהיעדים לוטים בערפל. צה"ל נמצא היום במקום אחר לגמרי. לוחמינו נחושים, מקצועיים ומצוידים יותר. אם וכאשר נידרש להפעיל את עוצמתנו, נהיה קטלניים יותר. אם נחשוב שיעדי המערכה מחייבים תמרון – לא נהסס לממשו. ואז נישא עיניים אליכם, קציני היבשה. אתם אלה שתובילו את התמרון ועוז רוחכם יוביל לניצחון. אנחנו סומכים עליכם ובוטחים בכם".

כוכבי לקצינים: "היו קשובים, היו הוגנים והיו אנושיים"

אחרי בנט, נשא דברים רא"ל כוכבי בפני הקצינים. "לא הרובה הוא הנשק החשוב ביותר בקרב", אמר הרמטכ"ל בפתח נאומו בטקס. "הנשק הראשון והמשמעותי ביותר שיש לחייל הוא ההתגברות על הפחד ותחושת המסוגלות. הנכונות להילחם קודמת ללחיצה על ההדק ותעוזה חשובה מכל פצצה. הקניית בטחון עצמי ותחושת מסוגלות לחיילים היא המשימה המרכזית של כל מפקד.

"בשדה הקרב הכאוטי, המאופיין בחוסר וודאות, ערפל-קרב ודינמיות, לכל חייל וחיילת יש מצפן המקנה להם ביטחון, יציבות ויכולת התמצאות - זהו מפקד או מפקדת המחלקה. מרגע שחשפנו לכם את דרגות הקצונה, אתם הוודאות בתוך אי-הוודאות, אתם המצפן שעליו נשענת שגרת החיים של המחלקה, תהליך הכשרתה, תחושת המסוגלות שיש לה, וכושר הביצוע שהיא מפגינה. מפקד בכלל, ומפקד או מפקדת המחלקה בפרט, הם מורי הדרך ומורי הכיוון".

צילום: יניב זוהר

הרמטכ"ל הוסיף כי "שמונה חוקים היו לארגון ׳השומר׳, שהיה למופת של אחריות לאומית, אבל הראשון שבהם קבע: 'קודם כל היה אדם'. וכך אני, בתורי, דורש מכל אחד מכם לממש את היסוד הראשון: קודם כל היה אדם. בעוד רגע יופקדו בידיכם בניה ובנותיה של החברה הישראלית. היו קשובים, היו הוגנים והיו אנושיים. זה עניין ערכי ומנהיגותי כאחד ואין כוח רתימה חזק מזה. שבו לשיחה עם חייל שבמהלך מסדר הבוקר ראיתם שפניו נפולות, זכרו לעודד ולשבח חיילת שביצעה משימה בהצלחה, ודעו לשחרר לביתו חייל הזקוק לכך".

בהמשך נאומו התייחס הרמטכ"ל כוכבי לפטירתו של מפקד חטיבת הנח"ל, אל"מ שרון אסמן, שהתמוטט במהלך אימון כושר קרבי בבסיס בית ליד. אל"מ אסמן מונה לתפקידו רק ביום שני האחרון. "מפקדים מצטיינים מעלים את רף הדרישות כל הזמן ומותחים את מעטפת הביצועים עוד ועוד: הם מגיעים לטוב מאוד ומיד מסמנים את המצוין, וכשמגיעים למצוין הם שואפים למעולה. כזה היה מח"ט הנח"ל אל"מ שרון אסמן. נדהמנו הבוקר כשקיבלנו את הבשורה. שרון היה לוחם שהצטיין לאורך כל תפקידיו, משימתי, אוהב-אדם, קצין וג'נטלמן. ממנו תראו וכך תעשו. אנו כואבים את לכתו ושולחים מכאן תנחומים לשרון רעייתו, אלכס ואמה ילדיו, להוריו ובני המשפחה. צה"ל חייב קצינים מצטיינים כמו שרון".

בנט וכוכבי מעניקים את הדרגות, צילום: דודו גרינשפן

לאחר מכן התייחס כוכבי לאתגרים הביטחוניים הניצבים בפני ישראל: "צה"ל ומדינת ישראל מתמודדים בו זמנית עם שש זירות ובשישה מימדים, וכדי למלא את המשימות בהצלחה אנו צריכים את המפקדים הטובים ביותר. דוגמה לריבוי הזירות ראינו אפילו תוך כדי מבצע 'שומר החומות': לצד עוצמת התקיפות ברצועת עזה התמודדנו עם אירועים רבים באיו"ש, ירי רקטות מזירות בצפון, ואפילו עם שיגור כטב"ם איראני שפעם נוספת סוכל בשערי המדינה.

"ידע כל מי שמנסה לפגוע במדינת ישראל – כל פעילות אויב התקפית, מקרוב או מרחוק, תיענה בתגובה משמעותית, גלויה או חסויה. כך נהגנו בעבר, וכך ננהג בעתיד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר