האתגרים, היועצים והמטרות: לפיד נכנס לתפקיד ראש הממשלה, ולא תהיה לו שעת חסד אחת

החל מהמתיחות מול איראן ועד האינפלציה המשתוללת – אלו הסוגיות הבוערות שראש הממשלה הנכנס יצטרך להתמודד איתן כבר מיומו הראשון בתפקיד • וגם, כל האנשים שעוטפים את לפיד, קוים לדמותם

ראש הממשלה יאיר לפיד, צילום: אי.פי

לראש הממשלה יאיר לפיד אין אפילו שעה אחת של חסד כדי להתרגל לתואר החדש שמוצמד מעתה לשמו. לפיד הוא אמנם ראש ממשלה זמני (נכון לעכשיו), אך רבים מהאתגרים שמונחים לפתחו דורשים טיפול מידי.

בראש רשימת הנושאים הבוערים שעליו לתת עליהם את הדעת ניצבת, כמעט כרגיל, איראן. לאחר שנראה היה כי ממשלת בנט הצליחה לסכל את חידוש הסכם הגרעין, בימים האחרונים מתפרסמים דיווחים לפיהם האיראנים והאמריקנים מראים עתה נכונות להתפשר. גם בקרב הצמרת הביטחונית בישראל הדעות חלוקות: לכולם ברור שההסכם המתגבש רע, אך יש הטוענים שהוא הרע במיעוטו. 

נשיא המדינה נועד עם ראש הממשלה הנכנס יאיר לפיד בבית הנשיא קרדיט צילום: אבי קנר

לפיד יצטרך להכריע בהקדם אם הוא פועל לסיכול ההסכם או לשיפורו, והזמן דוחק. השאלה היא עד כמה הוא מוכן להתעמת עם הממשל בוושינגטון בנושא זה, לקראת ביקורו של ביידן בישראל בעוד כשבועיים. בנוסף, ללא קשר לאופן בו יבחר לפעול, יהיה עליו להחליט אם וכיצד לשפר את היכולות הצבאיות של צה"ל מול איראן. מדובר בפרויקט יקר מאוד בתקופה כלכלית לא מורכבת, שאמור קרוב לוודאי להוות את המחסום האחרון בין משטר האייתוללות לפצצה גרעינית.

נשיא איראן בסיור לרגל "יום הטכנולוגיה הגרעינית", צילום: אי.אף.פי

אחרי איראן, גם הסוגיה הפלשתינית מובאת לפתחו של לפיד. כראש ממשלת מעבר אין לו יכולת ממשית לחולל תהליך מדיני אם ירצה בכך, וגם אם כן - ספק רב אם קיים בצד השני פרטנר לתהליך. הערכה היא שהוא ינסה בעיקר לשמור על השטח שקט תוך הידוק התיאום הביטחוני עם הרשות הפלשתינית. במקביל הוא עשוי להדק את קשריו עם חוסיין א-שייח, שהולך ותופס את מעמדו כאיש הבכיר ברשות תחת אבו מאזן בן ה־87, שבריאותו אינה במיטבה. 

ברצועת עזה ייתכן שחמאס ינסה "לבחון" את ראש הממשלה החדש, אולם הנחת העבודה נותרה כי ארגון הטרור אינו מעוניין כרגע בעימות נרחב עם ישראל. לפיד יאלץ להלך על החבל הדק של שימור ההרתעה השבירה מול חמאס מבלי להוביל להסלמה צבאית. סביר להניח שנחזה בהמשך מדיניות התגובות המדודות להתגרויות של ארגון הטרור. 

פעילי חמאס, צילום: GettyImages

מעניין יהיה לראות כיצד יפעל בסוגיית השבויים והנעדרים שעלתה השבוע לכותרות לאחר פרסום הקלטת של השבוי הישאם א-סייד. לקודמו בתפקיד, נפתלי בנט, הייתה גישה בלתי מתפשרת בנושא. גורמים המצויים בפרטים טוענים כי בניגוד אליו, לפיד מחזיק בגישה מעט גמישה יותר.

בחזית הפנים יצטרך לפיד להתמודד עם אינפלציה משתוללת ששוחקת במהירות את השכר הריאלי בישראל. על מחירי הדיור, ה"מחלה" שמלווה את כל הממשלות בעשורים האחרונים, אין בכלל מה לדבר. קשה להאמין שבתקופה הקצרה יחסית עד הבחירות יצליח לרפא אותה. נכון, לפיד מתכנן להישאר בלשכת ראש הממשלה גם לאחר הבחירות, ולכן ייתכן שיחל לגבש תכניות ארוכות טווח. אותו הדבר נכון גם לגבי העומס בכבישים שלא מהיום היא בעיה בקנה מידה לאומי. 

משבר הדיור בשיא, צילום: יהושע יוסף

נושא נוסף שלפיד עשוי להתמקד בו חשוב למדי אך פחות מובן מאליו הוא שיפור חייהם וזכויותיהם של בעלי מוגבלויות. ראש הממשלה החדש ורעייתו ליהיא הם הורים ליעל, שנמצאת על הרצף האוטיסטי, והנושא קרוב מאוד לליבם. בישיבת הממשלה שנערכה ב־22 במאי פרץ לפיד בבכי לקראת הצבעה על הקצאת שני מיליארד שקלים לטובת בעלי מוגבלויות. "זה הדבר הכי חשוב שתעשו בחיים שלכם", אמר לשרים. 

לבסוף, ראש הממשלה החדש יצטרך להתמודד עם המשימה הבלתי אפשרית של איחוי הקרע בעם תוך ניהול מערכת בחירות יצרית מול בנימין נתניהו והליכוד. לפיד מדבר רבות על חשיבות האחדות בעם ובסביבתו נוהגים להאשים את נתניהו בפלגנות. האמת היא שגם במחנה שהוא מייצג קיימת תרבות של הסתה ושימוש באמירות קשות ומפלגות. ראש הממשלה יצטרך לתמרן בין הממלכתיות שדורש תפקידו החדש לבין פיתויי ההתלהמות שיוצרת תרבות השיח בישראל.

 

מנכ"לית המשרד והדובר האישי

את לפיד עוטפים בתפקידיו ביום יום אנשים שהוא סומך עליהם. רבים ימשיכו לעבוד לצדו גם בתפקידו החדש. אלו הם אנשי אמונו שימשיכו ללשכת ראש הממשלה:

ראש הסגל, דני וסלי. הוא מפיק טלוויזיה לשעבר שהיה אחראי על המיתוג של יש עתיד ועל הפקת האירועים של המפלגה. נחשב לאחד האנשים הקרובים ביותר ללפיד.

הכוורת של לפיד, צילום: יהושע יוסף

מנכ"לית משרד רה"מ, נעמה שולץ. שימשה עד עכשיו מנכ"לית משרד ראש הממשלה החלופי. היא מלווה את לפיד שנים ארוכות והייתה חלק מצוות ההקמה של יש עתיד. לפני שנכנסה לפוליטיקה עבדה בהפקת אירועים.

מנכ"לית מפלגת יש עתיד, אטל הובן. צמחה במנגנון של יש עתיד ועובדת במפלגה מיום היווסדה. שימשה כיועצת של לפיד במשרד האוצר.

ראש מערך התקשורת, יעל בר. היא ראש מערך התקשורת של לפיד אבל מתוקף היותה מקורבת מאוד אליו מעורבת גם בנושאים נוספים. כך למשל, הייתה גורם מרכזי במו"מ להקמת הממשלה הנוכחית.

נעמה שולץ, צילום: אבי אוחיון/לע"מ
רועי קונקול, צילום: יהושע יוסף
ד"ר איל חולתא,
אבי גיל,

דובר רה"מ, רועי קונקול. הדובר האישי של לפיד. עובד תחת יעל בר שמנהלת את כל מערך התקשורת. שימש עד עתה בתפקיד דובר שר החוץ.

היועץ המדיני, יאיר זיוון. מתמחה בתקשורת זרה. החל את דרכו עם לפיד כיועץ של יש עתיד לעיתונות בינלאומית ושירת בדובר צה"ל בחטיבת התקשורת הזרה. במשרד החוץ שימש כיועצו המדיני של לפיד.

יועצת בכירה לרה"מ, תמי נשיא. מלווה את לפיד עוד מימיו בחדשות ערוץ 2, שם שימשה כמפיקה של אולפן שישי בתקופה שלפיד הגיש את התוכנית.

מנהלת קשרי כנסת בממשלה, דנה פיטליס כדורי. מלווה את לפיד באותו תפקיד למעשה - יועצת כנסת-ממשלה ויועצת לענייני חקיקה - כמעט מאז שנכנס לפוליטיקה.

ראשת מערך הדיגיטל, נוי אלרואי שניצר. אחת היועצות הצעירות בלשכה. בוגרת תואר ראשון בתקשורת מאוניברסיטת רייכמן, אמורה למלא אצל לפיד את התפקיד שמבצעים יונתן אוריך וטופז לוק אצל בנימין נתניהו.

המזכיר הצבאי, האלוף אבי גיל. ימשיך בתפקידו כמזכיר הצבאי של ראש הממשלה. גיל, בוגר חטיבת הצנחנים, שימש בתפקידו הקודם כראש חטיבת תורה והדרכה באגף המבצעים ובעבר שימש גם כמפקד בה"ד 1.

ראש המל"ל, איל חולתא. ימשיך גם הוא בתפקידו. בעבר שימש כראש אגף במוסד, שבו שימש כ־17 שנים. בוגר פרויקט תלפיות של צה"ל, בעל תואר דוקטור לפיזיקה מאוניברסיטת ת"א.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר